Familjen lever som på landet – fast mitt i stan

Halva gräsmattan är uppgrävd. I stället står det två tunnelväxthus, ett hönshus, nyplanterade bärbuskar, ett gäng pallkragar och bädd efter bädd med frodiga grönsaker i trädgården på Västra gärdet. Familjen Overby Kristensen lever som på landet – mitt i Falkenberg.

ANNONS
|

Ronja Overby Kristensen sitter på huk i potatislandet och har fört en del av limpan med täckmaterial åt sidan. Nu gräver hon med bara händerna i myllan och fiskar upp den ena potatisen efter den andra.

– Jodå, de är klara. Det är dags att skörda, konstaterar hon och berättar att sorten heter Connect och blev årets potatis 2020.

Egentligen är potatisodlingen inte hennes grej. Med närheten till tomaterna får de lätt potatisbladmögel. Men man måste ju prova! Det är den inställningen som gör att det även växer ”svåra” grönsaker som kål och exotiska nykomlingar som okra – en bas i arabvärldens kokkonst – i landen på Vikingagatan.

ANNONS

Majsplantorna vajar mer än manshöga

Stoltast är hon dock över odlingsbäddarna med solälskande växter som majs, zucchini och hallon. Trots den kalla sommaren vajar majsplantorna mer än manshöga och prasslar i vinden. Det går snabbt att fylla korgen med gula och grönrandiga, lite taggiga zucchinifrukter.

Plötsligt börjar det kackla bakom ryggen på Ronja. Det är ”ägglarmet”, signalen som berättar att ett av Brahmahönsen i hönsgården har värpt. Nio hönor ger nio ägg om dagen och Ronja och maken Kevin vet inte riktigt hur de ska få åtgång för alla, trots att de gärna delar med sig till kompisar och grannar.

– Någon tupp har vi inte av respekt för grannarna. Vi frågade dem innan vi skaffade hönorna också och det hade de inget emot. Vi har bara snälla grannar, säger Kevin.

Häromdagen spontanshoppade Kevin ett mullbärsträd för 500 kronor. Så nu kan man väl säga att vi har ett gemensamt intresse.

Han växte upp i fyramiljonersstaden Aleppo i Syrien och lagar gärna festmåltider på det Ronja bär in från landen. Däremot hade han inte odlat så mycket som en rädisa när de båda träffades. Nu lär han sig efter hand av henne och är därtill den som håller gräsmattan grön och välklippt. I sommar har han låtit bygga ett stort orangeri mot garageväggen med plats för både matsalsbord och soffgrupp. Snart flyttar det nog in ett citronträd också.

ANNONS

– Häromdagen spontanshoppade Kevin ett mullbärsträd för 500 kronor. Så nu kan man väl säga att vi har ett gemensamt intresse, skrattar Ronja.

Hon är desto mera biten av odlingstrenden, följer Sara Bäckmo, Farbror Grön och den amerikanske permakulturodlaren Justin Rhodes på sociala medier och tar gärna till sig tips om nya odlingsmetoder.

En kvinna med gröna fingrar

Även om svenska folket har fått ett allt större trädgårdsintresse de senaste åren, med en ytterligare uppgång under coronaepidemin, är det inte vad som fick henne att börja odla.

– För sju år sedan dog min mormor, som var en betydelsefull person i mitt liv. Mormor var en kvinna med gröna fingrar och jag ville hantera sorgeprocessen på ett nyttigt sätt, säger Ronja.

De första försöken skedde inomhus, i lägenheten.

– Åt jag en tropisk frukt sådde jag kärnorna.

Snart fick hon låna en plätt jord och ett övergivet växthus av hyresvärden och kunde fortsätta utomhus. För tre år sedan köpte Ronja och Kevin huset på Västra gärdet och har sedan dess kunnat ta ut svängarna.

– Att odla själv har både ekonomiska och hälsomässiga vinster, säger hon.

