Dags att plocka fram midsommarens favoriter

Midsommarlängtan. Det handlar lika mycket om maten som om svensk sommar. Och sällan har vi väl längtat mer än nu.

ANNONS
|

Svensk midsommar är något helt unikt. Den går liksom inte att nonchalera. Oavsett pandemier, protesttåg och självisolering. Är det midsommar så är det. Såväl i hällregn som i sällsynt solsken.

Själv missar jag midsommar totalt i år eftersom jag sitter fast i London sedan drygt två månader. Jag har en svensk väninna här som brukar ställa till med en hejdundrande midsommarfest varje år. Hon har fått Londonborna att både lära sig dansa ”Små grodorna” och gilla sill. Av naturliga skäl blir den tyvärr inte heller av i år.

Så nu sitter jag här uppfylld av nostalgi och minnen och bara saknar allt vad midsommar har att erbjuda. Inte minst saknar jag maten.

ANNONS

För mig handlar midsommar om att sitta på en kökstrappa och skrapa potatis och snoppa jordgubbar. Fyllas av en lagom dos förväntan blandat med kärlek till vänner och familj som kommer och går.

Så småningom vill jag se min tallrik fyllas av sötsalt matjessill med drivor av finskuren gräslök, en skvätt brynt smör, krämig gräddfil och alldeles nykokta mjälla pyttepotatisar. En god öl och kanhända en klar en till det, och aftonen är räddad. Det behöver just inte vara mycket svårare än så.

Lyckligtvis kunde jag nyligen ta mig till en svensk affär här i London som sålde matjessill, så kylen är åtminstone välförsedd på den punkten. Resten får jag väl improvisera fram. Men blott Sverige perfekt färskpotatis har…

Alla har väl sina sätt att fira på, särskilt i år. Jag gissar att det kommer att grillas en hel del, även om ringdansen får stryka på foten. Och ätas en och annan sillsort – om så på avstånd från nära och kära.

Här har jag samlat några av mina käraste midsommarfavoriter med högt älskade svenska råvaror. Återkommande recept som jag längtar alldeles extra mycket efter just nu.

Hoppas att de kan inspirera till ett härligt kalas. I vilken form det än må äga rum.

ANNONS

Rosmarindoftande rödlökspaj med ansjovis

Till 4–6 personer, 90 minuter

En kär favorit. Kan antingen komplettera sillbordet eller serveras som nattamat. Den gör alltid succé och får dessutom köket att dofta himmelskt.

Deg:

125 g kylskåpskallt smör

250 g vetemjöl

1 tsk salt

1 msk finhackad färsk rosmarin

1 äggula

ev. ett par matskedar isvatten

Fyllning:

1 ask ansjovis, 125 g

10 hela vitlöksklyftor

2 dl vispgrädde

2 dl mjölk

4 kvistar färsk rosmarin + 2 msk hackad

3–4 rödlökar, tunt skivade

2 msk balsamvinäger

olivolja

3 ägg

2 äggulor

salt

nymalen svartpeppar

Hacka ihop smör och mjöl, tillsätt salt och rosmarin. Arbeta snabbt ihop med äggulan till en deg. Tillsätt lite isvatten om det behövs. Låt degen vila kallt i minst 30 minuter.

Häll av allt ansjovisspad i en kastrull. Skala vitlöksklyftorna och knäck till dem med knivbladet och lägg ned i kastrullen. Tillsätt grädde och mjölk. Tryck till två rosmarinkvistar på samma sätt och lägg i. Låt alltsammans sjuda på svag värme under lock i 20 minuter.

Klä en smord pajform med degen, nagga botten och förgrädda i 200 grader i 10–15 minuter.

Lägg rödlöken i en bunke, häll över balsamvinäger och blanda. Stek den sedan glansig i olivolja i cirka 10 minuter. Tillsätt ansjovisfiléer och låt puttra en stund till.

Ta upp rosmarinen från gräddmjölken. Mosa vitlöksklyftorna i mjölken med gaffel eller stavmixer. Låt svalna och vispa sedan i ägg och extra gulor. Krydda väl och tillsätt hackad rosmarin.

Bred ut rödlöksblandningen på pajskalet, slå över äggstanningen och lägg på ett par rosmarinkvistar. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 35–40 minuter eller tills ytan blivit gyllene.

Matjessill med brynt smör, rödbetor och kapris

Till 4 portioner, 15 minuter

Min personliga favoritvariant på matjessill, nästan som råbiff fast med sill. Servera medan smöret är varmt.

2 förpackningar matjessill, à 200 g (helst hela filéer)

1 späd purjolök

1 liten knippa gräslök

1 liten rödlök

2 msk kapris, avrunnen

50 g smör

1 dl tärnade rödbetor (kokta eller inlagda)

1 rå äggula (kan uteslutas)

nymalen svartpeppar

Tillbehör:

danskt rågbröd

stark ost

Låt sillen rinna av. Skölj och strimla purjon och gräslöken fint. Finhacka rödlöken. Grovhacka kaprisen.

Smält smöret och låt det få lite färg och börja dofta nötigt, men det får inte bli bränt.

Lägg upp sillen på ett fat. Strö över alla löksorter, kapris och rödbetor. Häll över smöret. Dekorera gärna med en rå äggula. Peppra generöst.

Servera med rågbröd och stark ost.

Tips! Värm gärna sillen lite i ugnen i förväg, så smakar den ännu mer och smöret kallnar inte lika fort.

Att dricka till

Ängöl Jenny Nyströms Midsommaröl (34654), 23,90 kronor.

Alkoholfritt: Mikkeller Drink’in The Sun (11994), 19,90 kronor.

Mias midsommarsnaps

Sommarens vackraste och godaste snaps tar bara ett par timmar att göra. Jag använder helst Brännvin Special som har lite lägre alkoholhalt, 30 procent.

1 flaska Brännvin Special, 75 cl

6 jordgubbar, sköljda och delade i kvartar

1 kvist färsk rosmarin, sköljd

1 citron, sköljd

Häll gärna över spriten i en karaff eller liknande med lite större öppning. Peta ned jordgubbar och rosmarin. Skala citronen tunt med potatisskalare (utan att få med det vita) och pilla ned i flaskan, du kan eventuellt behöva hälla av lite sprit för att få plats.

Sätt på korken och ställ ljust i minst fyra timmar. Servera i iskalla glas direkt från frysen.

Tips! Kan silas och hällas upp på flaska dagen efter.

ANNONS