”Till riktigt bra grejer finns det alltid köpare”

Snittpriset för en villa i Halmstad har nu passerat 3 miljoner kronor. Flera hus har ett utgångspris på mellan 4 och 14 miljoner.

ANNONS
|

– Ibland tar säljarna i så de nästan kräks, men till riktigt bra grejer finns det alltid köpare, säger mäklaren Thomas Stålheden.

Stålheden är mäklare för Halmstads just nu dyraste objekt med ett utgångspris på 14 miljoner kronor. Men då får man inte bara ett boningshus i Söndrum på 167 kvadratmeter, utan också två stallbyggnader som inretts som hotell.

– Här är det nog i första hand hotellrörelsen som lockar, men vi får in dyra objekt med jämna mellanrum. I somras sålde jag en tomt för 8 miljoner. Och det är en myt att det är stockholmare och tyskar som köper dyrt i Halmstad. Halmstadborna har också pengar, säger Thomas Stålheden.

ANNONS

Som god tvåa på Halmstadmarknaden kommer en enplansvilla på Steninge kustväg med en prislapp på 12 miljoner för 166 kvadrat.

– Det är klart att kundkategorin smalnar av med ett sådant pris, men marknaden finns. Om det kommer 15–20 på en vanlig visning, så kommer det 5–8 till de dyrare husen, berättar mäklaren Ante Nilsson på Bostad & Co.

Läs även:Budgivning får bostadspriser att skena

Bostad & Co förmedlar just nu flera hus i 5–6-miljonersklassen och menar att det inte alltid krävs havsutsikt för att få bra betalt.

– Jag sålde nyligen ett hus i Gullbrandstorp för fem miljoner och det gick på två veckor. Jag upplever att Holm, Kvibille och Gullbrandstorp lockar många hemvändare som gjort Stockholm och nu vill bilda familj. I de tre orterna har prisutvecklingen varit särskilt generös, säger han.

När det gäller det objekt som för tillfället uppbådar det högsta kvadratmeterpriset får man dock anta att närheten till havet styrt prissättningen. Det 57 kvadratmeter stora huset på Bäckstigen i Frösakull har ett utgångspris på 6 875 000 kronor, det vill säga drygt 120 000 kronor kvadratmetern.

– Men huset ligger väldigt fräckt, säger mäklaren Lars Rane på Fastighetsbyrån och beskriver placeringen vid sanddynerna, ett stenkast från havet.

ANNONS

–Grannhuset är ännu mindre och det sålde jag för 5 miljoner i början av sommaren. Problemet är att man inte får bygga ut så mycket.

För den som söker något unikt är nu också Villa Strandlida utanför Ringenäs till salu. Huset var nyligen nominerat till byggnadsnämndens arkitekturpris och har ett utgångspris på 11 675 000 kronor.

– Strandlida består av fyra nybyggda hus och det sista säljs nu, säger mäklaren Mikael Niwenros.

Huset lockar med 238 kvadratmeter boendeyta, havsutsikt, en vinkällare, ett altandäck i två plan och direktaccess till golfbana.

– Det kan ta lite längre tid att sälja så här pass dyra hus, men vi har flera intressenter. Det finns till och med de som tittat på det som ett sommarhus, berättar Niwenros.

Fakta: Bostadspriserna i Halmstad fortsätter öka

Under perioden juli–september 2016 var priserna för bostadsrätter i Halmstad 15 procent högre än under samma period föregående år. Snittpriset för en bostadsrätt ligger nu på 1,7 miljoner kronor, vilket ändå är 700 000 lägre än rikssnittet. Det visar den senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

För villor är ökningen mindre, 6 procent jämfört med 2015. Snittpriset för en villa i Halmstad är nu 3,0 miljoner kronor, att jämföra med 2,8 miljoner i riket.

Samtliga mäklare som Hallandsposten pratat med menar att det nya amorteringskravet, liksom kravet på 15 procents kontantinsats, främst påverkar förstagångsköpare. Unga barnfamiljer pekas ut som särskilt utsatta.

– Men man får se amorteringarna som ett slags pensionssparande. Genom att minska på låneskulden så får man mer över när huset säljs, konstaterar mäklaren Thomas Stålheden.

ANNONS