Prästgården i Unnaryd – här har Teneal och Ola hittat hem

320 kvadrat, 13 rum och en tomt som mer påminner om en park. I prästgården i Unnaryd har nyinflyttade Teneal Solinas och Ola Persson gott om plats. Förhoppningen är att skapa en mötesplats som fler än de själva kan ha glädje av.

ANNONS
|

Det är inte många som bor som Teneal Solinas och Ola Persson gör i Unnaryd, ett par mil öster om Hyltebruk. Det ljust gulvita trähuset från 1880-talet känns vid första anblick enormt. Vackra stora fönster med spröjs i original från när huset byggdes, en rejäl grön gräsmatta och flera gamla fruktträd ger ett välkomnande intryck.

– Jag har försökt räkna och jag tror att det allt som allt är 13 rum här. Man kan gå runt och igenom överallt, det finns massa dörrar, ofta åt flera olika håll i ett rum, säger Ola, och fortsätter:

– Man byggde väl så förr, för att man skulle kunna stänga till och spara på värmekostnader. Det är ett fantastiskt hus att bo i.

ANNONS

Att prästens roll i samhället har varit betydelsefull genom historien råder det ingen tvekan om, det förstår man när man vandrar runt i bostaden. Ytorna är stora, ljusinsläppet rejält och takhöjden väl tilltagen.

Dessutom besitter huset all den charm som hus byggda kring förra sekelskiftet ofta gör. Vackra vitmålade spegeldörrar, snickarglädje, en svängd trappa som leder upp till övervåningen och en tjusig välvd ingång till vardagsrummet är bara några sådana exempel. En del av huset utgörs av en lägenhet som hyrs ut – tidigare var den delen av bostaden till för tjänstefolket.

– För våra två barn är det naturligtvis underbart att få chansen att bo så här. Det är något visst med att kunna springa runt, runt eftersom det finns dörrar åt alla håll, säger Teneal.

Bild: Jari Välitalo

”En självutnämnd minimalist”

Golvytorna utgörs av fiskbensparkett i vissa rum, och träplankor – en del förmodligen i original från 1800-talet – i andra.

Inredningen är enkel och stilren, med små personliga detaljer här och var. Det behövs inte så mycket, ett hus som det i Unnaryd står för sig själv. Det svåra har varit att hitta tillräckligt stora möbler som fyller upp ytorna.

– Jag är egentligen en självutnämnd minimalist, fast i ett väldigt stort hus, säger Ola med ett skratt, och fortsätter:

ANNONS

– Vi vill behålla en stil tidsenlig med huset, som dessutom är funktionell, och vi vill ha mycket golvyta kvar att röra oss på.

Paret har målat om i de flesta rum sedan de flyttade in i januari. Tanken har varit att skapa en enhetlig känsla i huset, men för den sakens skull har de inte enbart velat ha vita väggar överallt.

– Nej, vi har valt lite olika diskreta färgtoner i olika rum, säger Teneal.

Ola fyller i:

– Det är en förmån att huset är så stort att man inte måste ha vitt på väggarna, för att på det sättet skapa en känsla av rymd.

Det är uppenbart att varken Ola eller Teneal tar sitt nya boende för givet. De återkommer till hur lyckligt lottade och tacksamma de är, och vill inget hellre än att kunna dela med sig av sitt stora hus till flera människor. Tidigare har de bott betydligt enklare, och de har egentligen aldrig varit intresserade av lyx eller överdåd.

– Men så öppnade sig den här möjligheten. Man får kanske bara en sådan här chans i livet och vi ville ta den, säger Teneal.

Bild: Jari Välitalo

Vill ha mycket folk i huset

Tanken är att paret i framtiden ska kunna ordna till exempel vardagsrumskonserter i huset, hålla i kurser och workshops, kanske ha barnteater i trädgården... planerna är många och ambitiösa. Både Teneal och Ola jobbar inom kultursektorn och har ett stort intresse för alla möjliga kulturformer.

ANNONS

– Självklart vill vi inte ha allt det här utrymmet för oss själva. Förr i tiden var ju en prästgård en plats där människor möttes. Vi vill återskapa lite av den känslan, fast i en annan form såklart, säger Ola.

Att Teneal och Ola hamnade i den lilla orten Unnaryd i Hylte beror på flera olika omständigheter. Ola är från Våxtorp utanför Laholms kommun, men känner en hel del folk som antingen är uppvuxna i Unnaryd eller som har flyttat till orten. Teneal är förvisso från Australien, men träffade Ola på Irland när de båda var där och jobbade, och sen hamnade paret i Malmö.

– Men precis innan vi fick vårt första barn för fyra år sedan bestämde vi oss för flytta hit till Unnaryd. Först bodde vi i ett kollektiv i några år, innan vi köpte det här, säger Teneal.

De har ingen brådska med att renovera i sin nya bostad. Huset var i hyfsat gott skick när de köpte det, det enda de behövt åtgärda akut var en vattenläcka i taket. Sen finns det förstås mycket de vill göra, som att få färdigt målningen i alla rum, fixa till badrummet, göra om köket och bygga en balkong.

ANNONS

– Det har funnits en balkong här tidigare, säger Ola när vi står på husets ovanvåning, och fortsätter:

– Men av någon anledning revs den och vi vill gärna återskapa den i sekelskiftesstil. Samtidigt är vi noga med att inte göra allt på en gång. Vi har ju två små barn också.

Barnens lekrum.
Barnens lekrum. Bild: Jari Välitalo

Billigt jämfört med kusten

Trädgården är ett helt annat kapitel, och får bli nästa års projekt. En tomt på 6000 kvadrat har förstås massa potential men är samtidigt inte helt lättskött. En dröm är att bygga ett lusthus, kanske även ta fram några av alla de vackra gamla stengångar som finns under gräset.

– Jag skulle gärna vilja odla grönsaker och rotfrukter här också. Jorden är fantastiskt bördig precis här, säger Teneal.

Till sist måste jag bara få fråga, av ren nyfikenhet, vad kostade det här huset?

– Två miljoner. Det är klart att det inte är mycket om man jämför med vad samma hus hade kostat några mil närmre kusten, men det var ändå två miljoner. Det var inte helt solklart att vi skulle ha råd, men det gick, särskilt eftersom vi kan hyra ut lägenheten också, säger Ola.

Ola Persson och Teneal Solinas:

Ålder: Hon 39, han 38.

Bor: Unnaryd i Hylte kommun.

Familj: Barnen Emmi May, 2 år, och Elias, 4 år.

Gör: Ola är kulturutvecklare i Hylte kommun, Teneal jobbar för Lokalt Ledd Utveckling Halland, som projektledare. Båda två är aktiva i olika lokala band, bland annat Mother Lake, Song Solinas och Driftwood Company.

Uppvuxna: Ola i Våxtorp i Laholms kommun, Teneal i Far North Queensland i nordöstra Australien.

Tips till den som nyss köpt hus och/eller vill renovera: ”Man ska alltid ha kul och se glädjen i projektet. Har man inte roligt på vägen är det ingen poäng. Dessutom gäller det att hitta en balans, allt jobb med ett hus ska ske i lagom takt, särskilt om man har två små barn som vi har. Det får inte bli för mycket. Och sen ska man väl alltid utgå från att köpa ett hus som stämmer överens med det man drömt om.”

ANNONS