Så lagar du thaimat på riktigt

Svenska folket älskar thaimat. Ändå är vi inte så bra på att laga det själva. Det vill matkreatören Tove Nilsson ändra på.

ANNONS
|

Tove Nilsson bullar upp i sin lilla matstudio på Södermalm i Stockholm. En enkel kokplatta, en jättelik mortel av trä, en flätad korghistoria att ånga ris i, sjuttioelva sorters fisksåser, chili för ett helt kungarike och ett stort fång doftande färska örter. Det dröjer inte länge förrän himmelska dofter börjar sprida sig i lokalen.

Thaimat går snabbt att laga. Och det ska det göra, men kanske inte riktigt så snabbt som vi fått för oss. Visst kan man köpa en burk färdig svensk röd currypasta och hoppas på det bästa, men det finns så många fler lager av smaker att upptäcka.

ANNONS

– Till min stora förvåning insåg jag att det inte hade getts ut någon svensk kokbok om thaimat på evigheter. Alla thaikiosker som ploppat upp runtom i landet är ju både ett bevis på hur mycket vi gillar maten och att man inte behöver så mycket mer än en wok och en låga för att lyckas, säger Tove Nilsson.

Just därför släpper hon nu boken ”Thai hemma” (Natur & Kultur). Efter noggrann research under resor världen över har Tove, som är kock och matstylist, gjort sina tolkningar av autentiska thailändska rätter som vem som helst ska kunna laga i sitt eget kök.

– Det finns faktiskt thaibutiker i stort sett överallt i Sverige. Man måste inte hålla sig till utbudet i den vanliga matbutiken. Det är så roligt att upptäcka alla konstiga små flaskor och knäppa grejer. Många svenskar är rädda för att det ska bli för starkt, men den går ju alltid att anpassa.

Ett basförråd kan dock vara bra att köpa på sig. Fisksås, citrongräs, lime och chili är ett måste för att få till det rätta knycket på smakerna. Limeblad, citrongräs och ingefära går dessutom att förvara i frysen. Tove tipsar också om att prova sig fram mellan olika sorters fisksås samt att våga testa att göra sin egen currypasta.

ANNONS

– Men man behöver inte alls vara megastrikt. Det mesta går att byta ut mot enklare grönsaker och råvaror. Och det är absolut ingen svår mat att laga, säger hon.

Som Tum är en klassisk thailändsk smakstark sallad gjord på grön omogen papaya, som man numera hittar även i helt vanliga välsorterade svenska matbutiker.
Som Tum är en klassisk thailändsk smakstark sallad gjord på grön omogen papaya, som man numera hittar även i helt vanliga välsorterade svenska matbutiker. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Som tum – grön papayasallad

Till 4 portioner, 30 minuter

Den här papayasalladen har allt. Krisp, sälta, sötma, syra, umami, jordnötter och små torkade räkor som ger vad som helst extremt mycket smak.

• 1 msk torkade räkor (finns i asiatiska butiker), alt. extra fisksås efter smak

• 1/2 grön papaya (finns i asiatiska och välsorterade matbutiker)

• 3 msk limesaft

• 4 msk fisksås

• 3 msk palmsocker, alt. råsocker

• 3 thaivitlökar, alt. 1 vanlig

• 1–4 små thaichili, alt. 1-3 vanliga, skivade

• 2 longbeans (finns i asiatiska butiker), alt 10 haricots verts, 5 cm stora bitar

• 6 körsbärstomater, halverade

• 1/2 dl rostade jordnötter (kan uteslutas)

Blötlägg räkorna i ljummet vatten i cirka 15 minuter.

Skala och kärna ur papayan. Strimla så tunt du kan, gärna på mandolin eller med juliennestrimlare.

Blanda limesaft, fisksås (ta extra om du inte har räkor) och socker till en dressing. Rör tills sockret har smält.

Mortla räkor och vitlök eller mosa hårt med händerna i en bunke (använd handskar). Tillsätt önskad mängd chili och fortsätt. Ju mer du arbetar in chilin, desto starkare blir salladen. Tillsätt bönor och arbeta lite till så att de blir lite mjuka. Tillsätt papayan och fortsätt arbeta. Rör runt med en sked då och då.

ANNONS

Tillsätt tomater och dressing och mortla runt. Smaka av och tillsätt mer fisksås eller lime om det behövs. Vänd ned jordnötter.

Tips! Hittar du inte grön papaya (obs, funkar inte med mogen!) går det bra med morötter, kål, kålrot eller rättika.

Larb är en otroligt god sallad där vanligt fläskkött väcks till liv med intensiva thailändska smaker.
Larb är en otroligt god sallad där vanligt fläskkött väcks till liv med intensiva thailändska smaker. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Larb

Till 4 portioner, 20 minuter

Suveränt smakrik sallad med fläskkött, saltsyrlig dressing, aromatiska örter och mustigt rostat rispulver.

• 500 g fläskfärs, alt. hackad fläskkarré

• 2 msk vatten

• 2 msk neutral rapsolja

• 4 msk fisksås

• 2 tsk palmsocker, alt. råsocker

• 2–4 tsk chilipulver

• 2–5 hela torkade thaichili, alt. 1-3 färsk vanlig

• 4 msk limesaft

• 1 msk rostat rispulver (se recept)

• 2 färska limeblad, finstrimlade (finns i asiatiska butiker)

• 4 thaischalottenlökar, alt 2 vanliga, finhackade

• 2–3 dl plockade färska örter, t ex mynta, thaibasilika och koriander

Värm en stekpanna på medelvärme. Tillsätt kött och vatten. Stek och finfördela köttet utan att det får färg tills det är genomstekt.

Ta av från värmen och blanda med olja, fisksås, socker, chilipulver, torkad hel chili (eller färsk), limesaft och rispulver. Blanda runt ordentligt.

Vänd ned limeblad, schalottenlök och örter. Smaka av sälta och syra.

Servera till exempel med sticky rice, jasminris eller grön papayasallad.

ANNONS

Tips! Du kan också vända ned glas- eller risnudlar i färsen för en matigare rätt.

Rostat rispulver ger både krisp och smak till asiatiska rätter.
Rostat rispulver ger både krisp och smak till asiatiska rätter. Bild: Shutterstock

Rostat rispulver

Cirka 1,5 deciliter, 20 minuter

Rostat rispulver är vanligt i många rätter och ger både mustig smak och lite krisp. Helst ska det göras på sticky rice, men jasminris funkar. Använd dock ingen typ av förkokt ris. Spara det som blir över i tättslutande burk. Det finns även färdigt rostat rispulver att köpa i asiatiska butiker.

• 2 dl sticky rice eller jasminris

Rosta riset under konstant omrörning i stekpanna på medelvärme tills det fått en gyllenbrun färg.

Mortla till ett pulver. Du kan även mixa det men då blir det ett grövre pulver som inte riktigt ger samma resultat i slutändan.

Att dricka till

Singha (1428), 15:90 kronor.

Alkoholfritt: Fentimans Ginger Beer (1963), 23:50 kronor

ANNONS