Tre recept för en god – och glassig – midsommar

Årets somrigaste högtid står för dörren. Med blomsterkransar, små grodorna, grönskande midsommarstänger och ljuvlig mat är midsommarafton en dag att se fram emot. Just i år kanske det är dags att baka något nytt och spännande? Vad sägs om en sommarglasstårta med bland annat rabarber och fläder, ett nybakat minibröd till lunchbuffén eller en alldeles underbar jordgubbstårta, som dessutom är glutenfri? Jag hoppas att ni alla får en glad midsommar!

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Sommarglasstårta (ca 10 bitar)

Sommarglasstårta.
Sommarglasstårta. Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Sommarkompott:

300 g rabarber

1 dl koncentrerad flädersaft

0,5 dl strösocker

Zest från 1 lime

Saft från 0,5 lime

Glassmet:

3 äggvitor

1 dl florsocker

2,5 dl vispgrädde

1 dl strösocker

Gör så här:

1. Sommarkompott: Skölj, ansa och skär rabarbern i småbitar. Tvätta limen, riv det yttersta skalet (zesten) och pressa saften ur halva. Blanda samman allt i en burk med tätslutande lock. Sätt på locket, skaka och ställ in i kylskåp minst 12 timmar.

2. Glassmet: Vispa äggvitor och florsocker till ett fast skum. I en annan bunke vispar du grädde och strösocker till ett fast fluff. Rör försiktigt ihop de båda.

ANNONS

3. Mixa sommarkompotten med en stavmixer och häll den i glassmeten. Rör runt tills allt blandas, inte mer, och häll över i en springform. Ställ in i frysen minst 8 timmar, gärna över natten.

Glutenfri jordgubbstårta (ca 10 bitar)

Glutenfri jordgubbstårta.
Glutenfri jordgubbstårta. Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Botten:

4 ägg

3 dl strösocker

1 dl havremjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Fyllning och dekor:

5 dl vispgrädde

1 dl råsocker

1 msk vaniljsocker

350 g jordgubbar

Lite vit choklad (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt, med elvisp i 6-8 minuter. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och sikta sedan ner dem i smeten. Rör försiktigt så att allt blandas, samtidigt som luften i smeten består.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och häll ner smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Kakan ska vara torr i mitten och marängliknande på toppen. Låt svalna upp och ner i formen.

3. Fyllning: Vispa ihop grädde, råsocker och vaniljsocker till ett fast fluff.

4. Skölj, ansa och skiva jordgubbarna tunt.

5. Montering: Dela botten i 2 delar. (Eftersom botten saknar vetemjöl så blir den mer smulig och skör, vilket gör det svårt att dela den i mer än 2 delar). Lägg den marängliknande toppendelen i botten. Bre på ett lager fyllning och lägg ut lite skivade jordgubbar. Lägg på den andra botten, toppa och spackla runt hela tårtan med resten av fyllningen. Avsluta med massa skivade jordgubbar och lite vit choklad.

ANNONS

Knådfria minibröd (20-24 st)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

30 g jäst

5 dl vatten

1,5 tsk salt

1 msk strösocker

275 g (5 dl) rågsikt

300 g (5 dl) vetemjöl special

Ev 0,5-1 dl kruskakli, eller liknande

Gör så här:

1. Smula sönder jästen och blanda ihop alla ingredienser i en bunke med hjälp av en träslev. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 1,5 timme, till dubbel storlek.

2. Ta fram en stor ugnsform och täck botten med mjöl. Stjälp ut den lösa degen i formen. Tryck lätt på den så att den blir jämntjock. Låt jäsa övertäckt med plastfolie i 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme. Sätt in en liten ugnsform med vatten längst ner.

4. Mjöla en degskrapa och dela degen i 20-24 delar. Använd förslagsvis en stekspade och lyft över den (fortfarande) lösa degen på en bakplåtsklädd plåt.

5. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

ANNONS