Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunfullmäktige, Rådhuset i Halmstad. Bild: Jari välitalo
Kommunfullmäktige, Rådhuset i Halmstad. Bild: Jari välitalo

Är fler viceordförandeposter verkligen att ta ansvar för Halmstad?

Många av kommunens verksamheter har svårt att få pengarna att räcka till och Halmstads styre har i denna verklighet presenterat en minusbudget.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Det är svåra tider nu, vi har ett krig i vårt närområde och priserna på el och mat ökar samtidigt som inflationen stiger. Vi behöver som kommun hålla i pengarna och prioritera våra utgifter.

Många av kommunens verksamheter har svårt att få pengarna att räcka till och Halmstads styre har i denna verklighet presenterat en minusbudget. Samtidigt så vill den styrande majoriteten införa fler presidieposter i nämnder och bolag, något som gör att skattebetalarnas pengar går till ökade utgifter till förtroendevaldas arvoden och som riskerar att spä på ett redan dalande förtroende för politiker.

Därför kommer vi i Centerpartiet på torsdagens kommunfullmäktigemöte rösta mot styrets förslag att utöka de större nämnderna och bolagens presidium med en extra vice ordförande. Att i dessa tider utöka antalet arvoderade presidiepolitiker ute i våra nämnder, när vi dessutom redan har en politisk organisation antagen i enighet mellan alla fullmäktiges partier, anser vi vara ansvarslöst.

Utöver de ökade kostnader kommunen drar på sig i form av arvoden och ersättning för förlorad arbetsinkomst så är det också en tydlig maktförskjutning till styret som redan samlar 40 mandat och majoriteter i alla nämnder och bolag. Politik handlar om prioriteringar, sade den numera rikskända moderaten i Norrtälje efter 30 sekunders tystnad.

Tystnaden är slående även här, vi upplever att “Ansvar för Halmstad” inte lyckats kommunicera varför man vill göra denna förändring eller hur man tänker kring arvoderingen av de extra vice-posterna.

I Centerpartiets Halmstad håller vi i pengarna när tiderna är svåra, politiken ska föregå med gott exempel och basera sin organisation på de väl genomarbetade dokument som vi har tagit fram tillsammans. Att förändra organisationen och föreslå sju extra viceordförandeposter i nämnder och bolag, med följd att det blir dubbla maktpositioner till den styrande majoriteten och betydligt ökade kostnader i form av politikerarvoden, tycker vi är både omdömeslöst och oansvarigt.

Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp i Halmstad:

Victor Rundqvist

Håkan Björklund

Jessica Geijer

Gzim Ramadani

Lars-Roland Svensson

Marie-Helene Bergstrand

Annika Johansson Sävborg

Staffan Svensson