I Eksäter trädgård väntar hårdrockstronen på Judas Priest

Eksäter trädgård i Varbergs inland är Kristina och Per-Anders Olssons favoritplats på jorden. Bakom häckarna döljer sig mängder av rum, skapade med passion för allt från rosor till heavy metal. I hårdrocksträdgården står tronen redo för Judas Priest – och för besökare som köar för att ta selfies.

ANNONS
|

Skaparglädje och experimentlusta löper som en röd tråd genom makarna Olssons trädgård i Gunnarsjö utanför Kungsäter i norra Halland. På 8 000 kvadratmeter har de skapat en trädgård som inte liknar någon annan.

– Det händer att besökare jämför Eksäter med storheter som Trädgårdsföreningen i Göteborg eller Sofiero i Helsingborg. Då rodnar vi av stolthet. Men den finaste komplimangen var ändå när ett barn sa till oss att ”här vill jag bo när jag blir stor”, säger Kristina.

Gården byggdes ursprungligen av Per-Anders farföräldrar på 1930-talet. Så småningom fick Per-Anders och Kristina möjlighet att ta över den som sommarnöje. Eftersom de ändå alltid längtade dit bestämde de sig snart för att lämna livet i Borås och flytta till Gunnarsjö på riktigt.

ANNONS

– Att bo här är fortfarande som att vara på semester varje dag, säger Kristina och öppnar dörren till orangeriet där ett persikoträd sträcker sina grenar mot glashimlen.

Rosorna är primadonnor

Det här med semester är för all del relativt. Med 8 000 kvadratmeter trädgård, 500 löpmeter häck och gräsmattor som tar en och en halv timme att klippa hinner paret knappast ligga i hängmattan. Men det är inte heller något de strävar efter.

– Att ge sig ut i trädgården när man kommer hem från jobbet är bästa avkopplingen, säger Per-Anders, som lägger minst 25 timmar i veckan på trädgårdsarbete mellan april och september.

Stjärnflockan har fått besök.
Stjärnflockan har fått besök. Bild: Annika Karlbom

Eksäter har blivit ett stort besöksmål för trädgårdsintresserade som kommer hit för att njuta, inspireras och förundras. Slingrande stigar lockar till upptäcktsfärder och häckar döljer det som göms bakom nästa krök. Här finns till exempel den Asieninspirerade trädgården, vattenträdgården, den väldoftande kryddträdgården, fruktträdgården, rummet för vitblommande växter, fjärilsträdgården, ängen och rosenträdgården med sina primadonnor.

– I Varberg prunkar rosorna överallt men här, fyra mil bort, är de kinkiga. Men så plötsligt, vart femte år, visar de upp sig från sin bästa sida. Då är rosenträdgården ett överdåd av skönhet. Därför får den vara kvar även om den är det mest skötselkrävande vi har, säger Kristina och nyper bort några vissna blad.

ANNONS

Hårdrocksträdgården är en present

En svart port dyker upp i häcken. Bakom den döljer sig de ljuva rosornas raka motsats: Hårdrocksträdgården. Den har blivit något av Eksäters signum och var ursprungligen en present från Kristina till hennes hårdrocksälskande make.

Kristina och Per-Anders Olsson i hårdrocksträdgårdens tron. Här finns mängder av referenser att leta efter för den som gillar heavy metal.
Kristina och Per-Anders Olsson i hårdrocksträdgårdens tron. Här finns mängder av referenser att leta efter för den som gillar heavy metal. Bild: Annika Karlbom

– Här finns fullt av referenser för nörden. Många av växterna är stickiga eller har namn som anspelar på rock och heavy metal. Den orangefärgade höstliljan Lucifer liknar till exempel en eldsflamma i sin intensitet, säger Per-Anders och pekar på en illorange skapelse i en (förhoppningsvis) eldfast urna.

Klängväxterna i hårdrocksträdgården har alla klätterstöd av taggtråd. I rummets centrum står en tron med nitar och en dödskalle.

– Den är till för Rob Halford från Judas Priest när han en dag kommer på besök, säger Per-Anders drömskt.

I väntan på det har tronen blivit alla andra trädgårdsbesökares givna plats när de ska ta en selfie.

– Tronen är så populär att den snart måste renoveras, ler Kristina.

Ett annat trädgårdsrum med historia är Arga rummet. Det var en ”hopplös yta” i trädgården som Kristina grävde upp i ren ilska för några år sedan. Paret, som alltid tar semester i juni för att hinna med trädgårdsarbetet, hade för en gångs skull bestämt sig för en juliledighet istället. För första gången skulle de få njuta av högsommarvärme.

