Covid. Vi måste lära oss leva med viruset, men inte med frihetsinskränkningar och nedstängningar.
Covid. Vi måste lära oss leva med viruset, men inte med frihetsinskränkningar och nedstängningar. Bild: Terje Bendiksby

Pandemilagen har nått vägs ände

Liberalerna anser att regeringen missbrukat pandemilagen, och kommer därför rösta nej till en förlängning. Partiet har en poäng.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Restriktionerna som regeringen presenterade den 10 januari verkar ha varit droppen som fick den politiska bägaren att rinna över. Frågetecken kring åtgärderna och pandemihanteringen har fått såväl debattörer som flera partier att rikta kritik mot regeringen.

Nyamko Sabuni (L) är den partiledare som tydligast satt ned foten. Liberalerna anser att regeringen missbrukat den makt som den tillfälliga pandemilagen ger, och tänker därför rösta nej när frågan om förlängning snart tas upp i riksdagen, enligt SvD (11/1).

Det kan låta ogenomtänkt och radikalt. Som ett sista desperat försök från ett parti som alltjämt ligger under riksdagsspärren med bara några månader kvar till val att synas. Men det finns goda anledningar att lyssna på vad L har att säga.

ANNONS

Pandemilagen har gett regeringen rejält utökade befogenheter att stänga ner verksamheter och sätta grundläggande rättigheter på paus för att stoppa smittspridningen. Detta utan att riksdagen behöver godkänna åtgärderna. Det tillåter snabbare beslutsprocesser, men innebär också att de övriga partierna inte kan göra så mycket mot restriktioner de är missnöjda med. Utom att rikta kritik i medierna. Vilket flera av dem gjorde dagarna efter restriktionerna presenterades.

Centerpartiet ifrågasätter regeringens prioriteringar och säger sig istället vilja se ett ökat användande av vaccinpass. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar menar i en intervju (SvD 12/1) att regeringen valt restriktioner över upprustning av vården, och säger att "om vården inte kan ta emot en person med influensa så har vi en underdimensionerad vård i Sverige".

Även om partierna kan tvista om hur vården ska rustas starkare i praktiken, är det en viktig invändning som de allra flesta nog kan instämma i. Restriktionerna som nu införts har motiverats med att vården behöver avlastning, inte bara på grund av corona utan även andra virus som vinterkräksjukan. RS-viruset och vanlig säsongsinfluensa.

Att medborgarnas rättigheter och livsföring ska anpassas efter vårdens kapacitet, snarare än tvärtom, är dock en märklig ordning. För flera restriktioner är nyttan dessutom oklar, och regeringen har haft svårt att motivera exempelvis varför det är okej att sitta på krogen innan klockan 23, men inte efter.

ANNONS

Dagens Nyheter rapporterar dessutom (12/1) att flera regioner larmat om att siffrorna över hur många som vårdas för covid kan vara missvisande. Patienter som egentligen vårdas för ett annat tillstånd – och alltså ändå hade behövt en vårdplats – räknas med. Magnus Gisslén, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, menar att det rör sig om minst en tredjedel av patienterna, och kanske betydligt fler. Stämmer det bygger frihetsinskräningarna på statistik som kraftigt överskattar vårdbelastningen.

Coronaviruset är troligen inte på väg någonstans. Vi kommer behöva lära oss leva med viruset, men det blir allt svårare att acceptera undantagstillstånd. Att stänga ned samhället varje vinter kan inte bli det nya normala, och politiken kommer behöva hitta vägar för att hantera smittan genom den vanliga parlamentariska processen.

Liberalerna har rätt. Pandemin är inte slut, men den tillfälliga pandemilagen har nått vägs ände.

ANNONS