Tre recept som gör påsken både god och glad

Påsken är på ingång och vi kan hoppas på värme och vårkänslor, men också lediga dagar, familjehäng och fika. Vill du överraska med extra läckra och färgglada bakverk i helgen, så har du hamnat rätt. På veckans baksida hittar du recept på bakelser och en tårta som kräver lite jobb – men också några fyllda chokladägg som i princip gör sig själva.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Sötsyrlig påskbakelse, glutenfri (6 stycken)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Mandelmarängbotten:

5 äggvitor

3 dl florsocker

1 tsk maizena

130 g sötmandel

Limecurd:

4 äggulor

1,5 dl strösocker

2,5 msk potatismjöl

Saft och rinrivet skal från 2 lime

Topping/dekor:

2,5 dl vispgrädde

Några droppar gul livsmedelsfärg

300 g vit marsipan

Lite florsocker

Dragéägg

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Mixa sötmandel till ett fint smul/mjöl.

2. Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast vitt fluff. Tillsätt lite florsocker i taget under fortsatt konstant vispning. Vispa ytterligare i 3-4 minuter. Tillsätt maizena och mandelsmul och rör ihop en slät maräng. Klicka/spritsa ut 12 stycken rundlar på en bakplåtsklädd plåt.

ANNONS

3. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

4. Limecurd: Skölj och riv det yttersta skalet på limen. Pressa ur saften. Blanda ihop lime med äggulor och strösocker i en kastrull. Sikta ner potatismjölet. Låt sjuda upp under omrörning tills curden tjocknar. Ta från plattan, häll över i en skål och låt svalna.

5. Topping: Vispa upp grädde med några droppar gul färg. Dela marsipanen i 6 lika stora delar och kavla ut dem tunt. Strö lite florsocker på marsipanen för att lättare kavla ut den.

6. Montering: Lägg ut 6 st bottnar. Bre på limecurd och lägg på nästa lager botten. Spackla alla bakelser med grädde så att marängen täcks. Toppa med den kavlade marsipanen, dragéägg och pudra över lite florsocker.

Färgglad påsktårta (10-12 bitar)

Bild: Marie bakar

Ingredienser:

150 g smör

100 g apelsinchoklad, 70 procent kakao

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 msk kakao

2 ägg

2 dl kärnvetemjöl

1 tsk salt

Topping/dekor:

2 dl vispgrädde

0,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Gul livsmedelsfärg

Röd livsmedelsfärg

Gröna och rosa chokladägg

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform.

2. Smält smör och choklad i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop till en klumpfri smet. Häll i formen och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna och vobbla i mitten när den är klar.

ANNONS

3. Ställ kakan på en sval/kall plats så den svalnar och "sätter sig". Låt den stå kallt så länge du kan, minst 1 timme.

4. Dekor: Vispa ihop grädde, florsocker och vaniljsocker till ett fluff. Dela upp i två skålar. Tillsätt gul färg i den ena och röd i den andra tills du har nyanserna ljusgul och rosa. Fyll upp i flera spritspåsar med olika tyllar (munstycken).

5. Dela chokladäggen på mitten (med en räfflad kniv).

6. Dekorera med chokladäggshalvor och spritsa ut gräddfluffet i önskat mönster med hjälp av dina olika spritspåsar.

Fyllda chokladägg (6 stycken)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

3 kinderägg

1 dl vispgrädde

40 g (3 st) digestivekex

1-2 passionsfrukter

Gör så här:

1. Vispa grädden till ett lätt fluff. Smula sönder digestivekexen och blanda ner i gräddfluffet.

2. Dela kinderäggen på mitten, längs med långsidan. Lättast är att försiktigt skära med en kniv i den ljusa skåran som finns på ägget.

3. Klicka ut grädd- och digestiveblandningen i de 6 ägghalvorna. Gröp ur passionsfrukt och toppa äggen med dem.

ANNONS