Utveckling. Risken är att politiken fastnar i de dagsaktuella konflikterna och glömmer bort den tekniska utvecklingen.
Utveckling. Risken är att politiken fastnar i de dagsaktuella konflikterna och glömmer bort den tekniska utvecklingen. Bild: Ross D. Franklin

Politikerna måste fokusera på de stora trenderna

De politiska partierna gör en stor sak av utspelen och satsningarna. Men helheten – det höga skattetrycket och den sammantagna politiken – märks knappt i rapportering och debatt.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Moderaterna krävde först tre miljarder kronor extra till ”välfärden”. SD, KD – och V – hakade på. Januaripartierna reagerade genom att lova 5 miljarder kronor extra i vårbudgeten. Då toppar den oheliga konstellationen i opposition med 7,5 miljarder kronor i generella anslag till kommuner och regioner. Två saker är värda att notera.

För det första får partierna till höger igenom vänsterpolitik – nämligen att öka anslagen till välfärdsstaten och det finansieras genom att säga nej till en skattesänkning på arbete. Syftet är primärt att ge en rallarsving till januaripartierna, särskilt till C vars liberala reformer för andra gången på kort tid stoppas av M och KD. Maktspel och polarisering trumfar sakpolitiken.

ANNONS

För det andra är 2,5 miljarder kronor extra till välfärden i stort sett felräkningspengar. Det motsvarar ungefär en promille av den offentliga konsumtionen. Statsbudgeten ligger på drygt 1 000 miljarder kronor, sjukvården kostar omkring 500 miljarder kronor och kommunernas kostnader är nära 700 miljarder kronor. Detta summerar till 2 200 000 000 000 kronor.

De politiska partierna gör en stor sak av utspelen och satsningarna, och de allra flesta politiska reportrar och analytiker hänger på. Fokus läggs på detaljer och det politiska spelet, vilket friskt utnyttjas av de partier som styr. Innan en statsbudget presenteras brukar ministrar sitta på ett pärlband av pressträffar och dela ut lite mer pengar till sina hjärtefrågor, med stort medialt genomslag.

Men helheten – det höga skattetrycket och den sammantagna politiken – märks knappt i rapportering och debatt. Därför görs sällan ordentliga omprioriteringar eller välbehövliga reformer av exempelvis socialförsäkringssystemen. Detta är långsiktigt mycket vanskligt. För i omvärlden sker riktigt stora förändringar.

Kommunistkina har börjat visa sitt rätta ansikte och försöker på politisk och ekonomisk väg få inflytande. Implikationerna kommer att bli enorma över tid, särskilt för en liten öppen ekonomi som Sverige. USA:s dominerande roll i världen håller på att att urholkas. Det kommer att påverka freden och den globala handeln, förmodligen på ett negativt sätt.

ANNONS

På pluskontot står dock att vi är mitt inne i en teknikrevolution. Det är svårt att överskatta hur artificiell intelligens, förarlösa fordon, skräddarsydda mediciner och allt annat som håller på att rullas ut kommer att påverka vår vardag, arbetsmarknad och vårt välstånd.

Apropå storleksordning och att sätta saker i rätt proportion till varandra slog Alphabet, som äger bland annat Google, igenom enbiljonvallen på börsen häromdagen. I dollar. Företagsgruppen värderas alltså till mer än svindlande 10 000 000 000 000 kronor. I samma liga har vi Microsoft, Apple och Amazon.

Dessa giganter sitter på ett enormt kapital och ger oss varor och verktyg som används dagligen. Vad de har i pipeline – och hur regelverk ser ut – kommer avgöra hur vi jobbar och lever i framtiden. Här har politiker en lång rad viktiga omställningar att sätta sig in i och vägval att göra. Låt oss ägna oss åt de stora frågorna.

Sofia Nerbrand
Sofia Nerbrand
ANNONS