Populär och omstridd uteservering vid Lilla torg.
Populär och omstridd uteservering vid Lilla torg. Bild: Lina Salomonsson

Vad vill politikerna med Halmstads vardagsrum?

I brist på visioner från de ledande politikerna i Halmstad är det lätt att fylla tomrummet med domedagsprofetior, till exempel att centrum dör när butik efter butik stänger igen eller en uteservering måste rivas.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ett steg framåt och tre steg bakåt. Vägen till en attraktiv och levande stadskärna i Halmstad är inte alltid helt rak. Under våren har det skett ett antal bakslag vad gäller restaurang- och utelivet i Halmstad. En planerad laxrestaurang på Strandgatan stoppades av kommunen, restaurangen Tillsammans jämnades i förra veckan med marken och i september måste The Bulls på Lilla torg ta bort sin populära glasveranda.

Men det går inte att rakt av anklaga Halmstads kommun för att vara fientligt mot allt uteliv i staden. Bakom varje bakslag finns olika anledningar. Vi tar det i tur och ordning.

I mitten av april meddelades att Halmstads kommun inte beviljar ett förlängt arrendeavtal med entreprenören Christian Backhausen för hans planerade laxrestaurang på Strandgatan. Förvisso står det kommunen rätt att neka ett avtal med Backhausen. Problemet är bara beskedet innebar en helomvändning, så sent som i början av året vann bygglovet för restaurangen laga kraft, efter en mycket lång process från entreprenören. Tyvärr fick Christian Backhausen inget stöd från ansvarig politiker.

ANNONS

”Det är inget politiskt ärende nu. Men jag litar på att tjänstemännen gör en korrekt bedömning”, sa Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet till HP (11/4).

Med andra ord lades ärendet helt i tjänstemännens händer – och Halmstad gick miste om sin första laxrestaurang.

För en dryg vecka sedan revs byggnaderna på kajen vid Hamngatan där restaurangen Tillsammans haft sin verksamhet i nio år. Det blev därmed en slags slutpunkt för en lång process som pågått under ett par år. Ägarna till restaurangen, Johanna Norström och My Djurberg, har sedan i juni 2017 haft ett bygglov för att uppföra en permanent byggnad för restaurangen. Men av olika anledningar har ägarna inte kommit igång med bygget under de här två åren. Och nu har bygglovet löpt ut.

När bygget av den nya restaurangen inte kom igång i tid fanns det inte mycket annat för kommunen att göra än att riva de tillfälliga byggnaderna. Trots att Tillsammans varit en populär och uppskattad verksamhet har inte kommunen agerat fel. Men det är ändå väldigt synd att sommaren 2019 blir utan Tillsammans.

Det tredje fallet handlar också om ett bygglov, ett temporärt sådant. Det gäller The Bulls uteservering som finns i en glasveranda på Lilla torg. Verandan har funnits i tre år men bara haft ett temporärt tillstånd.

ANNONS

När byggnadsnämnden för ett par veckor sedan meddelade att man inte beviljar ett förlängt bygglov hänvisade nämndens ordförande Jan Prytz (M) till att det tidigare detaljplanearbetet för Lilla torg har avbrutits och att torget nu ska se ut som ett torg (HP23/5). Dessutom ligger verandan på kommunal mark och får därmed bara upplåtas under säsong.

Det finns alltså en rad komplikationer med att förlänga bygglovet för glasverandan i ytterligare fem år som ägaren ansökt om. I det avseendet har kommunen agerat rätt. Men att detaljplanearbetet för Lilla torg har avbrutits leder till ett stort tomrum mitt i centrum.

På Lilla torg finns i dag en bilparkering och under sommarmånaderna ett antal vildvuxna uteserveringar. Här finns det verkligen ett stort behov av att en gång för alla sätta ner foten och skapa en miljö som är inbjudande för alla, om det så är boende, besökare eller bargäster.

De starka reaktionerna på rivningen av Tillsammans, att det inte blir en laxrestaurang och att The Bulls glasveranda ska tas bort visar att den offentliga miljön i Halmstads centrum är viktig. Den fungerar som ett extra vardagsrum för många och då behöver det finnas platser som man vill umgås på.

En restaurang eller uteservering som försvinner innebär onekligen att vardagsrummet blir mindre. Men reaktionerna speglar också en annan sida, nämligen en övergripande vilsenhet inför vart Halmstads centrum är på väg. I brist på visioner från de ledande politikerna i Halmstad är det lätt att fylla tomrummet med domedagsprofetior, till exempel att centrum dör när butik efter butik stänger igen eller en uteservering måste rivas.

ANNONS

Visserligen är det marknaden, det vill säga framtida butiks- eller restaurangägare, som kan fylla de tomma lokalerna i centrum. Men det krävs också en vilja och engagemang från politiken ta nästa steg, att visa hur stadskärnan ska utvecklas.

Medborgarna har möjlighet att vart fjärde år bestämma vilka politiker som ska företräda dem. Tiden mellan valen måste de förtroendevalda visa att de också är politiker. Det duger inte att politikerna hela tiden lägger över ansvaret på de kommunala tjänstemännen.

Det politiska styret måste vara tydliga och svara på frågan: Vad vill ni med Halmstads vardagsrum?

ANNONS