Pernilla Widstam har koll på kronorna. Hon är energi- och klimatrådgivare i Halmstads kommun.
Pernilla Widstam har koll på kronorna. Hon är energi- och klimatrådgivare i Halmstads kommun. Bild: Privat

Kostar det skjortan att köra tvättmaskinen?

Vi använder dem varje dag – alla dessa elektriska prylar som gör livet lättare att leva. Men hur mycket kostar det egentligen att köra en maskin disk eller att brygga sig en kopp kaffe? Hallandsposten reder ut begreppen – i alla fall på ett ungefär, eftersom el- och vattenpriser varierar beroende på dina avtal.

ANNONS
|

Få vill väl vara utan moderna bekvämligheter för att tvätta tröjan eller att hålla dammråttorna stången. Men prislappen för att använda alla dessa apparater och maskiner som ständigt surrar i våra hem kan variera en hel del.

– För att hålla kostnaderna nere är mitt råd att titta på energimärkningen när det är dags att köpa nytt. Likaså att släcka lamporna i tomma rum, säger Pernilla Widstam som är energi- och klimatrådgivare i Halmstads kommun.

Den som vill kolla vad de olika maskinerna och apparaterna i hemmet drar kan ofta låna en elmätare kostnadsfritt av sin kommuns energi- och klimatrådgivare, tipsar hon.

ANNONS

– De finns inte i alla halländska kommuner, men flera har elmätare att låna ut.

Pernilla Widstam berättar att det absolut effektivaste om man vill spara energi är att inte ha det för varmt inomhus.

– Genom att sänka temperaturen en grad sparar du mycket. Men det förutsätter förstås att du inte redan har nått gränsen så att du börjar frysa om du skruvar ner mer.

Vad kostar det då att använda några av trotjänarna i hemmet? Här är listan:

Kaffebryggaren: 1,20 per timme

Vem vill vara utan sitt morgonkaffe eller sin eftermiddagskopp? Om man räknar med att kaffebryggaren står på en timme om dagen årets alla dagar så blir elkostnaden 1,20 per dag. Eller räknat på ett år: 400 kronor i energiförbrukning för bryggaren.

Källa: HEM

Diskmaskinen: 4 kronor per gång

En kallvattenansluten diskmaskin gör av med cirka 1 kWh el och cirka 15 liter vatten per diskning. För enkelhetens skull räknar vi på att dessa tillsammans kostar en krona per diskning. Om diskmedlet kostar två kronor och förslitningen samt salt och spolglans till diskmaskinen kostar en krona, så landar det på sammanlagt fyra kronor att köra diskmaskinen. Priset blir detsamma, även om du bara kör den halvfull, så ”en rejäl fylla” sparar alltså pengar!

ANNONS

Källa: Telge Energi

Tvättmaskinen: 3,30 kronor per gång

Det här är ungefär vad tvättkostnaden landar på när du kör en maskin i 60 grader. En någorlunda energisnål tvättmaskin drar ca 1 kWh per tvätt i 60 grader. Räknar man med en kostnad på 1,20 kronor per kWh och kostnader för tvättmedel på cirka 1,30 per tvätt samt vatten för cirka 80 öre, så blir den totala kostnaden för varje tvätt i 60 grader 3,30 kronor. Kör du istället tvätten i 40 grader halveras energimängden.

Och du! Kör alltid en full tvätt. Två tvättar med en halvfull tvättmaskin drar mycket mer el än en tvätt.

Källa: Tegle Energi och Halmstads Energirådgivare

Kylskåpet: 200 eller 700 kronor per år

Så mycket skiljer det sig faktiskt i elkostnad beroende på om ditt kylskåp är nytt eller gammalt, enligt uträkningar från HEM, Halmstad Energi och Miljö.

Om en kyl är, låt säga 15 år gammal, kan en ny dra hela 80 procent mindre el i jämförelse. När man köper vitvaror är det energimärkningen man ska hålla koll på för att få ner sina energikostnader. Energieffektivitetsklassen beskrivs med hjälp av en skala som går från det mest energieffektiva alternativet A+++ ner till D. En kyl i klass A+++ använder 60 procent mindre energi än en kyl och frys i klass A.

ANNONS

Källa: e-on

Torktumlaren: 9 kronor per gång

Så mycket handlar det om när du kör en full torktumlare. Elkostnaden för att torka tvätt i tumlaren är cirka 1,50 kr per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kg vilket ger en elkostnad på 9 kr per torkning. Om du är som genomsnittet och tvättar cirka 200 gånger per år och väljer att lufttorka tvätten istället så sparar du 1 800 kronor om året.

Källa: Hjo Energi

Dammsugaren: 1,25 per timme

Att hålla det dammfritt inomhus är inte så dyrt – förutsatt att du har en hyggligt ny dammsugare. Elkostnaden för att dammsuga en timme varje vecka under hela året är cirka 65 kronor, enligt beräkningar från HEM. Det betyder att en timmes dammsugande går loss på 1 krona och 25 öre.

Sedan 2017 finns det ett EU-krav på att alla nya dammsugare ska ha en effekt under 900 watt. Flera av de nyare modellerna är nere på 500-600 watt. Har du däremot en dammsugare som är äldre så kan den dra bra mycket mer mer än 1000 watt. Kostnaderna kan alltså skifta en del beroende på dammsugarens ålder. (Din egen ålder är dock irrelevant i sammanhanget!)

Källa: Telge Energi

ANNONS
ANNONS