Används munsskydd och andningsskydd felaktigt eller för länge när de är fuktiga försämras effekten drastiskt.Tygskydd som det i mitten måste vara i sex till tolv lager för att fungera och CE-märkt.
Från vänster: två munskydd och ett andningsskydd. Det ljusblå är ett CE-märkt trelagers engångsskydd i papper som används inom vården, det blå ett trelagers i tyg och det vita är ett fyralagers CE-märkt och FFP2-märkt engångsandningsskydd. Bild: Mia Höglund

Så använder du ett munskydd på rätt sätt

Diskussionen om munskydd lär inte ha undgått någon. Men vet du hur de fungerar? Eller inte fungerar vid felaktig användning?
– Sitter det fel eller är fuktigt minskar skyddet rejält, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi på Uppsala universitet.

ANNONS
|

Såväl Världshälsoorganisationen, WHO, som den europeiska smittskyddsenheten rekommenderar munskydd som ett komplement i situationer, där det är omöjligt att hålla ett fysiskt avstånd.

Folkhälsomyndigheten i Sverige har dock inga sådana rekommendationer och en del av resonemanget grundas på en risk för att man ersätter distansering med munskydd.

Men ett besked därifrån är att munskydd kan vara just ett komplement i trånga situationer, i så fall på lokal nivå och som en sista åtgärd. Då kan det komma att handla om riktade åtgärder under kort tid, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens tidigare i höst. Hittills har denna rekommendation inte tillkommit och nyligen sa Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, att ”munskydd inte ska vara en ursäkt för att inte hålla avstånd”, exempelvis i kollektivtrafiken.

ANNONS

LÄS MER:Munskydd splittrar forskarna – Agnes Wold: ”En gigantisk skandal”

När fungerar då munskydd i samhället förebyggande?

Enligt en artikel i Läkartidningen måste tiotusentals personer använda munskydd för att förebygga ett nytt fall i veckan av covid-19. Författaren till den är Kjell Torén, senior professor, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa på Sahlgrenska akademin.

– Vitsen med munskydd handlar om hur många som är sjuka i omgivningen. Är det få så betyder det att väldigt många måste ha munskydd för att skydda ett fåtal personer. I Norge, som hade en lägre infektionsfrekvens än vad vi hade, där beräknade man i våras att 200 000 personer var tvungna att bära munskydd för att skydda en person i veckan från att insjukna, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi på Uppsala universitet.

Det finns ett starkt stöd för att munskydd är ett effektivt sätt att minska virussmitta inom hälso- och sjukvården.

Vilken är den enskilt största orsaken till skillnaden i effektivitet?

–Framför allt infektionsfrekvensen. På sjukhusen är fler smittade än ute i samhället. Det gäller både patienter och personal.

Är det då ingen mening att vanliga människor har det ute i samhället?

– Det kan vara förgäves att bära munskydd om bara ett fåtal bär dem. Och det kan vara ett bättre alternativ att använda andningsskydd, om jag tillhör en riskgrupp och vill ut och röra mig och kunna skydda mig själv från smitta, än att lita på att alla har munskydd och sköter dem på ett bra vis, konstaterar Åsa Melhus.

ANNONS
Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi på Uppsala universitet, anser att vi måste utbildas i att hantera munskydd för att det skulle kunna bidra till att minska smittspridningen ute i samhället.
Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi på Uppsala universitet, anser att vi måste utbildas i att hantera munskydd för att det skulle kunna bidra till att minska smittspridningen ute i samhället. Bild: Mikael Wallerstedt

Ska man sköta munskydd och andningsskydd korrekt ska det vara med rena händer, de ska sluta tätt och sedan ska de slängas om de är av engångstyp.

– Ja, vi måste veta hur vi ska bete oss med dem. I Asien är det helt normalt att bära munskydd och de är bättre på att hantera dem än vad vi är. Såsom en del använder dem i dag medför de mer en kostnad än en effekt. Då inger de en falsk trygghet. Vi behöver utbildning. Redan nu kan man dessutom se att de slängs lite överallt med risken att barn plockar upp dem och sprider smitta.