Målet är att bli självförsörjande på grönsaker

För ett år sedan fick paret ytterligare ett skäl att odla sin mat. Då föddes sonen Morris, som nu vaknar med ett leende varje morgon, reser sig upp i spjälsängen och säger ”Ut! Ut!”.

ANNONS

– När man är i den här livsfasen med småbarn och ändå mest är hemma kan man passa på att skaffa saker som kräver skötsel. Jag vill ha allt man kan ha i stan, säger hon.

Målet är att med tiden bli helt självförsörjande på grönsaker, bär, ägg och höns- och kaninkött.

– Drömmen är en jerseyko! Jag skulle vilja ha något som ger mjölk. Men vi har ju inget bete…

Fakta: Familjen och trädgården

Vem bor här? Ronja, Kevin och lille Morris Overby Kristensen

Ålder: 33, 40 (fyller 41 den 15 maj) respektive 1,5 år.

Arbete: Ronja arbetar deltid som personlig assistent. Kevin är massör på Hotell Gästis i Varberg och Hotell Strandbaden i Falkenberg.

Yta: 970 kvadratmeter.

Läge: Plan stadsträdgård med växlande skugga under en stor lönn och en blodbok.

Jord: Sandjord.

Sociala medier: @palandetmittistan på Instagram och Facebook-kontot På landet mitt i stan

Fakta: Så odlar Ronja

• Ekologiskt. Ronja använder enbart ekologiskt godkända preparat när hon behandlar mot ohyra. På sistone har hon gått ett steg längre och slutat även med såpvatten för att låta naturen själv sköta balansen mellan skadegörare och nyttoinsekter. Resultatet: Fler nyckelpigor, guldögonsländor och bladlusparasitsteklar.

• Försådder. ”På våren är det trångt inne med plantor överallt och jord på köksgolvet. Jag har även lampor i källaren att odla under.”

• Täckodling. Runt plantorna täcker Ronja jorden med ett tjockt lager ensilage (överblivet och oanvändbart foder från en hästägare). Det håller fukten i marken och när materialet bryts ner förbättrar det dessutom jordstrukturen.

• Bokashi och gödsel. Ronja använder många sorters näring, från trädgårdskompost och bokashi, som görs färdig inne i köket, till gödsel från djuren. Ser hon att någon är på väg att slänga en lövsäck frågar hon om hon kan få den.

• Djupgrävning. De stora trädens rötter har tvingat fram djupgrävda bäddar. De får en porös jord, som växternas rötter gillar, och håller fukten bra, vilket är viktigt om man har en sandig jord.

• Varmbänk. ”För två år sedan hämtade vi hem hästgödsel i Ikea-kassar bak i bilen och fixade en varmbänk. På det viset fick vi stora rädisor och sallatsblad tidigt. Det måste vi göra igen!”

• Potager. Potager är det franska ordet för en dekorativ köksträdgård. Att så in blommor bland grönsakerna lockar dessutom pollinerande insekter till trädgården.

• Eget frö. Ronja köper gärna både frö och plantor men låter en del växter gå i blom för att kunna ta frö från fröställningarna. Bra att lära sig då fröpatent och ransonering kan ställa till det i framtiden för den som inte vet hur man tar eget frö.

• ÅRETRUNT-ODLING. ”Kronärtskocka, chili och paprika får man börja med redan i december-januari. Sedan håller man på fram till oktober-november, så det är en lång säsong. Övervintrar man sallat i odlingstunneln kan man hålla på året om.”

Fakta: Ronjas nybörjartips

1. Odla sådant du gillar att äta. Var inte rädd för ”svåra” grödor. Går de inte ena året går de kanske nästa.

2. Var över huvud taget inte rädd för att misslyckas, man lär sig efter hand. Första året växte det inte jättebra i pallkragarna. Jag hade ingen aning om att man måste gödsla grönsakerna, att näringen i köpejorden bara räcker ett par-tre veckor.

3. Håll er väl med grannarna. Fråga innan ni skaffar djur, gödsla inte med illaluktande nässelvatten på fredagskvällen såvida det inte regnar och dela gärna med er av trädgårdens gåvor.

ANNONS