Från rosor till Buddha på 4 000 kvadrat i Inges och Irenes trädgård

25 meter pergola. Rosor och mormorsblommor i överflöd. Lägg därtill ett eget äppelmusteri, en japansk trädgård och spegelblanka dammar. Följ med in bakom häckarna till Inge Henriksons och Irene Erikssons sagolika trädgård i Ysby utanför Laholm.

ANNONS
|

En trädgård kan vara så mycket mer än gräsmatta och en avlång rabatt utmed husväggen. Men det var faktiskt så det såg det ut hos Inge när Irene kom in i hans liv för tio år sedan.

– Visst är det svårt att föreställa sig att här nästan bara fanns öppna ytor. Och så den stora dammen, förstås, som Inge hade grävt i ren ilska, säger Irene och skrattar.

Inge skakar på huvudet åt minnet.

– Jag hade en jordplätt på framsidan och folk undrade alltid vad det skulle bli. ”En damm”, sa jag, men ingen trodde mig. En dag var det en som tjatade om när jag tänkte börja gräva, och då svarade jag ”om en timme”. Och det gjorde jag. Jag körde bort 150 skottkärror jord bara för att jag var provocerad. Sedan göt jag platta och fixade. Så det blev en damm till slut, även om växtlivet omkring den inte alls såg ut som nu.

ANNONS

Doftande rosor

För det här var alltså innan Irene kom in i bilden. Hon har alltid gillat blommor, och har sinne för färg och kompositioner. Inge å sin sida är van att jobba med nävarna, hugga i och lösa problem. Plötsligt fanns här ett par som kompletterade varandra – och framför dem låg Inges 4 000 kvadratmeter stora trädgård som ett grönt, men oskrivet blad.

– Förvandlingen började när Inge gav mig fria händer att köpa in växter för att göra fint vid den där dammen. Då fick han också upp ögonen för hur roligt det är att skapa i trädgården, berättar Irene.

Bild: Anders Andersson

Själv älskar hon gammaldags mormorsblommor och rosor. Närmare 200 rosenbuskar pryder trädgården i dag. De sticker upp med sina skira knoppar i rabatterna eller snor in sig i kaprifol och humle i pergolans gångar. De flesta är Austinrosor, valda för att de uppfyller kraven på Irenes önskelista.

– Jag vill att rosor ska dofta. Likaså att de ska vara fyllda. Helst ska de också remontera, alltså blomma om, så att man kan njuta av dem länge, säger Irene och kommer med ett snabbt tillägg:

– Och så vill jag helst att de inte ska vara röda, för det är jag mätt på sedan barndomen.

ANNONS

Inge har naturligtvis inte kunnat låta bli att kivas. I smyg planterade han två röda Flammentanzrosor på spaljéväggen vid garaget för några år sedan. Men Irene blev inte så upprörd som han hade hoppats. Det visade sig nämligen att färgen på hans starkväxande klätterrosor kunde diskuteras.

– Irene har uppfunnit en egen nyans. Hon hävdar att de drar åt det ceriserosa hållet snarare än det röda, säger Inge med ett skratt, och tillägger rosorna i dag är flera meter höga, och tävlar om utrymmet med två lika välvuxna New Dawn-rosor i ljuvaste rosavitt.

Eget musteri

Klättrande växter har blivit något av trädgårdens signum. Parets 25 meter långa pergola, som Inge har byggt, sträcker sig över främre halvan av trädgården och bjuder på härlig grönska.

Längs pelarna ståtar klätterrosor av olika slag, liksom pipranka, humle och blåregn, som vindlar sig upp i pergolans tak. Vid deras fötter prunkar astilbe, jättedaggkåpa och nepeta – växter som Irene gärna låter gå igen på olika ställen i trädgården. Medan man vandrar genom pergolan kan man skymta köksträdgården, där grönsaker samsas med olika sorters bärbuskar. På andra sidan grönskar gräsmattan, med sina böljande rabatter, fruktträd och dammar.

Vid pergolans slut ligger musteriet, där den största delen av parets äppelskörd hamnar. För att få plats med så många träd som möjligt har paret utökat sin fruktträdgård med 750 kvadratmeter mark som kommunen har upplåtit, och som gränsar till Inges tomt.

ANNONS

– De senaste åren har vår egen äppelskörd varit klen, men goda vänner har skänkt oss frukt, vilket vi är tacksamma över. Vi pastöriserar musten och förpackar den i bag in box. Då håller den sig i ett helt år, berättar Inge och tillägger att de även mustar åt kunder.

Sexkantigt torn

Bortanför musteriet bjuder trädgården på ännu en överraskning. Bakom en hemlig ingång i häcken väntar en skuggträdgård med höga träd och rhododendronbuskar. I dunklet finns till och med en liten tjärn.

