Fira advent med juliga smaker i snittar, glass och kaka!

Första advent står för dörren och äntligen är det dags att baka med ljuvliga pepparkakskryddor, apelsin och saffran. Hemma hos oss blir det, om möjligt, ännu mer bakande i december. Det bidrar till en ständig julstämning. Här får ni ta del av några helt nya juliga bakrecept. Och mer kommer det att bli!

ANNONS

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Pepparkaksglass.
Pepparkaksglass. Bild: Marie Lind

Pepparkaksglass (1 liter)

Ingredienser:

2,5 dl vispgrädde

0,5 dl florsocker

1 ägg + 1 extra äggula

60 g pepparkakor

0,5 dl karamelliserad mjölk

Gör så här:

1. Krossa pepparkakorna i hushållsmixer eller för hand, till ett fint smul.

2. Vispa upp grädde, florsocker och ägg med elvisp.

3. Blanda försiktigt ner pepparkakskross och karamelliserad mjölk i gräddsmeten (se till att smeten fortfarande är fluffig).

4. Häll i frystålig burk och låt stelna i frysen minst 8 timmar. Rör om i glassen var trettionde minut under de första 2 timmarna för att behålla den krämig.

Ljuvlig saffranskaka med clementinsmörkräm.
Ljuvlig saffranskaka med clementinsmörkräm. Bild: Marie Lind

Ljuvlig saffranskaka med clementinsmörkräm (6-8 bitar)

Ingredienser:

Kaka:

2 tsk vaniljsocker

ANNONS

0,5 g saffran

75 g flytande smör

1,5 dl råsocker

2 ägg

1 nypa salt

Zest från 1 citron

2 dl vetemjöl

Topping:

50 g rumstempererat smör

1 äggula

2 msk saft från färskpressad clementin

1,5-2 dl florsocker

Granatäpplekärnor

Gör så här:

1. Kaka: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.

2. Ta fram en liten pajform/springform, cirka 18 centimeter i diameter.

3. Mortla saffran ihop med vaniljsocker.

4. Rör ihop alla ingredienser till en klumpfri smet och häll i formen. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, tills kakan precis har blivit fast.

5. Topping: Vispa smöret luftigt med elvisp. Rör i äggula och clementinsaft. Vänd slutligen ner florsocker för att få krämen tjockare. Viktigt att florsockret rörs i försiktigt och inte vispas ner.

6. Toppa med granatäpplekärnor för härlig syrlighet och textur.

Pepparkakssnittar med apelsinkrokant.
Pepparkakssnittar med apelsinkrokant. Bild: Marie Lind

Pepparkakssnittar med apelsinkrokant (cirka 30 st)

Ingredienser:

150 g rumstempererat smör

2 dl strösocker

0,5 dl farinsocker

0,5 dl ljus sirap

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk nejlika

0,5 tsk ingefära

1 tsk bikarbonat

5 dl vetemjöl

Ev 1 msk vatten

100 g mjölkchoklad med apelsinkrokant

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.

2. Rör ihop smör, strösocker, farinsocker och sirap. Tillsätt de torra ingredienser och arbeta ihop en deg med handen. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen känns smulig.

ANNONS

3. När degen har gått ihop så delar du den i 2 delar. Rulla ut varje del till en längd och lägg dem, med lite mellanrum, på en bakplåtsklädd plåt. Hacka chokladen och strö ut det över längderna.

4. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

5. Använd en mjuk kniv och skär dem på tvären till kakor/snittar strax efter att de kommit ut från ugnen och fortfarande är varma. Låt dem sedan svalna helt innan du flyttar dem från plåtarna.

ANNONS