Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

De arbetslösa är i dag bara en siffra i statistiken

I dagens samhälle har vi fått ett utanförskap som man har tydligen glömt bort från de politiska makthavarna i Stockholm.

Löneklyftorna i vårt samhälle har ökat kraftigt under de senaste 20 åren, vilket tydligen flera politiker runt om i vårat land inte ens har uppmärksammat.

De som är arbetslösa i dag är i regel bara siffror för makthavarna medan de som arbetar på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan får ta emot arga samtal och hot från människor som har hamnat mellan stolarna trots att de hjälper till att lösa människors problem som makthavarna har satt som regler.

De människor som får något slags ekonomiskt stöd får mindre och mindre ersättningar från de försäkringar som betalar ut arbetslöshetsunderstöd. Det är inte bidrag som vissa partier har kallat det utan det är försäkringar. Vad många partier glömmer är att de själva är verkliga bidragstagare eftersom stat och kommuner betalar ut partibidrag till dem. Om nu det vore rätt, så skulle makthavarna se till att människor får skälig ersättning under tiden de är arbetslösa och sjukskrivna. När det gäller det nya förslaget angående pensionerna, så borde makthavarna i Stockholm lyssna på vad både arbetsgivarna och LO-facken säger. Dra tillbaka det förslag som ligger om att höja pensionsåldern. Man måste ta hänsyn till människor som har arbetsskador från sina arbeten. Det är inte rimligt att man ger sig på människor som redan ligger.

De som är makthavare i Sveriges riksdag borde snart själva få en översyn på deras förmåner med mera. Att vara politiker är inget heltids­arbete, vilket många tycks tro. De är förtroendevalda och det borde människor inse och rösta bort dessa som inte ser till individens och samhällsmedborgarnas bästa.

Jan Claesson

aktiv Socialdemokrat