Med Alice blev makarna Malmnäs jul komplett

Hos makarna Malmnäs i Horsabäck strålar juleljusen genom kransprydda fönster. Stilen är en blandning av Disneys överdåd och New Englands sobra lyx. Men den största klappen fick paret i fjol: I julveckan blev de föräldrar till lilla Alice genom nationell adoption – en möjlighet de gärna vill berätta om.

ANNONS
|

På den 80 hektar stora gården Lilla Horsabäck utanför Laholm i Sydhalland har Philip och Alexander Malmnäs hittat hem.

Här driver Philip ett fullskaligt lantbruk med grödor, djur och skog, medan Alexander har en inredningsbutik av det elegantare slaget. Kunder från när och fjärran har lärt sig hitta till Malmnäs Möbler & Interiör för att finna det där lilla extra som förgyller tillvaron.

– Jag öppnade butiken i en av gårdens lador 2014 och sortimentet fortsätter att utvecklas hela tiden. Eftersom vi båda vill kunna leva på landet och försörja oss långsiktigt behövde vi hitta våra nischer, säger Alexander.

ANNONS

Disney goes New England

Vilken bonus då, att han älskar julen. För med ett stort boningshus och en inredningsbutik i flera våningsplan finns det förstås alla chanser att ta ut svängarna med pyntet.

– I butiken väljer jag olika teman för rummen och plockar fram julprydnaderna redan tidigt i november. Då ska här dofta glögg. I vårt hem startar jag först kring advent, och här får det gärna vara lite överdådigt, men ändå klassiskt. Tänk Disney goes New England, säger han och erkänner skrattande att det är han som bestämmer när det handlar om juldekorationerna.

Maken Philip nickar bekräftande.

– Min roll är egentligen bara att säga ”Det ser bra ut!”

– Och att laga julskinkan, inflikar Alexander och lägger sista handen vid köttbullarna som puttrar i stekpannan.

Stort inredningsintresse

Att inredning är ett stort intresse går inte att ta miste på i det Malmnäska hemmet. Paret har renoverat och inrett sitt hus allt eftersom, sedan de flyttade in 2008. Över köksbordet gnistrar en kristallkrona, som fångar in kvällssolens strålar och förvandlar dem till regnbågar som dansar över väggar och golv. En solkatt letar sig in i vardagsrummet, där två vita soffor från Jiomöbler har placerats mitt emot varandra på brittiskt vis. Därifrån kan man beundra den öppna spisen, som är överdådigt pyntad med granris och kottar.

ANNONS

– Spismanteln har vi låtit tillverka i sandsten för att ge rummet mer karaktär, berättar Alexander.

Spismanteln i julskrud.
Spismanteln i julskrud. Bild: Jari Välitalo

Han erkänner att man blir kräsen när man har inredningsbutik.

– Vi köper bara sådant vi verkligen fastnar för och väljer möbler som håller länge. Det är också min filosofi för butiken, för jag måste kunna stå för det jag säljer.

I den stora glasverandan, med utsikt över skog och ängar, har paret sin matsal. Här, under den oskarianska ljuskronan, äter de alla måltider under julens fester. Rummet är öppet upp i nock och den tre meter höga granen är ett konstverk. Kulor, rosetter och blommor går i olika toner av champagne och möter frostiga istappar i silver. Mer New England kan det inte bli.

Men så är Alexander också ett proffs på pynt. Det händer att han anlitas av butikens kunder för att klä deras granar – och då är det inte ovanligt att det rör sig om pynt för tiotusentals kronor.

– Ett tips när man klär sin gran är att hänga de största kulorna underst. Sedan väljer man nättare och lättare prydnader ju högre upp man kommer. För att ge ett intryck av att kulorna svävar måste de hänga fritt. De ska alltså inte vila mot grenen under, tipsar han och avslöjar att granen i matsalen inte är ”äkta”.

ANNONS
Bild: Jari Välitalo

– Jag vill kunna njuta av en inomhusgran tidigt, utan att riskera att den tappat barren till julafton. Så trots att vi har skog har jag köpt den här i min butik.

Adopterade från Sverige

Överst i granen har den klassiska stjärnan fått ge plats för en ängel. Så har det alltid varit hos Malmnäs. Men den riktiga julängeln flyttade in först i fjol. Hon heter Alice och är parets 16 månader gamla dotter.

– Det är otroligt vilken glädje hon fört med sig. Med henne blev familjen komplett, säger Philip och stryker henne över håret när hon far förbi på kvicka ben för att leka med skorna i hallen.

Paret planerade att adoptera från utlandet och hade genomgått den obligatoriska utredningen när en socialsekreterare i Laholm tipsade dem om nationell adoption.

– Vi visste inte ens att det gick att adoptera från Sverige – och vi är säkert inte de enda som inte kände till det, säger Alexander.

