Birgitta och Robert Warfvinge fick önsketomten – och byggde drömhuset

På jobbet har Birgitta fokus på spagästernas hälsa och välbefinnande. Hemma är det hon själv och maken Robert som ska må bra. I villan i Varberg är det harmoni, goda energier och en ombonad känsla som gäller.

ANNONS
|

Det doftar gott av eteriska oljor när man stiger innanför dörren till Birgitta och Robert Warfvinges hus i utkanten av Varberg. Väl inne möter en stor rymd. Många av väggarna är klädda med pärlspont från golv till tak, även i arbetsköket där träet möter diskbänken utan kakel eller glasskiva emellan. Det fungerar bra om man bara torkar det målade träet torrt efter matlagning och disk.

– Jag är från Norrland så jag gillar ju pärlspont! Som tur är gör min man det också, säger Birgitta med en kärleksfull blick på Robert, som har fastnat med kelsjuka katten Molly i soffan.

ANNONS

Flyttade till Varberg som 22-åring

Birgitta växte upp i västerbottniska ­Bureå men flyttade till Varberg redan som 22-åring, när hon hade träffat ­Robert. Känslan för enkelhet och lantlig inredning tog hon med sig. Det är inte enbart pärlsponten som skvallrar om ursprunget utan även de smala trasmattorna, som tjänar som fotskydd i fot­änden på sängarna. Och husets exteriör, inspirerat av den norrländska ladan.

Med järnvitriol är det tvärtom, det går fort och är vansinnigt billigt.

Men att fasaden skulle behandlas med järnvitriol för att gråna vackert är Roberts idé.

– Det är både kostsamt och tidskrävande att måla ett hus. Med järnvitriol är det tvärtom, det går fort och är vansinnigt billigt. Det tog två dagar att lägga på järnvitriolen. Nu har det gått tio år sedan vi byggde och det skulle ­varit dags att måla om. Skönt att slippa! säger han.

Järnvitriol skyddar inte träet utan är mer en utseendefråga. Att fasaden ändå tål regn och rusk beror på att ytan är öppen och torkar väldigt snabbt. Fasaden behöver bytas något tidigare än på ett välmålat hus, vilket man får väga mot kostnaden för färg och ommålning.

– Ska man göra som vi rekommenderas man också att välja norrlandsgran till fasadbrädorna och att gå upp i tjocklek för att minska sprickbildningen i dem, säger Robert.

Bild: Karin Wildheim

Tre ting genomsyrar boendet: Kärleken till det traditionella och naturliga, Birgittas intresse för hälsa och andlighet samt Roberts krav på att det ska vara lättskött.

ANNONS

Från början ville Robert inte ha något hus alls. Arbetet som brandman och familjelivet med tre barn räckte för att fylla livet. Blev det någon tid över ville han ge sig ut med kajaken och fiska. Men när barnen började flytta ut öppnade sig nya möjligheter. Just vid den tiden gick Birgitta dessutom till ett ­medium, som såg just ett sådant hus som de har nu framför sig. En dag kom Robert hem och sa att han hade ställt sig i en tomtkö.

Fick önsketomten med utsikt över grönområde

Efter flera vändor fick de önske­tomten, med utsikt över ett litet grönområde och nästan ute på landet med ängar och snirkliga cykelvägar. De valde ett Varbergshus, som ritades om efter deras önskemål.

– Fönster och dörrar gör mycket i ett hem. Jag ville ha dubbeldörrar och de här gammaldags, spröjsade fönstren i köket, säger Birgitta.

– Grannarna är lite yngre och i en ­annan fas i livet. Vi byggde mer efter vad vi själva ville än efter vad som är modernt – och så visste vi att barnen inte skulle bo hemma länge till och kunde anpassa huset efter det, säger Robert.

Det stora, kombinerade vardagsrummet/lantköket/bibliotekshörnan är ett resultat av att inte en massa yta behövde avsättas till sovrum. Men visst finns det två gästrum för återvändande vuxna barn. Det behöver man om man bor i sommarstaden Varberg.

ANNONS

För 18 år sedan var Birgitta med och startade upp Asia Spa på Varbergs Stadshotell. Anläggningen har utvecklats till en av spastadens största och mest välbesökta med bland annat japanska källor, vitalitypool, ång- och saltbastu, olika sorters yoga och vägledd meditation. I dag är Birgitta produkt- och behandlingsansvarig.

Svartmålad kökssoffa – i badrummet

Att hon är intresserad av sitt yrke märks även hemma. Badrummet är väl tilltaget och försett med massagedusch och relaxavdelning i form av en svartmålad gammal kökssoffa! På en fönsterhylla står ett par glasburkar fyllda med gyllene vätska. Det är blomblad av ringblomma, som får dra i olivolja.

– Jag gör mycket egna salvor och ­cerat.

Hälsosam kost hör också till intressena. I köket lagar Birgitta helst vegetarisk mat av ekologiska ingredienser och gärna mjölksyrade specialiteter, som kimchi och kombucha.

– Och örtteer har jag blandat själv sedan jag var ung. Det har alltid varit ett intresse, berättar hon.

Från köket finns direktutgång både till det inglasade uterummet, som används flitigt vår och höst, och altandäcket. Det är byggt i nivå med huset och går runt hela.

– Att man slipper ett trappsteg ner och kan gå ut i strumpor gör trädgården till ett extra rum, säger Robert.

Ett lättskött rum – förstås. Med örta­gård och spirande mangold i två odlingslådor. Resten sköter robotklipparen om. Så Robert och Birgitta kan välja att sätta sig i hängfåtöljerna vid östergaveln, låta sig sakta vaggas och blicka ut över det sköna, gröna.

ANNONS

Robert och Birgitta Warfvinge

Ålder: 58 år.

Familj: Varandra samt utflyttade barnen Thim, Rebecca och Isabella.

Husdjur: Katten Molly.

Arbete: Produkt- och ­behandlingsansvarig på spa ­respektive brandman.

Fritid: Birgitta är intresserad av inredning, träning, hälsa och andlighet, Robert gillar ­kajakfiske.

Fakta om huset:

Ligger: I området Erlandsgården ­ i Varberg.

Byggår: 2009.

Yta: 143 kvadratmeter fördelade på fyra rum och kök.

Tomten: Hörntomt på cirka 800 kvadratmeter.

Läs om fler hus:

ANNONS