"Ett förslag som kommer ha verklig effekt är mer undervisningstid för alla barn i grundskolan, speciellt inom matematik och svenska.”
"Ett förslag som kommer ha verklig effekt är mer undervisningstid för alla barn i grundskolan, speciellt inom matematik och svenska.” Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

”Aktivt skolval är lösningen på segregationen”

Att en liberal ledarsida inte kan se fler problem med den svenska skola än valfrihet är häpnadsväckande. Det skriver Christofer Lundholm (M) i en replik till en ledare. Den politiske redaktören Mattias Karlsson svarar.

ANNONS

Läser med förfäran den så kallade liberala ledarsidan i Hallandsposten den 29 maj 2020 där Mattias Karlsson recenserar kommunfullmäktigedebatten om planen för den inkluderande kommunen.

En plan som vållade debatt kring det fria skolvalet. Att en liberal ledarsida inte kan se fler problem med den svenska skolan än valfrihet är häpnadsväckande.

Rätten att du som elev ska välja skola och utbildning eller som förälder välja skola för barnen i unga år är en fundamental frihetsfråga. Där viker inte vi moderater en millimeter.

De socialistiska partierna i kommunfullmäktige (S, V och numera tyvärr även MP) tar varje chans de kan få att ge sig på elever och föräldrars rätt att själva välja skola.

ANNONS

I en anda av socialistiska samhällsexperiment som tillhör en svunnen tid vill dessa återigen peka ut vilka barn som ska gå på vilka skolor i Halmstad. Politiker ska sitta på stängda nämndsammanträden och sinsemellan diskutera hur barn ska skjutsas runt i kommunen för att skapa skolor med en diversifierad elevsammansättning.

Något som dessa tror är en universallösning på alla samhällsproblem. Det i stället för att fokusera på den enskilt viktigaste frågan som kan bryta segregation i vårat samhälle och det är skolans kärnuppdrag. Nämligen att förmedla kunskap.

Att diskutera valfrihetens vara eller icke vara är att ta bort fokus från skolans verkliga problem som är kunskapsuppdraget som i många fall brister i dagens socialdemokratiskt ledda Sverige.

Moderaterna har lanserat flera förslag för en skola med ökad kunskap. Från statligt håll behöver vi skärpa kvalitetskontrollen med skräddarsydda åtgärdspaket till skolor med dåliga resultat. Icke fungerande skolor med dåliga resultat ska läggas ner. Ett förslag som kommer ha verklig effekt är mer undervisningstid för alla barn i grundskolan, speciellt inom matematik och svenska.

Vi moderater gick i det senaste valet ut med ett förslag om att införa ett aktivt val av skola i Halmstad för samtliga elever. Elever ska inte behöva bli placerade i den skola som ligger i det bostadsområde där man bor.

ANNONS

Meningen med ett aktivt skolval är just att elever inte ska knytas till det bostadsområde där man bor utan lucka upp barriärer som bidrar till segregation.

Ett aktivt skolval är en konkret åtgärd för att minska segregationen i Halmstad. Det behövs mer valfrihet, inte mindre!

Christofer Lundholm (M)

ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Svar:

Svar:

Det fria skolvalet bygger på idén att det som är bra för föräldrarna helt överensstämmer med det som är bra för samhället i stort. Men så är det inte alltid.

Föräldrarna vill att deras barn ska få höga betyg, men det är inte detsamma som att betygen är rättvisa. Därmed slås marknadskrafterna ut och det förmodade målet om att konkurrensen ska främja skolkvaliteten fungerar inte.

Jag vill inte vända tillbaka till den skola som fanns för 30, 40 år sedan, vilket Christofer Lundholm antyder. Jag vill vända den negativa utvecklingen där skillnaderna mellan skolor och elever successivt ökar år från år. En likvärdig skola innebär rimligen att varje elev, oavsett när eller var den börjar skolan, ska ges lika möjligheter.

Så är det inte i dag. En starkt bidragande faktor till detta är den så kallade marknadiseringen av skolan, där det fria skolvalet är en viktig del.

ANNONS

Att införa ett aktivt skolval kan vara en lösning för att minska segregationen, men då måste samtidigt också de urvalsregler som gäller i dag förändras. Annorlunda uttryckt finns det inte en enskild åtgärd för att minska skolsegregationen.

Som liberal ställs man ofta inför vissa vägval. Jag kan i det läget säga att jag alla gånger väljer alla barns lika rätt till en bra skolgång framför ökad valfrihet.

Att tyst acceptera att familjebakgrunden får en allt större betydelse för hur väl man lyckas i skolan är inte liberalism för mig.

Det är inte mer valfrihet som eleverna behöver, utan en mer likvärdig skola. Därför är jag starkt kritisk till dagens fria skolval.

Mattias Karlsson

politisk redaktör

ANNONS