Underbara små bakverk som är lätta att variera

Underbara småkakor. Det är nog ett av de bakverk som går att variera allra mest. Använd din fantasi och våga prova. I dag får ni tre av mina bästa recept på småkakor. Det som bjuds är en cookie på kladdkakssmet, en ny variant på hallongrottor med citron och vit choklad samt en höstmyskaka (ja visst är det ett härligt namn!) med Dumle.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Höstmyskaka med Dumle.
Höstmyskaka med Dumle. Bild: Marie Lind

Höstmyskaka med Dumle (80 st)

Ingredienser:

200 g Dumle

100 g rumstempererat smör

1 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

0,5 dl saft från en satsumas/clementin

Gör så här:

1. Lägg Dumle i en värmetålig bunke och smält den över ett vattenbad på medelvärme.

2. Under tiden rör du ihop resterande ingredienser. Det bästa är om du kan arbeta ihop degen med handen. Tillsätt den ljumna Dumlesmeten och arbeta snabbt in den. Plasta in degen och låt ligga i kylskåp i cirka 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Klä några ugnsplåtar med bakplåtspapper.

ANNONS

4. Kavla ut lite deg i taget till en tunn rektangel och stansa ut hjärtan eller cirklar med hjälp av pepparkaksformar. Lägg på plåtarna och grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Låt svalna.

Receptet går att halvera om du inte vill baka så många kakor.

Kladdkakecookies.
Kladdkakecookies. Bild: Marie Lind

Kladdkakecookies (50 st)

Ingredienser:

75 g smör

150 g mjölkchoklad

2 dl strösocker

0,5 dl farinsocker

2 ägg

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen i småbitar och rör runt tills den också har smält.

3. Rör i socker och ägg. Sikta slutligen ner de torra ingredienserna och blanda ihop till en klumpfri smet.

4. Klicka eller spritsa ut små bollar på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 7-9 minuter. Låt svalna innan du flyttar på dem.

Bild: Marie Lind

Spröda citron- och hallongrottor (12 st)

Ingredienser:

150 g rumstempererat smör

1 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Ca 100 g lemoncurd

24 st färska hallon

80 g vit choklad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Sätt 12 muffinsformar i en muffinsplåt (alternativt på en ugnsplåt).

ANNONS

2. Blanda ihop smör, strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker till en mördeg. Den kan upplevas som smulig, men fortsätt bara att arbeta degen med handen tills den går ihop.

3. Dela degen i 12 lika stora delar och tryck ut i botten på muffinsformarna. Gör ett hål i mitten på varje form och klicka ut lite lemoncurd samt ett par hallon.

4. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Lägg en ruta vit choklad i varje kaka (direkt när du tagit ut formen från ugnen) och tryck till lätt. Efter någon minut har chokladen smält och du kan smeta ut den med en liten gaffel så den täcker hela “grottan”. Ställ i kylskåp för att svalna och stelna. Förvaras kallt.

ANNONS