Kakao och mörk choklad gör susen när du vill baka utan socker och mjöl

Funderar du på hur du kan baka goda bakverk utan tillsatt socker eller vetemjöl? Jag har svaret! Med smak av kakao eller mörk choklad med hög kakaohalt kan du baka både energirika små rutor, en luftig och mjuk banan- och chokladkaka eller en festlig tårta med dadlar. Mina barn märkte inte ens att tårtan inte innehåller något socker!

ANNONS

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Chokladtårta med dadlar.
Chokladtårta med dadlar. Bild: Marie Lind

Chokladtårta med dadlar (10 portioner)

Ingredienser:

Kaka:

4 ägg

120 g färska urkärnade dadlar

0,5 dl kallt vatten

0,5 dl kokosmjöl

0,5 dl kakao

1 dl potatismjöl

1,5 tsk bakpulver

Topping:

1,5-2 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.

2. Vispa äggen fluffigt.

3. Mixa dadlar ihop med vatten med en stavmixer.

4. Rör ihop dadelsmeten med de torra ingredienserna. Vänd försiktigt ner de vispade äggen.

5. Häll smeten i en ugnsform med cirka 20 centimeter i diameter. Jag valde en hjärtformad silikonform, vilket gör att tårtan inte fastnar. Om du i stället använder en springform så bör du klä den med bakplåtspapper innan du häller i smeten.

ANNONS

6. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Känn med sticka, den ska vara torr. Låt svalna helt.

7. Toppa tårtan med vispad grädde och eventuellt pudra över lite kakao.

Energirutor.
Energirutor. Bild: Marie Lind

Energirutor (30 st)

Ingredienser:

5 dl havregryn

0,5 dl valnötter

0,5 dl hasselnötter

1 dl riven kokos

1 dl jordnötssmör

2 mosade bananer

100 g mörk choklad, minst 70% kakao

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 130 grader över- och undervärme. Klä en ugnsform, cirka 20 x 25 centimeter med bakplåtspapper.

2. Mixa havregryn, valnötter och hasselnötter till ett fint mjöl. Blanda ner resterande ingredienserna (utom chokladen). Rör ihop till en smet och tryck ut i formen.

3. Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Låt svalna helt.

4. Smält den mörka chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikron och bre ut över kakan.

5. Ställ in i kylskåp och låt svalna. Skär sedan i rutor, cirka 2 x 2 centimeter.

Mjuk banan- och chokladkaka.
Mjuk banan- och chokladkaka. Bild: Marie Lind

Mjuk banan- och chokladkaka (6-8 portioner)

Ingredienser:

100 g rumstempererat smör

1 mosad banan

1 dl havregryn

1 ägg

50 g mörk choklad, minst 70% kakao

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Ta fram en liten pajform, cirka 18 centimeter i diameter.

ANNONS

2. Mosa smör och banan. Tillsätt havregryn och ägg. Riv ner den mörka chokladen och blanda ihop allting väl.

3. Häll över i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna och njut!

ANNONS