Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Diskmaskinen måste naturligtvis bli ren varje gång man diskar – annars är inte disken ren." Bild: Anders Wiklund/TT

Är miljömärkta diskmedel vilseledande?

Att diskmaskinen är ren är viktigare än man kan tro. För om inte maskinen är ren så kan heller inte disken vara det. Det skriver Berith och Sverker Paulson som kritiserar miljömärkningen av diskmedel.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Naturskyddsföreningens ”Bra Miljöval” och nordiska ”Svanen” har utförliga kriterier för hur en produkt skall kunna erhålla licens. Detta gäller både produktsammansättning och funktion.

Vi har under lång tid förundrats över hur maskindisktabletter av typen all-in-one kan erhålla licens med ”Svanen” eller ”Bra miljöval” eftersom de inte uppfyller grundläggande kriterier – de diskar helt enkelt inte rent!

En all-in-one disktablett ligger nämligen kvar i diskmaskinen under hela diskcykeln vilket innebär att disken aldrig blir sköljd med rent vatten. Konsumenten får intrycket av att disken är skinande ren när det i själva verket är en diskmedelshinna (bestående av kemikalier såsom enzymer, tensider och annat smått och gott) som sitter på diskgodset.

Men inte nog med det, diskmaskinen blir inte ren när man diskar! Trots att tabletterna heter all-in-one så gör de inte rent själva maskinen. Därför uppmanas man att köpa en speciell diskmaskinsrengöring. Denna produkt är inte miljömärkt.

Diskmaskinen måste naturligtvis bli ren varje gång man diskar – annars är inte disken ren.

Nu är det ju inte bara vi som påstår att inte maskinen blir ren – detta påstående kommer även från ytterst trovärdigt håll, nämligen en av marknadsledarna på disktabletter.

Vi är många som sett tv-reklamen, från det multinationella företaget, där man visar hur det ser ut inuti en diskmaskin som diskats med deras maskindiskmedel. Fett och protein väller fram inuti maskinen och budskapet är solklart – för trots att man diskar med deras maskindiskmedel så blir inte maskinen ren inuti. Därför uppmanas man att rengöra sin diskmaskin separat med deras speciella maskinrengöringsmedel.

Att maskinen är ren är viktigare än man kan tro. För om inte maskinen är ren så kan heller inte disken vara det. Dessutom samlas det matrester i maskinen, precis som företagets reklamfilm visar, vilka kan ge upphov till bakteriekolonier och unken doft i maskinen.

Beläggningarna påverkar funktion och livslängd för en diskmaskin. En ren diskmaskin kan ha en livslängd på 15–20 år medan en som är full av beläggningar kanske håller tre till fyra år.

Mot bakgrund av ovanstående ställer vi oss frågan:

Hur är det möjligt att erhålla Svanenlicens för ett diskmedel som lämnar kvar en hinna av diskmedel på tallrikar och glas och där diskgodset aldrig blir sköljt med rent vatten och dessutom inte rengör själva maskinen?

De tester, av miljömärkta diskmedel, som genomförs visar på varierande diskresultat. Vinnande diskmedel brukar vara det som ger den ”blankaste” disken. Testerna tar inte hänsyn till om diskmaskinen blir ren eller ej. Diskmedel som inte är miljömärkt får avdrag i det samlade betyget – hur kan det påverka diskresultatet?

Berith och Sverker Paulson

Weba kemi AB