Många vill ha ett boende med sjöutsikt, men reglerna för strandskydd sätter stopp.
Många vill ha ett boende med sjöutsikt, men reglerna för strandskydd sätter stopp. Bild: Hasse Holmberg / TT

Sofia Nerbrand: Fler borde få njuta av sjöutsikt i ett eget hus

Regeringen måste bli mer tydlig och göra det lättare att bygga strandnära så att fler får tillgång till Sveriges natur.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Kalla den änglamarken, eller himlajorden om du vill. Jorden vi ärvde och lunden den gröna.” Evert Taube beskriver fint hur naturen ter sig för svensken. Många tycker om att ge sig ut i skog och mark. Allemansrätten är en självklarhet. Klimatfrågan är högt prioriterad.

Så här års, vid vårdagjämning och sommartid, väcks grönskan till liv. Många ger sig ut till sina sommarvisten – och kanske ännu fler drömmer om att få bo nära öppet vatten. Men det stannar ofta vid en dröm. Hus vid vattnet är en raritet.

Sverige har en myriad av sjöar och öar och ofattbara 385 000 kilometer kust och strand. Det råder inte brist på havsutsikt. Sverige är också tämligen glesbefolkat, så det är ju inte heller trängsel längs vattnet, allra minst under årets mörka årstid.

ANNONS

Då behövs snarare en öppen spis och en kopp te inomhus för att blicka ut mot havet. Men det är få förunnat att kunna göra det. Bara 10 procent av kuster och stränder är bebyggda. Den obebyggda sträckan motsvarar 8,5 varv runt jorden. Nog borde fler få möjlighet att njuta av sjö och strand.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna har i Januariavtalet enats om att ”strandskyddslagstiftningen behöver göras om i grunden genom en ökad differentiering”. Avsikten är att det ska bli enklare att få bygga nära vattnet i framtiden. Gott så.

Alliansregeringen gjorde försök att mjuka upp strandskyddet, men den misslyckades i praktiken med att få till stånd en rejäl öppning även om arealen med utvidgat strandskydd minskat något. Länsstyrelserna har på sina håll blivit mer rigida i sin tillståndsgivning.

Regeringen måste den här gången bli mer tydlig, exempelvis genom att lätta på dispensreglerna så att det blir tillåtet att bygga mer på ställen där strandskyddet i praktiken inte finns på grund av äldre bebyggelse.

Men klimatförändringarna då, invänder någon. Vattennivåerna kommer att höjas markant. Det är inte säkert att bo för nära strandlinjen.

Så kan det absolut vara på sina håll och det bör man ta i beaktande när man uppför nya hus. På en del platser i Sverige förtöjer man nu husbåtar och det finns även andra tekniker och åtgärder man kan vidta.

ANNONS

Men klimatförändringarna kan inte vara ett argument för att man inte ska få bygga vid en liten sjö i Norrlands inland. Eller att Karlstad kommun får nej till att bygga strandnära bostäder. Vid Klarälvsdeltat har man alltid levt med rejält höjda vattennivåer när smältvattnet kommer. Där finns beredskap och kunnande.

Klimatfrågan är viktig, men det är andra aspekter också. Välbefinnande till exempel. Människor mår bra i naturen, så låt fler få tillgång till den. I vårt karga klimat behöver vi komma in och värma oss, inte minst äldre och funktionshindrade som inte har förmågan att ta sig över stock och sten.

Glesbygdskommuner måste också få chansen att attrahera människor att investera och flytta dit.

Naturen är i stora stycken en outnyttjad rikedom i vårt avlånga land. Tillåt oss att njuta av den mer. Även under tak.

Sofia Nerbrand
Sofia Nerbrand
ANNONS