Baka soliga sötebröd med smak av vanilj och kanel!

Ett nybakat sötebröd passar på vilket fikabord som helst. För att göra det extra festligt kan du variera formen och smaksättningen. Vad sägs till exempel om en kanelfläta, vanilj- och sockerkringlor eller solskensbullar? De sistnämnda bullarna jäser dessutom över natten, vilket alltid är ett plus. Några generella tips för sötebröd är att alltid se till att smöret är rumstempererat, inte tillsätta mer mjöl än vad som står angivet samt låta degen jäsa den tid som behövs.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Nattjästa solskensbullar (20 stycken)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Deg:

50 g jäst

4 dl kall mjölk

1 dl solrosolja

1 dl strösocker

1 ägg

1 tsk salt

2 tsk kardemumma

720 g (12 dl) vetemjöl special

Fyllning:

0,5 dl strösocker

2 msk majsstärkelse

10 gram smör

2 äggulor

2 dl mjölk

1 msk vaniljsocker

Pensling & garnering:

1 ägg

Smält smör

Strösocker

Gör så här:

1. Kväll, deg: Smula ner jästen i en bunke, häll i mjölken och rör tills jästen löses upp.

Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop en deg. Den ska vara kladdig och du behöver inte knåda. Täck bunken med en kökshandduk och ställ in i kylskåp över natten, cirka 8-9 timmar.

ANNONS

2. Kväll, vaniljkräm: Tillsätt alla ingredienser, utom vaniljsocker, i en tjockbottnad kastrull. Sjud upp under omrörning tills den tjocknar, ej koka. Häll över i en kall skål och rör i vaniljsockret. Låt svalna, täck med plastfolie intill krämen och ställ in i kylskåp.

3. Morgon: Stjälp ut den kalla degen på mjölat bakbord. Platta till försiktigt med handen och dela upp den i 20 delar. Forma delarna till bullar och lägg på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa under kökshandduk i cirka 1 timme (till dubbel storlek).

4. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.

5. Häll upp vaniljkrämen i en spritspåse. Klipp ett hål (eller använd en tyll), sätt spritsen försiktigt i bullen och spritsa ner krämen samtidigt som du drar spritsen uppåt.

6. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter. Låt svalna. Smält lite smör och pensla på bullarna. Doppa i strösocker.

Tips: De bullar du ska frysa in kan du vänta med att sockerdoppa, sockret smälter i frysen.

Kanelfläta (4 stycken)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Deg:

50 g jäst

5 dl mjölk

1 dl strösocker

2 tsk kardemumma

1,5 tsk salt

150 g rumstempererat smör

960 g (16 dl) vetemjöl

Fyllning:

150 g rumstempererat smör

ANNONS

1 dl strösocker

1 dl brun farin strö

0,5 dl kanel

2 msk vaniljsocker

Pensling:

1 ägg

Pärlsocker

Gör så här:

1. Fyllning: Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen och låt stå framme.

2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken till cirka 30 grader, häll i bunken och rör till jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser.

3. Knåda ihop degen i 10 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand. Låt vila i bunken i 10 minuter.

4. Stjälp ut på lätt mjölat bakbord och kavla ut en stor rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Bre på fyllningen så det täcker hela rektangeln. Vik på mitten, på kortsidan, och kavla ytterligare, med löst tryck, för att platta till degen.

5. Skär ut 12 stycken remsor på långsidan. Ta 3 remsor i taget och fläta ihop dem. Forma flätan som en krans och nyp ihop ändarna.

6. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under kökshandduk i cirka 1 timme (till dubbel storlek).

7. Sätt ugnen på 225 grader över/undervärme.

8. Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.

Vanilj- och sockerkringlor (40 stycken)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Deg:

50 g jäst

5 dl mjölk

ANNONS

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 tsk salt

150 g rumstempererat smör

960 g (16 dl) vetemjöl

Fyllning:

200 g rumstempererat smör

1 dl strösocker

1,5 dl marsanpulver

2 msk vaniljsocker

Pensling & garnering:

1 ägg

Smält smör

Strösocker

Gör så här:

1. Fyllning: Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen och låt stå framme.

2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken till cirka 30 grader, häll i bunken och rör till jästen löses upp. Tillsätt resterande ingredienser.

3. Knåda ihop degen i 10 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand. Låt vila i bunken i 10 minuter.

4. Stjälp ut på lätt mjölat bakbord, dela i 2 delar och kavla ut 2 stora rektanglar, cirka 0,5 centimeter tjocka. Fördela fyllningen jämnt över båda rektanglarna. Vik på mitten, på långsidan, och kavla ytterligare, med löst tryck, för att platta till degen.

5. Skär ut remsor, 1,5 centimeter breda. Dra ut dem lite, tvinna och snurra ihop som en kringla (tänk lussekatt, med en snurr åt varje håll).

6. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under kökshandduk i cirka 1 timme (till dubbel storlek).

7. Sätt ugnen på 225 grader över/undervärme.

ANNONS

8. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8-12 minuter. Låt svalna. Smält lite smör och pensla på bullarna. Doppa i strösocker.

Tips: De bullar du ska frysa in kan du vänta med att sockerdoppa, sockret smälter i frysen.

ANNONS