Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Oavsett om man bor på landsbygden eller i stan är det viktigt att känna att kyrkan finns där för mig.” Bild: Jonatan Gernes

Är du medlem i kyrkan – använd din rösträtt

Centerpartiet vill att Halmstads församling ska vara en aktiv del av samhället – med öppenhet, mångfald och rum för olikheter. Det skriver Annika Johansson Sävborg inför det kommande kyrkovalet den 19 september.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Den 19 september är det dags för landets 4,9 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan att gå till val. Ett val som handlar om kyrkans väg framåt. Det finns många utmaningar som exempelvis minskat medlemsantal, övertaliga kyrkor och svårt att få yrkesutbildade.

Men så finns ju också allt det positiva – som gemenskapen, glädjen, sången och musiken – och tryggheten i att tillhöra en geografisk församling där kyrkan är nära. Det är denna trygghet vi vill ge, till alla människor som söker sig till kyrkan, oavsett vem man är och varifrån man kommer.

I Halmstads församling har Centerpartiet sedan förra valet en egen lista. För oss känns det bra att ställa upp i kyrkovalet som parti, då kyrkans och Centerns värderingar i grunden är desamma. Vårt parti är sprunget ur människor som levde och verkade på svenska landsbygden. Människor med öppna hjärtan, öppna sinnen och öppna hem. Så som Svenska kyrkan är och ska fortsätta vara.

Svenska kyrkan är en organisation som trots skilsmässan från staten fortfarande har en stor plats i vårt samhälle. Som fortfarande har väldigt många medlemmar. Kyrkan finns som en trygghet i vardagen, som en tröst i svåra tider och vid kriser, den finns där för gemenskap och bärare av tro och kärlek till din nästa, för musik och sång. Precis som det ska vara. Det är också en organisation som förvaltar ett stort kulturarv.

I dagarna har Svenska kyrkans medlemmar fått sina röstkort till valet som startar med förtidsröstning redan den 6 september. Vare sig man är aktiv eller passiv medlem ska man förstås använda sitt medlemskap till att påverka den framtid Svenska kyrkan ska gå till mötes. Det gör man bäst genom att rösta i kyrkovalet.

Centerpartiet vill att Halmstads församling ska vara en aktiv del av samhället – med öppenhet, mångfald och rum för olikheter. En kyrka som finns nära människorna, där byggnaderna är öppna för möjlighet till stillhet och bön, en kyrka som erbjuder studiegrupper för både vuxna och barn, musik i alla former och där alla par kan gifta sig.

Vi vill att folkkyrkan värnas. Att du som medlem tillhör den församling där du bor, med närhet till den gemenskap det ger. Oavsett om man bor på landsbygden eller i stan är det viktigt att känna att kyrkan finns där för mig.

Valet 2017 var det knappt 17 procent som röstade till kyrkofullmäktige i Halmstads församling. Vi hoppas 2021 års val slår det med råge. Vår uppmaning är enkel. Är du medlem i Svenska kyrkan, använd din rösträtt. Varje röst räknas, använd din.

Annika Johansson Sävborg

för Centerpartiet Halmstads församling, förstanamn på listan och ledamot i Kyrkorådet