Kimchi är Koreas röda guld

Starkt, syrligt, salt, krispigt och nyttigt. Lika gott som tillbehör som att ha den i maten. Släpp in den syrade kålen i ditt kök.

ANNONS
|

Vad är det nu för nytt påfund hon försöker dyvla på oss? Det kan man ju undra. Men si, det handlar ingalunda om någon nyhet. Kimchi har nämligen uppemot 3 000 år på nacken. Till en början använde man sig bara av kål och köttbuljong. På 1500-talet introducerades röd chili i Korea och sedan dess ingår chili i endera formen i halvöns kök.

Kimchi är alltså en form av fermenterad kål, det vill säga syrad och jäst. Vanligast är så kallad kinakål, men andra grönsaker förekommer också, såsom rättika, gurka, lök och vitlök. Ibland alltihop i kombination med torkad chili och/eller chilipasta.

ANNONS

Oftast serveras kimchi som ett synnerligen smakrikt tillbehör. Men man kan med fördel även använda den i matlagningen, i allt från pannkakor till risrätter, soppor och grytor. Kimchin ger en skön chilikick samtidigt som den tillför en pigg syrlighet och härligt knaprig konsistens.

Kimchi anses som något av en nationalrätt i Sydkorea, om nu ett ”tillbehör” kan klassas som sådant. I Seoul finns det till och med ett kimchi-museum. Där lär man kunna botanisera bland över 180 olika dokumenterade varianter.

Precis som andra fermenterade grönsaker innehåller kimchi nyttiga mjölksyrebakterier. Dessutom är det kalorisnålt, fiberrikt och en bra källa till karoten, C-, A- och olika former av B-vitaminer. Det sägs vara bra för matsmältningen, ha antiinflammatoriska egenskaper och kunna sänka kolesterolvärdet.

Utöver alla de positiva egenskaperna är det också enkelt och kul att göra själv. I den gamla tidens Korea grävde man ned kärl med kimchi i marken och lät dem frysa över vintern. Numera är det betydligt enklare, allt som krävs är lite tid och tålamod och en bra glasburk.

Orkar du inte göra det själv hittar du färdig kimchi i välsorterade livsmedelsbutiker eller asiatiska mataffärer. Väl värt att testa. Vem vet – kanske blir du kimchi-frälst för livet?

Det är enkelt att göra sin egen kimchi.
Det är enkelt att göra sin egen kimchi. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hemgjord kimchi

Till cirka 10 portioner, 9 dagar

ANNONS

Kimchi är faktiskt inte så svårt att göra själv som man skulle kunna tro. Den här håller upp till en månad. Gott som tillbehör, men även i mat.

• 1 huvud salladskål

• 1 1/2 dl grovt salt

• vatten

• 3 msk riven ingefära

• 3 vitlöksklyftor, tunt skivade

• 1 knippa salladslök, finskuren

• cirka 250 g färsk rättika, skuren i stavar

• 3–5 msk gochugaru, koreanskt chilipulver (alt. vanligt chilipulver) eller gochujangpasta

• 1 msk strösocker

• 1 msk fisksås

Dela salladskålen på längden och skär bort den yttersta bottenplattan. Lägg kålen med snittytan uppåt i en stor bunke, salta mellan bladen och täck med vatten. Täck sedan med en tallrik eller ett lock med tyngd ovanpå så att kålen hamnar i press. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur.

Skölj kålen ordentligt med kallt vatten, låt rinna av i durkslag och krama försiktigt ur all vätska.

Blanda ingefära, vitlök, salladslök, rättika, chilipulver (eller gochujangpasta), socker och fisksås. Smaka på kålen om det behövs mer salt, tillsätt i så fall en nypa vanligt salt. Fördela blandningen mellan bladen och runtom.

Rulla ihop bladen och lägg tätt i glasburk med tättslutande lock, se till att det finns lite extra plats för jäsning. Låt stå i rumstemperatur i 1 dygn. Ställ sedan i kylen i 7 dagar. Kimchin håller cirka en månad i kylen.

ANNONS

Skär upp kålen vid servering.

Godare macka än så här är svårt att få till. Grillad ostsmörgås med kimchi-kick.
Godare macka än så här är svårt att få till. Grillad ostsmörgås med kimchi-kick. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Frasig ostmacka med kimchi

Till 2–4 portioner, 20 minuter

Det här är nog den godaste macka jag vet. Kanske kan det bli din favorit också?

• cirka 1 dl kimchi, grovhackad (gärna egen)

• 4 skivor surdegsbröd

• 2 msk smör, rumstempererat

• 1 msk sesamfrön

• 1 vitlöksklyfta, riven

• 1–2 msk gochujang (koreansk chilipasta, finns i asiatiska hyllan)

• cirka 1 dl stark ost

• cirka 1/2 dl mild ost, t ex färdigriven mozzarella

• 1/2 kruka färsk basilika

• 1/2 dl finskuren gräslök

• flingsalt

Lägg upp brödskivorna på en skärbräda.

Blanda smör, sesamfrön och vitlök. Bred smörblandningen på ena sidan av varje brödskiva.

Bred gochujangpasta på andra sidan på två av brödskivorna. Varva de båda ostsorterna med kimchi och basilikablad ovanpå. Toppa med de två resterande brödskivorna med smörsidan utåt.

Stek en macka i taget (gärna i teflonpanna eller liknande) på medelvärme i cirka 3–5 minuter per sida eller tills de får fin färg. Strö över gräslök och lite flingsalt. Dela på hälften och servera med extra servett.

Kimchi-plättar är en smakrik och spännande koreansk variant på vanliga pannkakor.
Kimchi-plättar är en smakrik och spännande koreansk variant på vanliga pannkakor. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kimchi-plättar

Till 4–6 portioner, 30 minuter

Ett koreanskt mellanting mellan omelett och pannkaka. Hoppa över färsen för vegetarisk variant.

• 5 dl hackad kimchi

• 100 g fläskfärs

ANNONS

• 2 1/2 dl vetemjöl

• 1 dl rismjöl

• 1 knippa salladslökar, finskurna

• 1 uppvispat ägg

• 2 1/2 dl iskallt vatten

• solrosolja

• flingsalt

Blanda kimchi, färs, vetemjöl, rismjöl, salladslök och ägg i en bunke. Tillsätt det iskalla vattnet och vispa tills allt blandats väl. Låt vila i 10 minuter.

Hetta upp en stekpanna eller plättlagg och häll i generöst med olja. Häll upp cirka 2 matskedar smet i varje hög. Platta till med en stekspade. Stek på medelvärme i cirka 2 minuter eller tills kanterna börjar bli frasiga. Vänd plättarna och stek i ytterligare 2 minuter på andra sidan eller tills ytan får fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

Upprepa tills smeten tar slut. Strö över flingsalt och servera. Ät helst medan de fortfarande är varma, då är de som godast.

Att dricka till

Baird Beer Wheat King Wit (1312), 23:90 kronor.

Alkoholfritt: Clausthaler Unfiltered (1976), 8 kronor.

ANNONS