Andra gången gillt? På måndagen valdes Magdalena Andersson (S) till landets statsminister för andra gången på mindre än en vecka.
Andra gången gillt? På måndagen valdes Magdalena Andersson (S) till landets statsminister för andra gången på mindre än en vecka. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Riksdagens glastak krossat – först efter ett helt sekel

Hundra år efter demokratins genombrott fick Sverige sin första kvinnliga statsminister. Det visar hur sakta kampen om verklig jämställdhet mellan kvinnor och män går.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

En historisk ledare var skriven om att Sverige hade fått sin första kvinnliga statsminister, redo att publiceras i papperstidningen. Men så avgick Magdalena Andersson innan hon ens hade tillträtt.

Onsdagen den 24 november blev en dramatisk dag i Sveriges riksdag. Efter en lång dags färd mot afton med både statsministeromröstning och budgetvotering kastade Andersson in handduken efter Miljöpartiets besked att inte ingå i regeringen.

På måndagen var den jämställda ordningen delvis återställd när riksdagen på nytt valde Magdalena Andersson till landets statsminister. Oavsett vilken politik som Andersson kommer att föra är det en historisk händelse att hon nu är vald till statsminister.

ANNONS

Men utöver att glädjas över den historiska händelsen är det också en påminnelse om att det inte råder jämlikhet mellan kvinnor och män i Sverige. Det tog nämligen precis 100 år efter demokratins genombrott i Sverige innan riksdagens glastak krossades.

Magdalena Andersson har blivit statsminister i kraft av sin kompetens, det finns inga tvivel om det när man ser på hennes meriter, inte minst har hon varit finansminister i sju år.

Om både kvinnor och män bedöms lika utifrån sin kompetens hade mycket varit vunnet för ett jämställt och jämlikt samhälle. Så är det tyvärr inte. Alltför länge och alltför ofta har männens kvalifikationer vägt tyngre än kvinnornas.

På en presskonferens efter riksdagens omröstning i förra veckan sa Magdalena Andersson att hon var berörd över att hon blivit framröstad till Sveriges första kvinnliga statsminister, och att hon vet vad det ”betyder för flickor som växer upp.”

Hon vidareutvecklade också vad det är som driver henne i sin politiska gärning:

”Min drivkraft har alltid varit att kämpa mot orättvisorna i samhället, att alla som växer upp i Sverige ska ha möjligheten att växa och utvecklas, våga drömma stora drömmar och ta stegen mot dem. Man ska göra det oavsett vilka föräldrar man har, oavsett var ens föräldrar är födda, eller om man kille eller tjej”, sa Magdalena Andersson.

ANNONS

Begreppet ”glastak” beskriver det osynliga hinder som kan stoppa kvinnor från att komma vidare i karriären på grund av till exempel könsroller och dolda maktstrukturer.

I år firas att det är hundra år sedan kvinnor och män fick lika rösträtt i Sverige. Att det skulle ta ett helt sekel innan Sverige fick sin första kvinnliga statsminister visar med all tydlighet att riksdagen har haft ett glastak som hindrat kvinnor från att nå landets högsta politiska ämbete.

Det glastaket har nu Magdalena Andersson krossat med besked. Men tro inte att kampen för ett mer jämlikt samhälle är över. Det finns fler orättvisor och ojämlika villkor mellan kvinnor och män som måste bekämpas. Varje dag.

ANNONS