För även om vi inte kan resa i praktiken så kan man alltid spänna gomseglet och sätta kulinarisk kurs mot världens alla mål. Under min tid som New York-bo var det ett återkommande latmansnöje att beställa hämtmat från Sichuan-restaurangen på Sjunde avenyn. Numera får jag laga den själv. Här har jag samlat några av mina personliga favoriter som är relativt enkla att lyckas med hemma.
Du kanske redan är avskräckt av mängden knepiga och okända ingredienser. Var inte det. Det mesta går faktiskt att hitta på asiatiska hyllan i vanliga butiker. Har du en asiatisk mataffär i din närhet kan ett första besök bli ett kul äventyr i sig. Och har du en gång köpt hem grejerna så håller de oftast i en evighet.
Kniper det går det mesta ändå bra att byta ut mot annat eller hoppa över helt och hållet. Det är ju lite så vi får jobba just nu.
Har du, liksom så många andra, drabbats av plötslig bakningslust rekommenderar jag å det varmaste scallion pancakes, det vill säga frasiga pannkakor med salladslök. De mest himmelska snacks man kan önska sig och gravt beroendeframkallande. Jag hinner knappt få dem ur stekpannan innan jag glufsat i mig allihop.
Mapo tofu är ett lysande sätt att få tofuskeptiker på fall, och kombinationen med asiatiska smaker och fläskfärs anser jag vara smått oslagbar. Kung Pao-kyckling är en prima vardagsrätt. I originalet tokhet med drivor av torkad chili, men det där styr du själv.
I dessa dagar behöver vi allt roligt tidsfördriv vi kan hitta på. Att vidga sina köksvyer är ett strålande sätt att få tiden att gå.
Scallion pancakes
Till 4–6 portioner, 45 minuter
Försvinnande goda. Skulle du ändå råka få några över går de att frysa in och steka upp lite lätt på nytt.
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 1/2 dl kokande vatten
1/2 dl vegetabilisk olja + 2 msk
2 msk sesamolja
3–4 salladslökar, tunt skivade
sesamfrön
flingsalt
Dippsås:
2 msk risvinäger
2 msk soja
1 salladslök, finskuren
1 nypa chiliflakes eller 1 finskuren chili
Blanda mjöl och salt med kokande vatten. Arbeta ihop till en deg. Knåda på lätt mjölat bakbord i 3–4 minuter tills du får en slät och lite klibbig deg. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Blanda under tiden ingredienserna till dippen.
Dela degen i fyra bollar. Kavla ut en i taget på mjölat bakbord till en cirka 20 centimeter stor rund platta.
Blanda 2 matskedar vegetabilisk olja med sesamolja och lite extra salt. Pensla med lite av oljeblandningen och strö över salladslök och sesamfrön. Rulla ihop och forma sedan själva rullen till en spiral (som en kanelbulle). Platta ut, kavla, pensla och strö över salladslök, rulla ihop och kavla ut på nytt. Upprepa med resten av degen.
Hetta upp 1/2 deciliter olja i en stekpanna, helst teflon. Stek pannkakorna gyllenbruna på båda sidor, cirka 2–3 minuter per sida.
Låt rinna av på hushållspapper och strö över lite flingsalt. Skär i trekanter och servera med dippsås eller med srirachasås eller valfri dipp.
Kung Pao-kyckling
Till 3–4 portioner, 45 minuter
4–6 lårfiléer av kyckling (eller 3 bröstfiléer)
vegetabilisk olja
2–3 torkade chilifrukter (eller efter smak)
2 tsk stött sichuanpeppar
4 vitlöksklyftor skivade
5 cm ingefära, finhackad
1 paprika, urkärnad och i bitar
3 salladslökar, i bitar
1 dl rostade jordnötter
Marinad:
1 msk soja
1 msk risvinäger eller sherry
1 tsk valfri hot sauce
Sås:
1 msk risvinäger
1 msk socker
1 msk kycklingfond från flaska
1 msk ljus soja
2 tsk sesamolja
2 tsk maizena
Skär kycklingen i tärningar. Rör ihop marinaden och blanda väl med kycklingen. Låt stå i kylen i 30 minuter.
Rör ihop samtliga ingredienser till såsen.
Hetta upp olja i en wok eller vid stekpanna och fräs chili och sichuanpeppar tills det börjar dofta. Tillsätt kycklingen och låt den få färg. Häll i vitlök, ingefära, paprika och salladslök. Fräs tills kycklingen är genomstekt.
Slå över såsen och låt puttra tills den tjocknat. Strö över jordnötterna, smaka av och servera med jasminris.
Mapo tofu
Till 3–4 portioner, 25 minuter
Mapo tofu betyder ”den koppärriga tantens tofu” och är en av mina absoluta favoriträtter. Ett prima tillfälle att omvända tofuskeptiker. Så här gör jag – på ett ungefär.
cirka 400 g fast tofu
250 g fläskfärs
2 tsk sesamolja
salt
2 msk vegetabilisk olja
5 cm ingefära, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 nypa chiliflakes (efter smak)
2 tsk sichuanpeppar, stött
3 salladslökar, skurna i bitar
2 1/2 msk hackade jästa svarta bönor eller svart bönsås (finns i asiatiska butiker och välsorterade livsmedelsaffärer)
1 msk soja
1 msk maizena
2 1/2 dl kall kycklingbuljong eller vatten
färsk koriander
jasminris
Låt tofun rinna av och skär den i tärningar.
Blanda färsen med sesamolja och lite salt.
Hetta upp vegetabilisk olja i en wok eller vid stekpanna. Fräs ingefära, vitlök, chiliflakes och sichuanpeppar hastigt. Tillsätt färsen och låt den brynas tills den inte längre är rosa. Blanda ned salladslök, bönor och soja och fräs lite till.
Rör ut maizena med buljongen och häll över. Låt sjuda i några minuter och skrapa botten så att alla smaker kommer med. Tillsätt tofun och låt sjuda tills den blir genomvarm, cirka 2 minuter.
Garnera med koriander och servera med jasminris.
Att dricka till
Weihenstephaner Hefe Weissbier (1526), 23,90 kronor.
Alkoholfritt: Fentimans Ginger Beer (1963), 23,40 kronor.