Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
När är ute i trafiken är det viktigt att både synas väl och vara skyddad. Bild: Anders Wiklund/TT

Cyklister och fotgängare utan reflexer – dagens kamikazepiloter

Kamikazepiloter. Under andra världskriget var detta en benämning på japanska stridspiloter som inte förväntades överleva sitt uppdrag, piloter som förväntades dö. Frågan är om kamikaze också kan användas som benämning på alla de cyklister och gångtrafikanter, som helt utan rädsla och eftertanke, ger sig ut i trafiken i vintermörkret utan vare sig reflexer eller fungerande cykelbelysning.

Som om det inte vore illa nog att vuxna plötsligt dyker upp som svartklädda, osynliga varelser när man minst anar det, så skickar många även ut sina barn utan att se till att de syns ordentligt?! De flesta (ansvarsfulla) vuxna ser dock till att sätta på sina små barn en hjälm där de sitter i barnsadel bakpå cykeln men alltför ofta cyklar föräldrarna själva utan hjälm!

Jag ser också att många lite ”större” barn saknar både hjälm, belysning och reflexer. Är det inte föräldrarnas ansvar att se till att deras barn är skyddade och att de syns, bortsett ifrån att det faktiskt är lag på att ha hjälm när man är under 15?

Barn gör inte som vi säger utan som vi gör så vi vuxna måste vara bra förebilder. Använd hjälm, se till att ha fungerande cykelbelysning och häng på er reflexer, då har ni åtminstone gjort vad ni kan! Jag vill INTE behöva leva resten av mitt liv med skulden av att ha kört på någon som jag inte haft en rimlig chans att se i mörkret.

En som är rädd om livet