Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande, Hylte kommun. Bild: Roger Larsson
Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande, Hylte kommun. Bild: Roger Larsson

Är det slutet på världen som vi känner den?

Ju snabbare vi besegrar viruset desto snabbare kan vårt samhälle starta upp igen. Det skriver Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Senaste nyårsafton firade vi med goda vänner. Jag minns att vi någon gång under kvällen pratade om det nya viruset som spreds i Kina. Antagligen skojade vi kort om det för att sedan tala om något annat.

Om någon då hade berättat för mig att världen i månadsskiftet maj–juni mer eller mindre är nedstängt, att människor blir svårt sjuka, en del dör, att företag går i konkurs och att arbetslösheten skenar hade jag sagt att det var en mardröm eller handlingen i den senaste katastroffilmen från Hollywood.

Nu vet vi att det inte är något dåligt filmmanus. Vardagen har sedan dess blivit något helt annat än den vi är vana vid. Mina barn kan inte längre cykla och fika hos farmor och farfar efter skolan. Mina arbetskamrater på företaget jag normalt arbetar på är permitterade. Dotterns konfirmation nu till pingst är framflyttad.

Aldrig hade jag trott att min favoritlåt från ungdomstiden, "It’s the End of the World as We Know It", med det amerikanska bandet REM skulle bli ouvertyren för våren 2020.

Oavsett vilken tidning eller nyhetsprogram du tar del av, handlar det om pandemin. Vi lever i en väldigt osäker tid som inte går att jämföra med något vi upplevt tidigare. För någon månad sedan var jag rätt säker på att detta är något som går över, att snart är allt som vanligt.

Men ju längre tiden går, desto fler frågor. Kommer vi någonsin kunna trängas på en allsvensk fotbollsmatch? Kommer 70 000 personer i framtiden kunna samlas på Ullevi och lyssna när Håkan Hellström sjunger om Valborg eller om en midsommarnatt? Kommer livet återgå till det normala eller har covid-19 påverkat vårt sätt att leva i grunden?

Just nu genomför vi förändringar som i normala fall tagit lång tid att genomföra. Vi har länge talat om digitaliseringen ska få ett genombrott. Nu sker i princip alla möten digitalt. Alla vet vad Zoom, Facetime och Teams är. Världsekonomins haveri är den allvarligaste sedan 1930-talet. Då som nu leder det till konkurser, arbetslöshet och social oro. De ekonomiska effekterna för många år framöver ska inte underskattas.

Samtidigt ser vi att de miljöförstörande utsläppen minskar när industrier stängs ner, flygplan och lastbilar står stilla. När allt startar upp igen så hoppas jag att vi tar med oss insikten att göra det ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart.

Krisen drabbar oss alla. Hylte är en liten kommun, starkt beroende av omvärlden. 35 procent av våra invånare arbetar i tillverkningssektorn på något av våra företag som finns i kommunen. En stor del av dessa företag är underleverantörer till fordonsindustrin och helt beroende att Volvo och Scania snurrar. Det innebär att många av kommunens skattebetalare är i dag permitterade.

Nyligen fick vi den senaste prognosen för skatteintäkterna för 2020. I normalfall brukar en kvartalsprognos skilja plus/minus 1–2 miljoner kronor för Hyltes del. I denna prognos tappar vi nästan 18 miljoner kronor. Med högre utgifter och lägre inkomster kör vi nu Hylte kommun, högst medvetet med röda siffror.

Regeringen har agerat snabbt och väl avvägt för att hjälpa oss kommuner. Utan deras stöd hade vi inte klarat ekonomin. Samtidigt är jag oerhört imponerad över alla personer som arbetar inom vården. De som sliter dag ut och dag in för att ta hand om våra nära och kära. Jag är också imponerad över alla de företag som hittar nya lösningar för sina kunder, ställer om sitt utbud och kommer fram med nya innovativa idéer. Som kommun är det viktigt för oss att ha ett nära samarbete med närings- och föreningslivet så att vi gemensamt kan lösa de utmaningar vi har här och nu – men också för framtiden.

Hur framtiden ser ut är väldigt svårt att förutspå. Men en sak vet jag. Ju snabbare vi besegrar viruset desto snabbare kan vårt samhälle starta upp igen. Så min uppmaning till er alla är att hålla i, hålla ut, var flexibla och hitta nya lösningar.

Ronny Löfquist (S)

kommunstyrelsens ordförande, Hylte kommun