Testfakta har på vårt uppdrag låtit analysera innehållet av D-vitamin i tabletter från tio olika märken för att se om det stämmer eller inte.
Testfakta har på vårt uppdrag låtit analysera innehållet av D-vitamin i tabletter från tio olika märken för att se om det stämmer eller inte. Bild: Rikard Kilström

Fem av tio D-vitamin ger mer än dubbel dagsdos

Fem av tio analyserade D-vitamintabletter innehåller mer än två gånger det rekommenderade dagliga intaget och ett par av dem så mycket som fem till tio gånger, visar Testfaktas analys av D-vitamintillskott.

ANNONS
|

Våra kroppar behöver D-vitamin för att kunna tillgodogöra sig kalcium. Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) är 10 mikrogram (µg) per person och dag. För dem över 75 år, personer som inte är ute i solen eller bär heltäckande kläder rekommenderas 20 mikrogram per dag.

Det lättaste sättet att få i sig D-vitamin är just genom solljus. Men vi får också i oss D-vitamin via mat. Främst fet fisk, men också ägg och kött, samt mjölkprodukter och margarin som enligt krav måste berikas.

För att se tabellen i stort format klicka <a href="http://www.gp.se/polopoly_fs/1.41395895.!QJ2zoItJ3kYCpsq5gHq3oPbyPxo.jpg" id="link-81e6b798946632ee7eab5fa581643721">HÄR.</a>
För att se tabellen i stort format klicka HÄR.

Fakta: Så mycket bör du äta

Det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin varierar beroende på hur gammal man är och hur mycket man är ute i solen. Livsmedelsverkets nuvarande rekommendation är 10 mikrogram (µg) om dagen för barn och vuxna upp till 75 år. Och 20 mikrogram (µg) till vuxna över 75 år, samt vuxna med liten eller ingen exponering för solen.

Den övre gränsen för intag av D-vitamin är enligt Efsa (den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten) 100 mikrogram per dag för vuxna.

Källa: Livsmedelsverket

Testfakta har på vårt uppdrag analyserat tio D-vitamintillskott som finns att köpa på apotek och i dagligvaruhandeln. Syftet var att kontrollera om den angivna halten D-vitamin i tabletterna stämde överens med den verkliga.

ANNONS

I sex av produkterna var det en mindre skillnad. Men i två av tillskotten – Kronans Apotek och Omnivegan – avvek halten D-vitamin mycket jämfört med förpackningens text. Kronans Apotek innehöll fem mikrogram (40%) mer och Omnivegan 25 mikrogram (33%) mer än vad som deklarerats.

– Det får ju inte alls överskrida sådär mycket. Lite grand får det överskrida – men inte så här mycket, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Omnivegan ska innehålla 75 mikrogram vitamin D3 per tablett. Det rekommenderade intaget är 10 mikrogram. Analysen visade att varje tablett innehåller 100 mikrogram.
Omnivegan ska innehålla 75 mikrogram vitamin D3 per tablett. Det rekommenderade intaget är 10 mikrogram. Analysen visade att varje tablett innehåller 100 mikrogram. Bild: Rikard Kilström

Den deklarerade mängden D-vitamin varierade också kraftigt mellan de testade produkterna. Hälften av de analyserade produkter innehöll mer än dubbelt så mycket D-vitamin jämfört med RDI och två av dem – Omnivegan och Gevita – fem respektive tio gånger mer. Tio gånger RDI är maxgränsen för dagligt intag, enligt europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa.

Enligt Åsa Brugård Konde är det långt över de nivåer av D-vitamin som Livsmedelsverket rekommenderar – även om det inte är direkt skadligt.

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att äta så mycket om man inte har konstaterad brist. I värsta fall kan det leda till njursvikt, men då ska det röra sig om jättehöga nivåer under väldigt lång tid. Det är inte farligt om man får i sig lite för mycket en dag eller så.

ANNONS

Fakta: D-vitamin

D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och bildas i kroppen när huden utsätts för solljus. Vi får också i oss D-vitamin från mat som fet fisk, ägg och kött samt från olika mjölkprodukter och margarin med mera, som enligt krav måste berikas.

Det finns både D3- och D2-vitamin. Vitamin D3 är den typ som bildas i huden när den utsätts för solljus och som finns naturligt i till exempel fet fisk, kött och ägg. Vitamin D2 finns i vissa svampar som karljohanssvamp och kantareller.

I Sverige är det obligatorisk att berika viss mjölk, fil, yoghurt och motsvarande vegetabiliska och laktosfria alternativ samt vissa matfetter med D-vitamin. Nya berikningskrav trädde i kraft den 16 maj 2018. Enligt dessa ska mejeriprodukter och motsvarande växtbaserade alternativ med fetthalt på högst 3 procent innehålla 1 mikrogram per 100 milliliter. Margariner och matfettsblandningar ska innehålla 20 mikrogram per 100 gram.

Källa: Livsmedelsverket

Omnivegan riktar sig till veganer, som namnet antyder. Enligt Åsa Brugård Konde är personer som inte äter fisk eller mejeriprodukter en av de grupper som kan behöva extra D-vitamin.

– Det gäller även personer som av olika anledningar inte kan vara i solen. Om man är sjuk och måste vara sängliggande till exempel. Dessutom kan man ha en konstaterad brist. Då kan en läkare ordinera höga halter av D-vitamin för att få upp nivåerna.

Finns en övertro på D-vitamin

Men generellt menar Åsa Brugård Konde att det finns en övertro på D-vitamin.

– Vi på Livsmedelsverket tycker att det är jätteviktigt att de som tillhör riskgrupperna, till exempel barn och äldre över 75 år, får i sig tillräckligt med D-vitamin. Men det är viktigt att veta att D-vitaminberikningen av livsmedel ökat. Det gör att de flesta får i sig tillräckligt utan tillskott, säger Åsa Brugård Konde.

Fakta: Så gjordes testet

Testfaktas har analyserat tio olika märken av D-vitamintillskott (vitamin D3) som finns att köpa på svenska apotek eller i svensk dagligvaruhandel. Syftet har varit att se hur väl mängden vitamin-D per tablett stämmer överens med den deklarerade mängden som anges på förpackningen.

Testet har utförts på laboratoriet Eurofins Food & Feed Testing Sweden.

Produkter i testet

● Aco Vitamin D

● Apoteket ABD-vitamin

● Apoteket Hjärtat Vitamin D

● Coop D-vitamin

● Gevita Vitamin D

● Ica Vitamin D

● Kronans Apotek D-vitamin

● Omnivegan D3

● Tillval Vitamin D

● Well Aware Vitamin D

ANNONS