Socialdemokraterna. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson håller förstamajtal i Jönköping.
Socialdemokraterna. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson håller förstamajtal i Jönköping. Bild: Adam Ihse/TT

Sossarna har spelat bort sin moral

Magdalena Andersson devalverar demokratibegreppet när hon kopplar samman det med Kombilotteriets existensberättigande.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Regeringen aviserade häromveckan att det undantag i lagstiftningen som tillåter ideella föreningar att bedriva spelverksamhet ska slopas. Även om regeringen delvis försöker hymla om det råder egentligen inga tvivel om åtgärdens egentliga syfte. De borgerliga vill slå undan benen för Socialdemokraternas lotteriverksamhet, Kombilotteriet, som årligen omsätter hundratals miljoner och därmed är en central intäktskälla för partiet.

Det ser förstås inte snyggt ut när regeringen går fram med ett lagförslag som riktar sig mot oppositionen – och vid första anblick är det inte helt orimligt att göra paralleller till agerandet hos demokratiskt mindre nogräknade stater än Sverige. Men frågan är i själva verket mycket mer mångfacetterad och komplicerad än så.

ANNONS

Genom Socialdemokraternas till stora delar oavbrutna maktinnehav under de senaste 100 åren har partiet på flera olika sätt riggat systemen till fördel för den egna rörelsen. Det kanske mest framträdande exemplet på det var att man fram till 1990 i praktiken inte kunde vara med i LO-anslutna fackförbund utan att tvingas bli medlem i S. Enskildas rättigheter som arbetstagare betingades alltså med ett visst partimedlemskap. På samma sätt har S tagit till alla medel för att underlätta finansieringen av närliggande organisationer såsom ABF.

Det är mot den bakgrunden det särskilda regelverket för spelverksamhet som bedrivs av ideell verksamhet måste förstås. Det har varit en del i en regelmiljö som riggats till Socialdemokraternas fördel och som har gett S ett kassaflöde av en omfattning de flesta andra partier bara kan drömma om. Man kan tycka att det är rätt eller fel att regeringen går fram med ett förslag om ett slopande av undantaget, men en infallsvinkel som inte kan avfärdas med enkelhet är att det handlar om att jämna spelplanen och göra upp med sossarnas enpartistat.

Det bör också sägas att sossarna i det närmaste har krattat manegen för att regeringen ska kunna gå fram med förslaget utan att argument om demokratihot ska ha någon bäring. I regeringsställning har partiet slagits mot spelbolagen med näbbar och klor under förevändningen att minska spelberoendet, samtidigt som de sett mellan fingrarna inför den egna spelverksamheten. Bara mellan 2014 och 2017 sålde man så många lotter på kredit att man fick anledning att skicka 8 000 personer till Kronofogden.

ANNONS

I veckan avslöjade också Expressen Kombilotteriets etiskt förkastliga – för att inte säga rent bedrägliga affärsmetoder. Svaga grupper har varit strategiska måltavlor och när fattiga pensionärer svarar att de inte har råd att köpa lotterna har säljarna uppmanats att hitta på en historia om egna mormödrar som också påstås ha det knapert, men som ändå köper lotterna. Att pengarna går rakt ner i Socialdemokraternas partikassa talar man för det mesta tyst om.

Om partiets ledning varit bekant med metoderna är oklart, men en inte alltför vild spekulation är att affärsetiken inte hamnat i förgrunden när så mycket pengar har stått på spel. Demokratihot ska tas på allvar, men om den svenska demokratins överlevnad skulle hänga på Kombilotteriets fortbestånd hade vi varit riktigt illa ute.

ANNONS