– Här sitter vi ofta när det är varmt, säger Irene och pekar på det runda bordet.

Insekterna har fullt upp i trädgården. En gammal trädstam som har rötterna kvar är både en hemvist för bina och en naturlig skulptur.

– Häromdagen var det surrsång så att luften skalv, berättar Inge.

Bild: Anders Andersson

Den mest romantiska delen av trädgården ligger på baksidan. Även här finns en pergola som Inge har byggt, men till skillnad från den andra kröns den här av ett sexkantigt torn. Doftande rosor, med instick av klematis, slingrar sig kring pelarna och hela gången pudras av utsökta blomblad.

Knepet för att få både växthöjd och långvarig blomning delar Irene gärna med sig av:

– Vid varje pelare har vi planterat både en rambler och en klättrare, berättar hon och klipper bort en överblommad ros med sekatören som hon alltid bär med sig i trädgården.

ANNONS

I Sverige skiljer man sällan på klätterrosor och ramblers, men det är något man är noga med i rosornas England.

– Man kan säga att ramblers är väldigt starkväxande klätterrosor. De har långa, ranka grenar och de blommar vanligtvis bara en gång. Klättrerrosorna är ofta något lägre och har styvare grenar, men å andra sidan är det flera av dem som remonterar, förklarar Irene.

En japansk oas

Trädgårdens mest rofyllda oas är ändå den japanska trädgården. En buddha böjer lätt på huvudet där han mediterar framför ett 700 kilo tungt stenblock som Inge har fraktat dit.

– Det är ingen risk att det välter. Stenen är förankrad i ett stort betongblock under jord. Man kan köra på den med en pansarbil utan att den rubbas, säger han belåtet.

Den här delen av trädgården är tyst. Inte ens dammen porlar.

– I en japanska trädgård ska själen få ro. Här inne kan man lyssna till sina egna tankar, säger Irene.

För att skona sinnena från alla påträngande intryck finns här heller inga blommor. Bara en dämpad, grön färgskala som lugnar ner och grundar.

– Här inne sitter vi gärna en stund varje dag. Det gör tanken lättare och ger oss perspektiv på nya trädgårdsidéer, säger Inge.

ANNONS

Bild: Anders Andersson

Inge och Irene

Ålder: Inge blir 70 år i sommar och Irene fyllde 60 tidigare i år.

Familj: Irene: ”Dotter med familj.” Inge: ”Syskon och syskonbarn.”

Yrken: Inge har varit reporter på Hallandsposten i Laholm ”i en herrans massa år” och Irene jobbar på ICA Supermarket Torghallen i Laholm.

Bor: Inge bor i Ysby och Irene i Laholm.

Intressen utöver trädgården: Inge gillar att fiska och jaga och Irene tycker om att gå på loppisar och leta fynd.

Inges och Irenes trädgård

Fastighetens historia: Villan i Ysby, med sina 4 000 kvadratmeter tomt, tillhörde från början Inges morfar. I dag disponerar Inge ytterligare 750 kvadratmeter av angränsande mark för fruktodling.

Detta kännetecknar trädgården: ”Pergolor, mormorsväxter, rosor och dammar. Här finns även en japansk trädgård, en Medelhavsträdgård, en grästrädgård och en skuggträdgård – och väldigt mycket mer.”

Raritet: ”Vi köpte ett buskträd, Eternal Flame (Cercis Canadensis) för några år sedan. Det får en djupröd färg. Växten utsågs till ”Plant of the Year” på Chelsea Flower Show 2021. Tyvärr dog vår planta, men nu har vi beställt en ny. De är inte så lätta att få tag på.”

Häckväxter: ”Häckarna av bland annat avenbok satte jag redan för 15 år sedan. Målet var att döda vinden, som kan vara bitande här i Lagans dalgång. I dag är häckarna över tre meter höga och ger både vind- och insynsskydd. Men de tar några dagar att klippa,” säger Inge.

Musteriet: ”Det började med en anläggning på ett bilsläp, men nu har vi eget musteri med kapacitet att även ta emot frukt från kunder. Musten pastöriseras och förpackas i bag-in-box. Därmed håller den i ett år.”

Trädgårdens skötsel: Inge jobbar heltid med trädgården men han får inte ”ränna i rabatterna”. De är Irenes område. Hon älskar att plantera och tycker att en del av charmen med att ha trädgård är att flytta växter och ”möblera om”. Inge å sin sida gillar att planera och tar då hänsyn till saker som vatten, rör och el under jord.

Bevattning: ”Vi har egen brunn och kan vattna. Den torra sommaren 2018 tog lyriska besökare av sig skorna bara för att få njuta av att gå barfota i mjukt gräs.”

GILLAR DU TRÄDGÅRD? LÄS ÄVEN: Rosdrottningen Sabina Sehlin visar sin Kärleksträdgård

ANNONS