Feminism. Kvinnors rättigheter kränks världen över, på många håll behövs mer kvinnokamp och feminism.
Feminism. Kvinnors rättigheter kränks världen över, på många håll behövs mer kvinnokamp och feminism. Bild: Eduardo Munoz Alvarez

Säg inte grattis på internationella kvinnodagen

Världen är ingen snäll plats, och den är ofta än elakare mot kvinnor. På internationella kvinnodagen behövs eftertanke snarare än gratulationer.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Grattis alla kvinnor på er dag! Det är de allra flesta medvetna om att man inte ska säga den åttonde mars, på internationella kvinnodagen. Varje år skrivs inlägg med budskapet ”säg inte grattis på internationella kvinnodagen, det är en kampdag” – en sociala medietradition jämte årliga varningar för igelkottar i valborgsmässoeldar och uppmaningar att dricka lagom på julen, barnens högtid. Det är en fras som riskerar att bli en tom floskel, om ordet kamp inte definieras och fylls med mening.

En fråga som behöver ställas är vilka kampen förs för. Var är kvinnors rättigheter mest kringskurna, vilka är det som behöver feminismen mest? Det finns mer än ett svar.

ANNONS

Kampen förkroppsligas av kvinnor och flickor i Iran, som kämpar mot ett religiöst patriarkalt och statligt förtryck. Där förs skolflickor till sjukhus med skador som misstänks bero på riktade giftattacker (DN 4/3). I fjol misshandlades 22-åriga Mahsa Jina Amini till döds av moralpolis som gripit henne eftersom hennes hår inte ansågs tillräckligt täckt. Det har lett till demonstrationer över hela landet, en protestvåg som pågår än.

Världen är ingen snäll plats, och den är ofta elakare mot kvinnor. Genom historien syns tydligt hur det sexuella våldet eskalerar i krigets skugga, så också i Ukraina. När bomber ärrar jorden, ärrar våldtäkter och förnedring kvinnokroppen och folksjälen. Vittnesmålen är redan många, ändå beskrivs de som toppen av ett isberg (GP 29/11-22).

Till de fruktansvärda brott mot kvinnors rättigheter som man ser om man blickar ut mot världen kan tvångssteriliseringar av uiguriska kvinnor i Kina adderas. Även uppluckringen av aborträtten, i länder som USA och Polen.

I vissa fall överlappar hemskheter. I DN (5/3) går det att läsa om ukrainska kvinnor som efter att ha flytt till Polen drabbas av landets extremt strikta abortlagstiftning. Även om polsk lag i teorin tillåter abort vid våldtäkt ser det annorlunda ut i praktiken – 2022 genomfördes inte en enda laglig abort med tillstånd på grund av våldtäkt i landet.

ANNONS

Polens strikta lagstiftning förväntas dessutom bli ännu striktare, om landets parlament röstar igenom ett lagförslag som gör det olagligt att informera om abort. Det ligger en mörk ironi över att omröstningen sker just den 8 mars.

Inte heller är det nog att blicka ut mot världen, för patriarkalt förtryck finns även på hemmaplan. Alldeles för många flickor och kvinnor lever under hedersförtryck i Sverige, och sviks av samhället gång på gång. En rapport från Jämställdhetsmyndigheten konstaterar att bortföranden av barn utomlands i många fall hade gått att förhindra om myndigheter varit mindre saktfärdiga med att agera. I ett fall har två flickor förts utomlands trots att de var omhändertagna av Socialtjänsten (SVT 13/1) – frågan är hur det ens är möjligt.

Lägg till det uppmärksammade fallet där en man friades för våldtäkt mot en 10-årig flicka, trots att hon vittnade och tydligt beskrev övergreppet. På grund av otydlighet kring ordet snippa. Det är en av alla anledningar att kvinnokampen behövs. De är också alla anledningar att inte säga grattis. För ingen vill bli gratulerad för att ha fötts till det kön som drabbats och fortsätter drabbas av allt detta ofattbart hemska.

ANNONS