Denna sommar sker det trygghetsvandringar på Vallås.
Denna sommar sker det trygghetsvandringar på Vallås. Bild: Roger Larsson

Samverkan behövs för ökad trygghet i Halmstad

Andersberg räknas fortfarande som ett ”utsatt område” av NOA, polisens Nationella Operativa Avdelning men hittills i år tycks vissa andra delar av kommunen vara mer utsatta.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

En stor del av jordens befolkning lever under ständigt hot av fattigdom, krig eller förtryck. Sedan några månader tillbaka har också risken för allvarlig smitta blivit i högsta grad ett globalt hot. Risken att smittas av covid-19 känner dock inga gränser utan drabbar människor i alla länder, rik som fattig. I all väsentlighet måste varje samhälle anpassa sig till detta hot efter de förutsättningar som finns.

Periodvis utsätts även människor i Sverige för stora påfrestningar då tryggheten i närsamhället hotas och faran upplevs lura runt hörnet. Oavsett om det kallas pojkstreck, gängkriminalitet eller mängdbrott så är vetskapen om hot i det egna närområdet tungt att leva med. Var och en tvingas anpassa sig och undvika att gå ut eller motvilligt vänja sig vid oron.

ANNONS

Det finns en risk med att boende i utsatta stadsdelar anpassar sig till den kriminalitet som påverkar tryggheten i området. Tron om att det ”inte drabbar mig” känns tyvärr lika konstruerad när det gäller covid-19 som till exempel stöket på Vallås eller Andersberg och Linehed. Utanförskap och misstro till rättssystemet och myndigheter kan dessvärre bli en bidragande orsak till att problemen fortsätter obehindrat och även trappas upp. Andersberg räknas fortfarande som ett ”utsatt område” av NOA, polisens Nationella Operativa Avdelning men hittills i år tycks vissa andra delar av kommunen vara mer utsatta.

Den som hävdar att ingenting görs åt kriminaliteten har fel. Raljerande kommentarer på sociala medier från självutnämnda brottsutredare bidrar på inget sätt till ökad trygghet eller till lösningar på problemen. Genom fördomar och generaliseringar minskar snarare möjligheterna till en hållbar utveckling. Nyckeln till framgång handlar istället om samverkan och engagemang.

När tryggheten hotas är det viktigt med ömsesidig förståelse mellan de boende, polis och räddningstjänst. Naturligtvis är det viktigt att snabbt släcka bränder och utreda ansvar, men för att förebygga brott krävs uthållighet och ansvar av såväl boende som andra aktörer verksamma i områdena. Halmstads kommun har flertalet verksamheter på plats till exempel skola, vård och omsorg, bibliotek och fritid. Till detta kan läggas föreningar, studieförbund och näringsidkare. En viktig samarbetspartner för hållbar stadsdelsutveckling är fastighetsägare, och då inte minst Halmstads Fastighets AB.

ANNONS

Samtliga aktörer i utsatta områden borde ha i sitt uppdrag att jobba för en hållbar stadsdelsutveckling. Det är till exempel glädjande att ungdomar varje år erbjuds sommarjobb i sin egen stadsdel. För några år sedan initierade också HFAB en uppmärksammad grannsamverkan mot brott på Andersberg, vilket har blivit en naturlig del av vardagen och sker i nära samarbete med polisen. Denna sommar organiseras trygghetsvandringar på Vallås, vilket också är viktigt. Syftet med denna form av samverkan är att öppna upp kontakterna mellan de boende och gemensamt hjälpas åt med tillsyn i området.

Föräldraengagemang och aktiv fritid för de yngsta är väsentliga delar i en hållbar utveckling. Sommarkul är numera är ett återkommande inslag och det var viktigt att projektet ”Skolan mitt i byn” på Andersberg gjordes permanent 2017.

ANNONS