Den australiska marinen kommer till undsättning och räddar strandsatta människor som flytta den hotade skogsbranden i Mallacoota.
Den australiska marinen kommer till undsättning och räddar strandsatta människor som flytta den hotade skogsbranden i Mallacoota.

Paradiset kan när som helst bli till ett helvete

De omfattande skogsbränderna i Australien är en del av det globala tillstånd som världen befinner sig i. Klimatkris.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Efter en lång dags bilfärd från Australiens huvudstad Canberra nådde vi kuststaden Eden. Där tog vi in på ett motell. Värdparet var inte nyktert; scenen är som tagen från en dålig Hollywoodfilm.

Dagen därpå utforskade vi samhället och det var milt sagt bedagat i slutet av den australiska sommaren i början av maj. Vi körde vidare och kom till det närbelägna kustsamhället Mallacoota. Där, söder om Eden, hittade vi paradiset. Finare sandstränder och ett blåare hav har jag aldrig sett tidigare.

För några år sedan gjorde jag en långresa till bland annat Australien där det ingick en bilfärd från Sydney till Melbourne. Det var under den bilfärden som vi tog en avstickare till Mallacoota. Medan Eden inte gjorde skäl för sitt namn så upplevde jag Mallacoota som en blick in i paradiset.

ANNONS

När jag på nyårsafton nås av bilderna från det brandhärjade Mallacoota är det en skakande upplevelse. 4 000 invånare och turister har i all hast tvingats från sina hem och sitt boende för att söka skydd på Mallacootas stränder. Jag förstår dem, den lilla staden är helt omgärdad av träd och det finns ingen annan utväg än den nära tre mil långa korridoren genom skogen till Princes Highway.

På Twitter ser jag rödfärgade bilder som visar människor som flytt till stränderna. Det är det inte det Mallacoota jag upplevde. Detta är snarare helvetet på jorden, att tvingas fly från sitt hem som kan slukas av lågorna.

Skogsbränder är egentligen inte ovanligt i Australien. På vår vidare bilfärd till Melbourne såg vi brandhärjad skog, det var så färskt att det på många ställen fortfarande rykte om träden. Men många av träden hade klarat sig i elden. Den här gången är det annorlunda. Skogsbränderna i sydöstra Australien har pågått sedan i september förra året, och blossar nu på allvar upp igen till följd av en lång torka och extrema temperaturer. Ett 30-tal människor uppges ha dött till följd av bränderna och över 1 000 hem har förstörts.

Vad ligger då bakom de omfattande skogsbränderna? Australiens premiärminister, Scott Morrison, vill inte koppla de omfattande skogsbränderna till den globala uppvärmningen. I stället hävdar Morrison att Australien haft liknande bränder tidigare och att man ska klara av den här krisen med den så kallade ”Aussie spirit”.

ANNONS

Men då ska man också komma ihåg att Scott Morrison valdes till premiärminister med löftet om att skydda landets omfattande kolindustri. Morrison försvarar alltså ett tydligt nationellt intresse som i det här fallet går före kampen att ersätta fossila bränslen med förnyelsebara alternativ.

Vad säger forskningen om skogsbränderna i Australien? I radions ”P1 morgon” intervjuades på fredagen Johan Kuylenstierna, adjungerad professor vid Stockholms universitet och vice ordförande i klimatpolitiska rådet. Kuylenstierna berättade att medeltemperaturen i Australien de senaste hundra åren har höjts en och en halv grad, vilket i dag tillsammans med andra faktorer bäddar för ett mer extremt väder.

Går det då att koppla enskilda naturkatastrofer till den globala uppvärmningen? Nej, svarar Johan Kuylenstierna, men lägger till att man måste se den större bilden.

”Det är viktigt att lägga in bränderna i en kontext på vad som händer övrigt i världen. Vi har miniminivåer på havsisarna i Arktis, vi ser smältande Grönlands-is, vi ser temperaturrekord över hela världen. Vi ser stora bränder i Sibirien och i Amazonas. Det här sammantaget ger den här totala bilden och som är så viktigt att ha, inte bara att titta på enskilda händelser.”

Så, även om skogsbränder i sig inte är ett bevis för klimatförändringar är det globala tillståndet för världen mycket illa.

ANNONS

Hur är livet i skuggan av skogsbränderna? Jag kontaktar en god vän som bor med sin familj utanför Melbourne. Han berättar att medierna dygnet runt rapporterar om skogsbränderna och att röken på fredagen har nått Melbourne. Det sticker i ögonen och sikten är knappt hundra meter, skriver min kompis. Han berättar också att de har bekanta som har evakuerats från sina hem eftersom deras hus riskerar att brinna upp.

Ett liknande vittnesmål har Tobias Salomonsson i dagens HP. Han har tidigare varit brandman i Laholm och driver sedan 2013 ett företag i Australien som är specialiserat på brandskydd.

”När jag vaknade i Melbourne i dag kände jag brandlukt och det var disigt av bränderna”, säger Tobias Salomonsson till HP.

Åter till Mallacoota. På fredagen rapporterades att 1 000 personer har evakuerats från stränderna av den australiska marinen. För tillfället är situationen stabil i staden, men till helgen väntas nya extrema temperaturer och kraftiga vindar. Faran är långt ifrån över för de brandhärjade områdena i Australien.

Det finns många ställen i världen som är likt paradiset. Men till följd av den globala uppvärmningen kan de bli rena helvetet. Tyvärr går ingen säker från den klimatkris som bara ser ut att förvärras. I alla fall så länge som inget görs för att vända på trenden, att minska på utsläppen av växthusgaser.

ANNONS

I sanning behövs det både en insikt om hur allvarlig situationen är, och en vilja till förändring. Låt skogsbränderna i Mallacoota och i övriga Australien bli en allvarlig väckarklocka om hur paradiset kan bli ett helvete.

ANNONS