Vilket slags munskydd eller andningsskydd ska jag leta efter?

– Nummer ett är att munskyddet ska vara CE-märkt, vilket betyder att det uppfyller krav på vissa funktioner. Annars är det att köpa grisen i säcken.

Vårt exempel på ett CE-märkt kirurgiskt munskydd, hur bra skyddar det?

– Det är ett stänkskydd, där man främst skyddar andra.

Kirurgiskt munskydd i tre lager, CE-märkt. Har det blivit fuktigt av din andning ska det slängas. Är som ett stänkskydd. Skyddar främst omgivningen. Finns i tre typer (klassificering) och har en bakteriefiltreringseffektivitet av utandningsluften på 95-98% enligt<a href="https://www.lakemedelsverket.se/sv/medicinteknik/anvanda/anvanda-munskydd-som-privatperson" id="link-ef1f953eaee6b4cf75dafaf696fef2d4"> Läkemedelsverket</a>. ”Det betyder att de minskar spridningen av alla typer av droppsmittor”, säger Åsa Melhus.
Kirurgiskt munskydd i tre lager, CE-märkt. Har det blivit fuktigt av din andning ska det slängas. Är som ett stänkskydd. Skyddar främst omgivningen. Finns i tre typer (klassificering) och har en bakteriefiltreringseffektivitet av utandningsluften på 95-98% enligt Läkemedelsverket. ”Det betyder att de minskar spridningen av alla typer av droppsmittor”, säger Åsa Melhus. Bild: Mia Höglund

Skyddar CE-märkta munskydd från virus?

– Det är oklart i nuläget. Den större danska studien som publicerades förra onsdagen, kunde inte påvisa någon statistiskt signifikant skillnad i covidinsjuknandet mellan de som bar munskydd och de som inte gjorde det. Studien har dock redan mött en del kritik, säger Åsa Melhus.

ANNONS

Och om vi jämför med ett andningsskydd?

– Andningsskydd är till för att skydda bäraren från de droppar som kan komma utifrån när personer till exempel andas eller pratar. Så fort det står FFP 1, 2 eller 3 på skyddet är det ett andningsskydd. Då ökar kraven och de ska filtrera 80–99 procent av partiklarna beroende på skyddsklass.

Andningsskydd i fyra lager, CE-märkt, och FFP2 med 94% filtrationseffektivitet. Skyddar bäraren. För dessa engångsskydd är användningstiden högst åtta timmar. Andningsskydd ska vara märkta med FFP och siffran 1, 2 eller 3.
Andningsskydd i fyra lager, CE-märkt, och FFP2 med 94% filtrationseffektivitet. Skyddar bäraren. För dessa engångsskydd är användningstiden högst åtta timmar. Andningsskydd ska vara märkta med FFP och siffran 1, 2 eller 3. Bild: Mia Höglund

Räcker FFP2, som vårt exempel, nu i coronatider?

– Ja, minst denna skyddsklass bör användas mot sars-cov-2. FFP2 är inte riktigt lika ”finmaskigt” som FFP3 men anses räcka eftersom viruset ändå inte tar sig igenom filtret på grund av brownska rörelser.

Hur mycket försämras effekten av ett mun- eller andningsskydd om man inte använder det korrekt?

– Det kan bli noll procent om man hela tiden drar det ner och upp. Mest ner, vad jag sett, och i all synnerhet när man ska prata. Detta beteende ökar risken för smittspridning, konstaterar Åsa Melhus.

Vad kan du säga om munskydd i tyg?

– Jag har inte sett en enda variant som är CE-märkt i Sverige. Och de som är CE-märkta eller motsvarande utomlands brukar ha sex till tolv lager. Många som sitter hemma och syr använder gamla lakan. De är sällan tillräckligt täta och erbjuder därför inte mycket till skydd. Det är bekymmersamt.

