Nato. Paludans bränning av Koranen finansierades av en SD-medarbetare.
Nato. Paludans bränning av Koranen finansierades av en SD-medarbetare. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sätt ned foten mot SD:s Rysslandskopplingar

När SD-anknutna finansierar sabotage av Sveriges Natoansökan måste regeringen sätta gränser.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det kan knappast ha undgått någon som följer nyhetsflödet att Sveriges väg mot inträde i Nato går skakigt. Sedan den dansk-svenska provokatören Rasmus Paludan beslutat att bränna Koranen utanför Turkiets ambassad är nu signalen från president Erdogan Turkiet inte ställer sig bakom Sveriges ansökan. Finland har responderat på händelserna genom att öppna upp för möjligheten att ansluta sig till alliansen själva.

Nu har det kommit fram att en medarbetare på SD:s Youtubekanal Riks, Chang Frick, var med och planerade Paludans aktion och finansierade demonstrationstillståndet. Chang Frick är redaktör för tidningen Nyheter Idag som återkommande publicerar nyheter och artiklar vars vinklar är Rysslandsvänliga. Det är sedan tidigare också känt att Frick har arbetat för den Rysslandsägda propagandakanalen Russia Today. Riks chefredaktör Dick Erixon har emellertid aviserat att man inte ser något problem med Fricks fortsatta medverkan i Youtubekanalen.

ANNONS

SD:s gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge, har slagit ifrån sig kritiken och menat att man inte över huvud taget är kopplade till koranbränningen. Men kopplingarna är uppenbara – och allvaret i detta faktum kan svårligen överdrivas. Det största partiet i vårt regeringsunderlag accepterar alltså att dess medarbetare springer främmande stats ärenden och bidrar till att försöka sabotera en historiskt känslig process mot vårt vägval att gå med i Nato.

Inblandningen i koranbränningen har också väckt ont blod i regeringspartierna. Riksdagsledamoten Fredrik Malm och europaparlamentarikern Karin Karlsbro (båda L) har riktat skarp kritik och krävt att SD bryter sitt samarbete med Frick (DN 25/1). Det är förstås bra att någon reagerar, men samtidigt är det beklagligt att kritiken kommer från regeringssamarbetets minsta parti och dessutom inte från dess partiledning. Var är kritiken från regeringen och Moderaterna? Förstår man inte vidden och allvaret i situationen?

Det är inte första gången som SD:s hållning till Ryssland på goda grunder kan ifrågasättas, men saken hamnar i ett annat ljus när man i praktiken är ett regeringsparti. Eftersom SD kommunicerat att man inte tänker ta ansvar för situationen blir det nu upp till regeringens övriga samarbetspartier att sätta ned foten och skarpt markera att samarbete med personer med kopplingar till Rysslandsregimen inte kan tolereras i allmänhet, men i synnerhet inte i samband med det rådande säkerhetspolitiska läget. I annat fall borde regeringssamarbetet med partiet rent sagt inte fortsätta.

ANNONS

Natoprocessen kommer i sinom tid att ros i hamn. Sveriges medlemskap i alliansen är strategiskt sett alldeles för viktigt för att alliansens maktspelare ska acceptera att Turkiet fortsätter sätta käppar i hjulet. Till dess har vi bilaterala säkerhetsgarantier från flera stater. Regeringen måste bara sitta still i båten och avvakta parlamentsvalet i Turkiet och det påföljande inrikespolitiska spelet. Till dess måste regeringen emellertid hålla sig väldigt tydlig i hållningen mot SD:s Rysslandskopplingar. För dessa kan i värsta fall sabotera medlemskapet på riktigt.

ANNONS