Cheesecake – en klassiker som är lätt att variera

Cheesecake med hallon eller blåbär? Eller varför inte med lakrits, pepparkaka och lingon? Ja, ni fattar vad som är veckans tema på Marie bakar. Och som vanligt går det att fixa till en festligt bakverk snabbt och lätt – eller planera det lite mer omsorgsfullt med en ”övernattning” i frysen.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Blåbärscheesecake (cirka 10 bitar)

”Blueberry cheesecake – en favorit som går hem hos de allra flesta. Här är min egen variant på denna klassiker. När jag bjöd på den hemma (under provbakningen) fick den högsta betyg av både små och stora. Passar perfekt till både helgfikan och kalaset.”

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

150 g digestive

2 msk smält smör

3 äggvitor

2 dl vispgrädde

3 äggulor

75 g färskost

0,5 dl råsocker

125 g blåbär

1 dl florsocker

Dekor:

1,5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

Blåbär

Gör så här:

1. Ta fram en springform (cirka 23 centimeter i diameter). Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen. Krossa digestivekexen genom att lägga dem i en påse och slå lätt med en hammare eller mortel. Blanda krosset med smält smör och tryck ut det i formen. Låt stå.

ANNONS

2. Vispa upp äggvitor till ett fast fluff.

3. Ta en annan bunke och vispa samman grädde, äggulor, färskost och råsocker.

4. Mixa blåbär och florsocker med en stavmixer till en slät sås.

5. Rör försiktigt ihop äggvitor, gräddblandning och blåbärsmix. Häll det över digestivebottnen, täck formen med plastfolie och ställ in i frysen. Låt stå i frysen över natten.

6. Ta ut från frysen cirka 15 minuter innan servering. Dekorera med vispad grädde, som du vispar upp med vaniljsocker, och mer blåbär.

Snabb lakritscheesecake med pepparkaka och lingon (6 portioner)

”Julen är förbi men den fantastiska smaken av pepparkaka kan vi alltid unna oss. Pepparkaka ihop med lakrits och lingon kan låta lite udda, men jag lovar, du kommer inte bli besviken på denna smakkombination. Desserten går snabbt att göra, behöver ingen tid att stelna i frysen och kan med fördel ätas direkt. Cheesecaken håller cirka ett dygn i kylskåp. Tänk dock på att pepparkakssmulorna blir mjuka när de får stå och dra i kylskåp ihop med lakritsfluff och lingonsås. Smaken blir förstås densamma!”

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Topp + botten:

1 dl frusna lingon

1 msk strösocker

2 msk florsocker

100 g pepparkakor

Lakritsfluff:

2 dl vispgrädde

100 g philadelphia

0,75 dl florsocker

2 tsk lakritspulver

ANNONS

Gör så här:

1. Topp + botten: Tina lingonen. Smula sönder pepparkakorna.

2. Mixa lingon med strösocker och florsocker med stavmixer till en slät sås. Låt stå.

3. Lakritsfluff: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till fast fluff.

4. Montering: Ta fram 6 glas. Fördela pepparkakssmulet jämnt i glasen. Spritsa (eller skeda upp) lakritsfluff. Toppa med lingonsås.

5. Servera direkt eller låt stå i kylskåp till servering.

Halloncheesecake på vaniljkexbotten (cirka 10 bitar)

”Låt mig få bjuda på en ljuvlig sötsyrlig halloncheesecake. Jag tycker att hallon passar utmärkt i desserter och tårtor. Det blir en friskhet till det annars ganska söta. En stor favorit hos mig. Använd gärna färska hallon i både cheesecaken och i dekoren.”

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

125 g Jätten vanilj (eller wafers med vaniljsmak)

3 äggvitor

1,5 dl strösocker

3 äggulor

250 g mascarpone

2 tsk vaniljsocker

1 dl florsocker

125 g hallon

Gör så här:

1. Ta fram en springform (cirka 23 centimeter i diameter). Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen. Krossa vaniljkexen genom att lägga dem i en påse och slå lätt med en hammare eller mortel. Tryck ut krosset i formen. Låt stå.

2. Vispa upp äggvitor till ett fast fluff. Tillsätt strösocker och vispa ytterligare någon minut.

ANNONS

3. Ta en annan bunke och vispa samman äggulor, mascarpone, vaniljsocker och florsocker.

4. Rör försiktigt ihop de båda blandningarna och häll det över vaniljkexen. Mixa hallon med stavmixer till en sås. Häll hallonsåsen i formen och rör runt försiktigt med en gaffel för att skapa ett swirl-mönster.

5. Täck formen med plastfolie och ställ in i frysen. Låt stå i frysen över natten.

6. Ta ut från frysen cirka 15 minuter innan servering. Dekorera eventuellt med mer hallon.

ANNONS