ANNONS
Munskydd av tyg i tre lager. Ej CE-märkt. Tvättbart. Enligt Åsa Melhus klarar viruset inte tvättmedlet, men ett munskydd i tyg bör vara i sex till tolv lager, för att fungera, och CE-märkt.
Munskydd av tyg i tre lager. Ej CE-märkt. Tvättbart. Enligt Åsa Melhus klarar viruset inte tvättmedlet, men ett munskydd i tyg bör vara i sex till tolv lager, för att fungera, och CE-märkt. Bild: Mia Höglund

Måste mask kompletteras med visir eftersom man kan få in droppsmitta i ögonen?

– Så är det. Viruset kan ta sig in via såväl ögon som näsa och mun. Visir används därför av vårdpersonal, men intresset för detta skydd från politiker och allmänheten har varit förvånansvärt litet, och det gäller inte bara i Sverige. Studier ger ungefär samma stöd för visir som för munskydd.

Är munskydd respektive andningsskydd helt verkningslösa på skäggiga personer?

–Inte helt verkningslösa, men effektiviteten minskar drastiskt om de läcker mycket. Därför rekommenderas de i personalen som bär skägg, och behöver använda andningsskydd, att raka bort det.

Effektiviteten minskar drastiskt om de läcker mycket.

Och om skyddet åker ner nedanför näsan?

– Om det hänger löst nedanför näsan minskar också skyddet. Håller man dessutom hela tiden på att fingra med det för att rätta till det, då försvinner en stor del av poängen med att bära det. Detta beror på att en hel del av virusförökningen sker i näsan tidigt i förloppet. Man ser också att munskydd gärna hänger runt halsen på restaurangbesökare. Det är klart att man måste kunna äta, men när musiken i lokalen gör att man dessutom måste skrika och avståndet bara är en meter till andra, då är det svårt att förebygga infektioner, säger Åsa Melhus.

ANNONS

Fakta: Viktigt att följa riktlinjer

För att munskydd ska ha maximal effekt ska de hanteras på ett korrekt sätt. Sannolikt har munskydd en viss effekt även om dessa regler inte har följts till punkt och pricka.

1. Tvätta händerna innan du tar på ett munskydd.

2. Kontrollera att munskyddet sluter tätt intill ansiktet och en bra bit upp över näsan.

3. Använd munskydden bara en gång.

4. Byt munskydd när det blir fuktigt eller när du måste ta av det, till exempel för att äta.

5. Efter användning – kasta munskyddet omedelbart i en soptunna/papperskorg eller motsvarande.

6. Rengör händerna efter att du tagit av munskyddet eller berört munskyddet med dina händer.

Källa: Läkartidningen

Vad händer med annan smitta än coronavirus som ansamlas i ett munskydd under en hel dags användande?

–Munskydd ska helst inte användas så länge. Det är en god regel att slänga eller tvätta det efter avslutad användning.

I Spanien med krav på munskydd i offentlig miljö pratar dermatologer om en oroväckande ökning av hudbesvär. Finns risk för andra sjukdomar om man går länge med munskydd?

– När du använder munskydd hela tiden blir det instängt och varmt och många har känslig hud. En del får ökade problem med sina eksem, akne och svampinfektioner. Andra får skavsår vid näsroten eller ont bakom öronen. Det är inte problemfritt, säger Åsa Melhus.

Det finns ytterligare en typ av andningsskydd som också täcker näsa och mun med ventil på, som inte finns bland våra tre exempel. Hur funkar det?

– Genom att sätta dit en ventil blir utandningen lättare och fukten mindre, men bär jag på någon luftvägssmitta kommer jag att sprida den i samma grad som om jag inte bar något skydd alls. Det beror på att luften släpps ut helt ofiltrerad genom ventilen. Andningsskydd med ventil är därför inte så lyckat att använda under denna pandemi, där så många har symtomlösa infektioner. Man kan sprida viruset duktigt medan omgivningen tror att man skyddar även dem. Ute i världen har därför denna typ av andningsskydd bannlysts på många sjukhus, säger Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi.

ANNONS
ANNONS