Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Man genomförde vidare en rad märkliga bidragskonstruktioner till bättre bemedlade människor som rot och rut och behöll dessutom ränteavdrag för lån på fastigheter trots att man avskaffade fastighetsskatten.” Bild: Hasse Holmberg / TT
”Man genomförde vidare en rad märkliga bidragskonstruktioner till bättre bemedlade människor som rot och rut och behöll dessutom ränteavdrag för lån på fastigheter trots att man avskaffade fastighetsskatten.” Bild: Hasse Holmberg / TT

Ägarlinjen är oförenlig med arbetslinjen

Ska du bli rik i Moderaternas Sverige ska du alltså inte arbeta eller utveckla företag – du ska äga fastigheter och aktier. Det skriver Anders Nilsson från Tankesmedjan Kompassen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Moderaterna hävdar återkommande att en röst på dem i årets val betyder att de får ”ordning” på Sverige (HP 8/8-22). Problemet är bara att M alltsedan 1980-talet är det parti som enskilt har absolut störst ansvar för de svårigheter som vi på olika sätt brottas med i dag.

Det var de som med ett slags nyliberal revolution drev på för utförsäljningar, privatiseringar och NPM, vilket i efterhand har skapat ökade klyftor, försämrade skolresultat, ökande sjuktal, växande kriminalitet och en svällande kontrollbyråkrati.

Man verkade också för en nyliberal chockterapi i Ryssland och förespeglade att om vi bara skulle få marknadsekonomi där så blir människorna fria och världen har inget att frukta. Men M:s recept med närmast fria tyglar åt en elit av affärsmän blev snart till ekonomisk oligarki, politiskt envälde och militärt hot.

Regeringen Bildts revolution följdes senare upp av Alliansen. Den avskaffade allmän värnplikt och kallade försvaret ett särintresse. Man brydde sig inte om att satsa på järnväg utan la pengarna på rot-avdrag, vilket har fått till följd att vi i dag saknar en modern järnväg mellan våra storstäder men har världens mest välrenoverade kök. Man höjde dessutom banavgifterna för järnvägen samtidigt som man såg till att det mer klimatfarliga flygbränslet var helt skattebefriat. Och lokalt drev M i Halmstad på för stora subventioner till flygplatsen.

Med regeringen Reinfeldt öppnande man också upp för en närmast fri invandring – samtidigt som man inte hade några idéer om hur dessa människor skulle tas emot, få bostäder, arbete, gå i skola och kunna integreras. Man skapade alltså medvetet en bostadsbrist och ett prisrally på bostäder som segregerar våra städer och gör många människors liv allt svårare och mindre fria.

Alliansen genomförde också en rad olyckliga centraliseringar där man har lagt ner fungerande verksamhet ute i landet och flyttat den till Stockholm. Det gäller inte minst polisen, vilket fick många poliser att sluta. Man genomförde vidare en rad märkliga bidragskonstruktioner till bättre bemedlade människor som rot och rut och behöll dessutom ränteavdrag för lån på fastigheter trots att man avskaffade fastighetsskatten.

Detta tillsammans med den mycket låga beskattningen av kapital gör att Sverige är en av de nationer i Europa där det är mest fördelaktigt att äga. Ska du bli rik i Moderaternas Sverige ska du alltså inte arbeta eller utveckla företag – du ska äga fastigheter och aktier. Allt detta är naturligtvis helt oförenligt med det man vanligtvis menar med arbetslinjen. En linje som M i praktiken har ersatt med ägarlinjen, med allt vad det innebär.

Det är därför märkligt att M utan någon egentligen självkritik eller fördjupad omvärldsanalys nu hävdar att de av alla ska få ordning på Sverige.

Anders Nilsson

Tankesmedjan Kompassen