Odla chili för smakens – och utseendets skull

Stark, starkare, starkast! Det är nog hettan och styrkan som fått många att falla för att odla chilifrukter, men smaken vinner i längden. För att hinna få fina frukter gäller det att vara ute i god tid och så nu.

ANNONS
|

Chilipepparn har tagit svenska folket med storm. De senaste åren har frukten blivit enormt populär. Inte minst hos unga människor som aldrig har odlat förr. Den är ganska lätt att lyckas med och man behöver inte ens ha trädgård. Men det gäller att börja tidigt och ha tålamod för att få ett bra resultat.

Styrkan är det som ofta uppmärksammas. Det görs mängder med filmer som läggs ut på nätet där man tävlar om vem som kan äta den starkaste chilin. Men hettan varierar från obefintlig, som i paprika, till superstark och de verkliga kännarna framhäver i stället smaken och doften.

ANNONS

Het soppa

Rune Brand i skånska Vinslöv föll för chili efter en middag i Edinburgh i slutet på 1970-talet.

– Vi gick till en indisk restaurang och beställde in en soppa. Det var som en chock. Soppan tog aldrig slut, jag svettades lika mycket som jag åt, berättar Rune.

Efter det var han fast. I dag går det inte en dag utan att han använder chili i matlagningen i någon form. Rune och hans fru Bitte odlar cirka 150 sorters chili i sina växthus på Örtagården i Vinslöv och i Portugal. De säljer fröer via sin egen hemsida och till svenska och europeiska återförsäljare.

För honom spelar inte styrkan så stor roll.

– Smaken är absolut viktigast, en smak som innehåller otroligt många olika nyanser. Och doften. Många av de starkaste sorterna har en doft som kan kännas flera meter bort.

På provningar

Rune Brand har varit med på flera chiliprovningar när man testar smaken på chili.

– Då brukar jag tugga på en 'Hot Lemon' ett par timmar i förväg för att vänja sinnena vid styrka och smak.

Rune Brand har sålt chilifröer på postorder sedan 1992 och hans chiliodling är bland annat känd för sorten 'Blondie'. Den är helt vit och behåller sin vita färg genom hela mognadstiden.

ANNONS

Chili har en lång utvecklingstid och därför är det bra att börja tidigt. Första sådderna ska i jorden redan nu.

Så lyckas du

• Skaffa näringsfri såjord. Lägg eventuellt chilifröna i vatten ett dygn (kan skynda på grodden).

• Täck fröna med jord, två till tre gånger frönas storlek. Täck sålådan med plastfilm som du gjort lite hål i för luftcirkulationens skull.

• Ställ lådan på 22–24 graders undervärme. Golvvärme är jättebra. I det här läget behövs inget extra ljus. När fröna grott behövs däremot extra belysning.

• Håll sådderna i en jämn temperatur och plantera om de små plantorna i endeciliters-krukor. Låt plantan rota igenom och plantera om i större kruka. Till sist bör man ha chiliplantorna i 5–10 literskrukor beroende på storleken.

• Vattna och gödsla, t.ex. med tomatgödsel.

• Tänk på att vissa sorter kan bli rejält stora. Rune Brands största chili heter 'Erotica' och blir nästan två meter hög med kraftiga sidogrenar. Den hittade han på en chilifestival i italienska Kalabrien.

Flera olika arter

• Chilipeppar har sitt ursprung i Syd- och Mellanamerika där den upptäcktes av Christopher Columbus som tog med den till Europa.

• Carl von Linné som trodde att chilin var ettårig gav släktet namnet Capsicum annuum (årlig). Han insåg inte att chilin är flerårig på sina ursprungliga växtplatser.

• Carl von Linné såg chili växa utanför Malmö på sin skånska resa år 1749, men faktum är att man hittat spår av chili i Sverige redan på 1200-talet. Vid arkeologiska undersökningar av ett kloster i Lund fann man frörester av chili. Men förmodligen odlade inte munkarna chili utan hade fått den tillsammans med andra kryddor från Östern. I Indien fanns tre sorter registrerade redan år 1542.

• Capsicum annuum är den vanligaste arten med bland annat paprika, jalapeno, padrones och caynennepeppar. De starkaste sorterna, som 'Carolina Reaper' och habanero finns hos Capsicum chinense, också kallad havannapeppar. Till sambal oelek och Tabascosås används Capsicum frutescens. Den gula 'Lemon Drop' hör till Capsicum baccatum som odlas mest i Peru och delar av Sydamerika. Capsicum pubescens har håriga blad och svarta kärnor. En känd pubescens är 'Rocoto'.

Chili eller Chile?

• Svenska Chilepepparföreningen hävdar bestämt att det ska heta chilepeppar, enligt dem är chili en maträtt. Men i Chile (vars land faktiskt ser ut som en avlång chilipeppar) heter frukten aji, som betyder chili på spanska.

• I boken "Chili. 222 sorter att odla och äta", som kommer ut i vår förklarar Eva Robild att man på engelska skiljer mellan chile peppers eller hot peppers och sweet peppers, vilket är paprikor. I USA stavas chlii oftast med e och i England är det vanligare med i. Chilipeppar är det botaniskt korrekta svenska namnet, enligt Svensk kulturväxtdatabas.

Styrkan mäts med vatten

• Det räcker inte att säga 'den är stark' när man talar om chilipeppar. När det gäller hettan mäts den hos olika chilisorter i scovillegrader efter en skala som uppfanns 1912 av Wilbur Scoville. Mätmetoden innebär att man extraherar ämnet kapsaicin från frukten och spär med vatten tills all hetta är borta. Ju mer man måste späda, desto starkare frukt.

• Paprika hamnar på noll på den skalan medan den chili som just nu sägs vara världens starkaste ligger på 2,48 miljoner scovillegrader. Den heter 'Dragon’s Breathe' och är 500 gånger starkare än tabascosås enligt de engelska odlarna Bob och Neal Price. Tanken med att ta fram allt starkare chili är att den ska kunna användas medicinskt, som alternativt bedövningsmedel.

ANNONS