Malin Rockström lever retro-livet

I Malin Rockströms hem finns det lika många historier som prylar – och de är många.

ANNONS
|

– Jag blir så fäst vid grejer. En liten bit av den jag har fått saken av bor liksom kvar i föremålet.

I familjen Rockström-Flöisbons trerummare på Sörse i Varberg dukar man med ärvda tallrikar på köksbordets Perstorpsskiva, man lägger vinylplattor på skivspelaren och lagar korv Stroganoff efter Vår kokboks recept. I stringbokhyllorna trängs kaffepettrar och plastsparbössor. Lille Bertil kör sina leksaksbilar mellan stolsben av teak och knallgula läsk-backar.

Året kunde likaväl ha varit 1973. Och 28-åriga Malin Rockström går klädd i klänningar hon ärvt från Inga.

– Hon var min mormors faster och gick bort för några år sedan. Som många förr sydde hon mycket och sparade det finaste. Inga måste ha haft exakt samma kroppsform som jag för det är bara att ta ner en klänning från galgen och dra på så sitter den.

ANNONS

Sömnadsintresset har också gått i arv. På gymnasiet läste Malin textil, mode och design och sedan har hon gått kvällskurser i mönsterkonstruktion och modeteckning. Visst har drömmen om en egen syateljé funnits där men Malin inser att det aldrig går att ta vettigt ?betalt för hantverk och hon syr helst för hand. Yrkeskarriären kommer dock att bli en annan, nu läser hon reklam och marknadsföring i Göteborg.

Malins intresse för retroprylar har inte så mycket med trendkänslighet att göra utan beror mer med att hon är släktkär och gärna omger sig med ärvda ting. Hon blandar 50-, 60- och 70-tal hej vilt.

Allt är dock inte arvegods. Malins vänner vet att hon är en samlare och ger henne grejer de tror kan passa men hon handlar också på loppisar och nätet.

– Saker var välgjorda och hade en hög kvalitet förr. Till exempel var plaggen från skräddaren fodrade, handsydda och måttanpassade. Man var väldigt noga eftersom en millimeter hit eller dit gör stor skillnad, säger Malin och fortsätter:

– I dag lägger man ingen vikt vid sådant. Ett plagg kan krympa på skrådden i första tvätten. Då är det klart att det blir slit och släng.

Likadant var det med inredningen. Malin älskar tunga, stadiga, gedigna möbler.

ANNONS

– Förr användes inga spånplattor och mdf-skivor. En fåtölj kan väga som en liten häst och är inte så kul att släpa med sig i en flytt. Men den står där den står och gör sitt jobb år efter år. Saker var gjorda för att hålla, inte för att bytas ut efter trender hit och dit.

När Malin får eller köper en sak direkt av den tidigare ägaren får hon dessutom historien på köpet. Det känns viktigt.

– Som en klänning, som bara har använts en gång på en lysning och dansats i hela natten. Det känns när man tar på sig den! Eller en gammal favoritklänning som jag köpte på nätet från Helsingfors. Den har en fläck på fickan och då tänker jag att den har varit på kafferep och haft roligt.

Hon håller koll på de lokala köp- och säljgrupperna på Facebook och har gjort en del fynd där. Som Bertils barnstol.

– När jag ringde och frågade om den fanns kvar så lät det på tjejen som att hon visste vem jag var. Det visade sig att hon bott granne med min mammas familj när hon var barn, och så fick jag stolen av henne. Jag åkte hem till mina föräldrar för att visa den och då utbrast min mamma ”Men det är ju min gamla stol!” säger Malin och fortsätter:

ANNONS

– Mormor hade gett den till grannarna när min mamma och moster inte använde den längre, och nu, poff, så var den i familjen igen. Med lite färg och fix så blev den som ny!

Favoritprylen är lampan, som mormor och morfar köpte när de var ny?gifta och som i alla år stått på mormors tv.

– En dag när jag kom dit var den borta. Hon hade skaffat platt-tv och tänkte göra sig av med lampan. Jag fick den och blev helt salig. Det är min käraste ägodel.

Lite om Malin Rockström

Här bor: Malin Rockström, 28 år, och hennes sambo Andreas Flöisbon, 37, samt sonen Bertil, snart 3.

Gör: Läser till art director på Yrgo i Göteborg.

Bor:En trerumslägenhet i Varberg, byggd under miljonprogrammets dagar 1970.

Malins bästa inredningstips

  1. Bryt av med roliga figurer i blomkrukorna och moderna planscher så att man inte tror att man är hemma hos en gammal människa eller på museum.
  2. Gå på det du tycker om. En omärkt mugg från Kina kan vara lika fin som en dyr sak från Rörstrand.
  3. Innan du köper något – fråga runt! Kanske har någon släkting eller kompis det du söker och vill byta bort det?

Här fyndar Malin helst:

”Loppis har blivit så hajpat. Den senaste tiden har jag gjort mina bästa fynd hemma hos folk. Sprid ut att du är intresserad av en viss sorts prylar! Jag brukar lägga ut frågan på Facebook om någon har det jag söker. Kanske ska någons mormor flytta till hemmet och man får första tjing på en massa fina saker.”

ANNONS