Skippa hämtpizzan – unna dig god middag för en

Middag för en behöver minsann inte vara det sämsta. Bjud dig själv på något riktigt gott. För att du är värd det.

ANNONS
|

Ju färre kockar desto bättre soppa. Ensam sås reder sig själv.

Nej, jag vet, så där heter det ju inte. Men det skulle mycket väl kunna göra det.

För landet är trots allt fullt av så kallade ensamhushåll. Och singlar ska också äta.

Men det är inte alltid så himla kul att laga mat bara till sig själv. Det är väl därför det är så lätt att halka in i latmansträsket och förlita sig på frysta halvfabrikat och hämtpizza. Inget fel med det, men man kanske inte behöver göra det precis varje dag.

Vänd på steken i stället. Se det som ett gyllene tillfälle att testa ett nytt recept eller en chans att våga laborera utanför din ”comfort zone”, som det tydligen heter på modern svenska numera. Ingen surar för att du envisas med att hälla oliver i maten eller vräker på extra chili. Valet är ditt. Det är du som är chef över ditt eget kök.

ANNONS

Ensamhet och isolering kan tära på själen, inte minst i dessa virustider. Mata den med middag lagad från grunden emellanåt.

Det behöver den. Det är nu vi får ta till de knep vi kan för att hålla humöret ovanför skoskaften.

Det kan vara smart att försöka tänka lite framåt även när man är singel. Köp varor som är enkla att dela upp och stoppa i frysen, som till exempel en påse räkor, portionslaxfiléer eller färs som du delar, plattar ut och fryser in. Varför inte lägga en ledig söndag på att göra storkok och en härlig gryta eller gratäng? Då har du ”riktig” mat i flera dagar. En hel kyckling kan bli mat för en hel vecka. Ät en del av köttet som det är, lägg resten i en wok, paj eller pastarätt och koka soppa på skrovet.

Allt är upp till dig. Men en god hemlagad måltid förtjänar alla emellanåt. Hur få som än sitter kring bordet.

Räkwok med gurka, bacon och champinjoner

1 portion, 30 minuter

cirka 200 g räkor med skal

olivolja

3 cm färsk ingefära, skalad och finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

flingsalt

1 msk sesamolja

2 skivor bacon, finskuret

cirka 100 g champinjoner, i bitar

1/2 gurka, tärnad

2 salladslökar, finskurna

2 msk japansk soja

1 msk sherry (kan uteslutas)

1 msk risvinäger, alternativt äppelcidervinäger

en nypa socker

färsk koriander

Gör så här:

1. Tina och skala räkorna. Blanda lite olivolja med ingefära, vitlök och lite flingsalt. Lägg i räkorna, gnid in blandningen ordentligt och låt stå medan du förbereder resten.

2. Hetta upp sesamolja och olivolja i en wok eller stor stekpanna. Fräs baconet under omrörning, tillsätt svampen när det börjar få färg, efter någon minut även gurka och salladslök. Låt fräsa med i cirka 1 minut.

3. Slå på soja, sherry, vinäger och socker. Låt puttra max 1 minut.

4. Häll i räkorna och låt dem bara precis bli varma. Garnera med koriander och servera med jasminris.

Råraka med svamp, sikrom och citronkräm

1 portion, 30 minuter

1–2 bakpotatisar

1 krm salt

cirka 1/2 dl crème fraiche

1/2 citron

cirka 100 g valfri svamp

smör

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk sikrom, alternativt annan röd rom

nymalen svartpeppar

gräslök, finskuren

Gör så här:

1. Skala potatisen, riv grovt och blanda med saltet.

2. Blanda crème fraiche med rivet citronskal och lite saft.

3. Rensa och putsa svampen och dela i mindre bitar. Fräs den några minuter på hög värme tills den slutat vätska sig. Tillsätt smör, lök och vitlök och stek tills svampen får fin färg och löken mjuknat. Ta upp och lägg åt sidan.

4. Vrid ur vätskan från potatisen med hjälp av en ren handduk.

5. Klicka i lite nytt smör i stekpannan. Platta ut potatisen i ett tunt lager, skaka pannan lite under tiden och stick in stekspaden undertill så att det inte fastnar. Stek på medelvärme i cirka 3–4 minuter per sida eller tills rårakan är gyllenbrun och frasig.

6. Toppa rårakan med svamp, citronkräm och en klick rom. Peppra och strö över gräslök.

Gratinerad lax med grönt och grevé

1 portion, 30 minuter

1 portionsfilé lax, skinnfri

smör

1 påse spenat, alternativt 1–2 nävar strimlad grönkål

2 vitlöksklyftor

2 msk vitt vin eller vatten

nymalen svartpeppar

cirka 1 dl crème fraiche

cirka 1 dl riven grevéost + lite extra ovanpå

1/2 dl riven parmesan + lite extra ovanpå

2 tsk dijonsenap

1/2 tsk rökt paprikapulver

1 citron, skal + lite saft

salt

1 tomat, tunt skivad

1 tsk torkad oregano

eventuellt persilja eller dill till dekor

Gör så här:

1. Tina laxen.

2. Smält lite smör i en stekpanna, tillsätt spenat eller grönkål (skär bort mittnerven i så fall) och en hackad vitlöksklyfta. Häll på vin eller vatten och låt bladen mjukna. Peppra.

3. Blanda crème fraiche med 1 riven vitlöksklyfta, grevé, parmesan, dijon, rökt paprikapulver, rivet citronskal och lite saft. Smaka av med salt och peppar.

4. Fördela bladen i en liten smord ugnsform. Placera laxen ovanpå. Bred på crème fraiche-blandningen. Toppa med tomatskivor, lite extra ost och oregano.

5. Gratinera i ugnen på 175 grader i cirka 15–20 minuter eller tills fisken är lagom tillagad för din smak. Garnera gärna med dill eller persilja och servera med resten av citronen i klyftor.

Att dricka till

Sander Riesling trocken (5368), 109 kronor. Alkoholfritt: Edenvale Pinot Gris (1914), 79 kronor.

ANNONS