ANNONS

– Det vi fick var fyra veckor med regn, hagel och en tromb. Det var inte mer än 15 grader på hela ledigheten och jag var så arg att jag grävde upp hela det hopplösa området och gjorde vid det i ren ilska. Sedan dess har vi alltid haft junisemestrar igen, säger Kristina och skrattar.

Grönsaker får gå upp i blom

Trots att Arga rummet nu är en grönskande oas som kantas av björkved från träd som inte klarat de senare årens stormar har det fått behålla sitt truliga namn.

– Eftersom trädgården är så stor är vi helt enkelt tvungna att namnsätta de olika rummen för att kunna hitta varandra, förklarar Kristina.

Ett av de vackraste partierna i trädgården är Le potager. Det är ett cirkelformat trädgårdsland där grönsaker och blommor samsas.

Den dekorativa köksträdgården.
Den dekorativa köksträdgården. Bild: Annika Karlbom

– Vi låter många grönsaker gå upp i blom och får ofta frågor från besökare som undrar vad det är för vackra växter. Många har aldrig tidigare sett en morots- eller purjolöksblomma, säger Kristina och tipsar om att rädisor som fått blomma får goda frökapslar, som är mildare än vanliga rädisor och kan använda färska i sallader eller i en wok.

Hennes egen favorit i trädgården är den enorma berberishäcken.

– Den slår ut tidigt på våren och har ett bladutspring som liknar små rosor. På sommaren surrar hela häcken av humlor och sedan kommer bären som fåglarna älskar. Som om inte det vore nog får den sprakande höstfärger och skiftar från gult till knallrött.

ANNONS

Per-Anders låter först inte lika övertygad.

– Det är jag som klipper berberishäcken och när det är gjort får Kristina operera bort mängder av taggar från mig, säger han och gnider sig på underarmen vid blotta tanken.

Sedan lyser han upp.

– Men det är det värt, för häcken är helt ogenomtränglig. En gång såg vi en vuxen älg som försökte ta sig genom den, men den tvingades backa. Vi har en del problem med rådjur – eller råodjur, som jag säger – så berberishäcken är kanske inte så dum ändå...

Annars är Per-Anders mest nöjd med att trädgården är ”oplanerat planerad”.

– I vår trädgård finns inga regler. Vi gör det vi brinner för. Även om vi köper en del nya växter så tar vi framför allt tillvara på frön eller delar växter som vi redan har när vi skapar nytt. Kristina och jag pratar inte om någon favoritårstid i trädgården. Vi pratar favoritvecka – för här händer så mycket hela tiden. Det tycker jag är härligt!

Kristina och Per-Anders Olsson

Bor: På Eksäter trädgård i Gunnarsjö i norra Halland.

Familj: ”Tre utflugna döttrar. Ett mindre menageri av hundar, katter, hästar, kaniner, höns och ankor.”

Ålder: Hon är 54. Han är 51.

Jobbar med: Hon är trädgårdsentusiast på heltid. Han är enhetschef på Varbergs kommun.

Bästa trädgårdsknepet: ”Vi gödslar regelbundet istället för bara två gånger per säsong – men den totala mängden gödsel är densamma. Växterna är som vi. De behöver äta med jämna mellanrum för att må bra.”

Inspireras av: ”Vi inspireras av varandra. När en av oss kastar fram en idé hakar den andra på och så utvecklar vi tankegångarna tillsammans. Det kan sluta ganska långt från ursprungsplanen. Ett av hundra projekt brukar bli verklighet. Och då genomför vi ändå ett par, tre projekt om året...”

Årets projekt: ”Hönsen ska få en ny husvagn som de kan bo i. Den gamla börjar bli sliten. Och så funderar vi på ett lusthus...”.

Eksäters trädgård i siffror: ”Vi har 8 000 kvadratmeter trädgård med 500 löpmeter häck. På 10 år har vi tillfört ungefär 125 kubikmeter matjord, 300 ton krossgrus och 200 kubik barkmull. Allt utkört med samma skottkärra – som renoverats 2 gånger.”

Trädgårdsvisningar 2021: ”Vi öppnar för säsongen på mors dag och har sedan öppet sista söndagen i månaden.” Mer information finns på Facebook (Eksäter trädgård) och på Instagram (eksater_tradgard).

ANNONS