Han och Philip vill gärna sprida kännedom om möjligheten. Alexander berättar om en undersökning som visar att det fanns omkring 14 000 familjehemsplacerade barn i Sverige 2020, samtidigt som endast 22 av dem adopterats bort det året.

– Alla är förstås inte i behov av en ny familj, men kanske långt fler än 22 av dem, säger han fundersamt.

ANNONS

Ett krux i sammanhanget är att det inte finns någon nationell samordnare för adoptioner inom Sverige, som det gör för internationella.

– Vi skrev brev till landets alla kommuner och frågade om möjligheten att adoptera. När vi väl fick positivt besked gick det väldigt snabbt eftersom vår adoptionsutredning redan var klar. På en och en halv vecka blev i föräldrar, berättar Philip.

Ger varandra ett löfte

Alice kom till paret i september i fjol. Förra julen blev hon deras dotter även på pappret.

– Det var den mest fantastiska julklapp vi kunde få. Sedan hon kom in i våra liv är hon prio ett på alla plan. Allt annat kommer i andra hand. Det går inte att föreställa sig den här uppfyllande känslan innan man blir förälder, säger Philip.

Bild: Jari Välitalo

Förra julen var Alice bara några månader gammal. I år är hon med på ett helt annat sätt. Hon älskar att hänga med pappa Alexander i butiken och med far Philip i stallet. Och självklart vill hon även hjälpa till att julpynta.

– Det får nog bli en egen liten gran i hennes rum ändå. Och så måste vi förstås bjuda in en tomte på julafton, säger Alexander och ler.

Makarna själva brukar inte ge varandra någon sak i julklapp. Alexander förklarar att de redan har allt de kan önska sig. Och köper de något nytt gör de det ändå oftast tillsammans.

ANNONS

– Istället har vi en annan tradition. Vi ger varandra ett löfte: ”God jul, älskling. Du får ett år till med mig!”

Bild: Jari Välitalo

Familjen Malmnäs på Lilla Horsabäck gård

Här bor: ”Philip, Alexander och Alice samt hunden Lucas, katten León, 30 kor, 27 tackor och 24 suggor – vilket i runda slängar betyder 200 grisar.”

Så firas julafton: ”Vi är alltid hemma på gården. Oftast kommer våra familjer på besök och vi umgås och äter gott tillsammans. Sedan vi flyttade hit har vi också lärt oss av grannarna att besk är viktigt, så det gör vi själva till jul. Och så tittar vi naturligtvis på Kalle Anka.”

Ett julminne från Alexander: ”Jag vill alltid gå i julottan med min mor. Så dags är nämligen Philip i stallet, så han följer inte med. En gång hamnade vi på en gudstjänst som bara handlade om elände. Då for vi vidare till en annan kyrka och var med på en julotta till. Den gav oss allt vi önskade… Högsta julstämning, glad musik och ett stort leende på läpparna när vi åkte vidare hem.”

Ett julminne från Philip: ”För många år sedan när vi hade mjölkkor, dekorerades även stallet i överdåd – ja, ni kan nog gissa av vem! Det var stora glittergirlanger och adventsljusstakar i alla fönster. Då fick vi besök av en kvalitetsansvarig från Skånemejerier. Hon häpnade och berättade att det var det finaste, julpyntade stall hon någonsin besökt.”

Bästa julfilmen: ”Ensam hemma-filmerna och Love Actually.”

Bästa julmusiken: ”Mariah Carey och vår egen spellista på Spotify: Malmnäs jul 2021.”

Detta visste ni inte om Malmnäs Möbler: ”Vi jagar båda två och har också köttdjur på gården. Så ibland finns det fruset kött att köpa. Ta en titt i glassboxen när du är på besök!”

Farmor Iréne Malmnäs skurna pepparkakor

(ca 300 st)

Bild: Alexander Malmnäs

Ingredienser:

3dl ljus sirap

500g smör

500g råsocker

1 kg dinkelmjöl

1 msk bikarbonat

1 msk ingefära

1 msk kanel

1 msk malda nejlikor

1 påse hackad mandel

Gör så här:

Smält ihop sirap, smör och råsocker och låt det svalna helt.

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ned i smörblandningen.

Dela degen och gör lagom stora rullar i förslagsvis bakplåtspapper.

Låt dem ligga i kylen några dagar.

Skär i tunna skivor och grädda i mitten av ugnen 175grader i ca 5min.

Adventsdryck med varm äppelmust

Bild: Jari Välitalo

Ingredienser:

Äppelmust i önskad mängd

Julkryddor, exempelvis kanel och ingefära

Några matskedar alkohol kan tillsättas om man så önskar. Då passar rom eller konjak.

Gör så här:

Häll önskad mängd must i en gryta och hetta upp den tillsammans med några nypor kryddor och eventuell alkohol. Drycken ska bli varm, men inte koka.

Dekorera glasen med en kanelstång eller en apelsinskiva för festligare look.

ANNONS