Bostadsrättsföreningen i Tylösand som inte får vara bostadsrätter.
Bostadsrättsföreningen i Tylösand som inte får vara bostadsrätter. Bild: Jari Välitalo

Oansvarigt att tjäna pengar som leder till problem för andra

Halmstad ska med lag byggas, men tyvärr finns det personer som kommer undan med att tjäna pengar som leder till andras olycka. Det visar ett aktuellt exempel från Tylösand.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Land skall med lag byggas, heter det, och kan enkelt beskriva hur ett rättssamhälle har vuxit fram i Sverige. För att kunna bo, verka och leva tillsammans i ett samhälle måste man kunna lita på varandra. Och skulle det inte gå, finns det lagar och regler som styr upp relationerna mellan olika parter. Av detta följer också att den som bryter mot lagar eller regler kan ställas till svars, eller till med få ett straff.

Det som gäller i Sverige gäller så klart även i Halmstad. Det är så en kommun som Halmstad kan utvecklas; det finns lagar och regler som alla måste följa. Och de som inte följer dem kan bli straffade. Men tyvärr finns det ärenden som på något sätt hamnar i en slags limbo, där det inte går att utkräva ett ansvar trots att man orsakat stora problem för andra.

ANNONS

Hallandsposten har den senaste veckan publicerat en större granskning av ett flerfamiljshus på Tylösandsvägen i Tylösand som stod färdigt 2016. På ytan ser allt okej ut, och en rad brevlådor utanför huset skvallrar om det bor människor där. Men det får de egentligen inte göra eftersom fastigheten inte är avsedd för permanentboende utan är byggd som ett lägenhetshotell.

För de boende i huset har detta skapat en mycket besvärlig situation eftersom Halmstads kommun har inlett ett så kallat tillsynsärende, och utfallet av den processen är högst oklar. Frågan är bara, hur kunde det gå så här snett?

Först och främst hör det till saken att det är olika regler som gäller för ett lägenhetshotell och bostadsrätter; till exempel behövs det inte lika mycket parkeringar för ett hotell med lägenheter. Det är alltså enklare att få igenom och bygga ett lägenhetshotell medan det omvänt är mer värdefullt att sälja och äga en bostadsrätt.

Som HP rapporterat är det hela en snårig historia som sträcker sig mer än ett decennium tillbaka. På den aktuella tomten fanns tidigare restaurang Carlos. Den dåvarande ägaren av tomten och fastigheterna drev igenom både en ny detaljplan och ett bygglov vilket innebar att det kunde byggas ett lägenhetshotell för 20 lägenheter tillsammans med ett kafé på tomten. Därefter såldes hela projektet.

ANNONS

Fastigheten stod klar i slutet av 2016 och kommunen kunde ge slutbesked för lägenhetshotellet. Vad som sedan har hänt är inte helt klarlagt, och det har varit många inblandade företag och parter. Vad som däremot är känt är att fastigheten inte någon gång har använts som ett hotell och att alla lägenheter har sålts som bostadsrätter, detta trots att de inte får användas som permanentboende.

Tre år efter att huset stod klart fick Halmstads kommun upp ögonen för den otillåtna användningen av fastigheten, och sedan dess har det alltså pågått ett tillsynsärende.

En bostadsrätt är mer värd då den kan användas till permanentboende och man kan skriva sig på adressen, till skillnad från en bostad i ett lägenhetshotell. Av detta finns så klart en vinst för någon att göra om man säljer bostäderna som just bostadsrätter i stället för som hotellägenheter.

Vem eller vilka som har tagit pengar i egen ficka i den här härvan är i dagsläget okänt, och det är inte helt säkert att det har skett något olagligt. Helt oavsett så sitter dagens ägare av bostäderna i Tylösand i en mycket knivig sits då de inte har rätt att bo permanent i sina bostäder.

En lösning är att få igenom en ändring av detaljplanen men det är en kostsam process och det är heller inte säkert att den leder till ett önskat resultat.

ANNONS

I en intervju med HP säger två ledande kommunråd, Stefan Pålsson (S) och Anna Fallkvist (M), att de ser risker med att ändra detaljplanen i efterhand och att man inte kan ge några löften alls om framtiden.

Kommunen har i sig ingen skuld i detta och har godkänt detaljplanen för det aktuella området enligt konstens alla regler, liksom bygglovet. Möjligen kan man klandra kommunen för att tillsynsärendet har dragit ut på tiden. Från kommunens sida tror man att tillsynsärendet kan vara klart till nästa sommar. Utgången av den är i dagsläget mycket osäker.

Tylösand är ett attraktivt bostadsområde. Av detta följer så klart att det finns pengar att tjäna på att exploatera marken där för nya bostäder.

Det som däremot är sorgligt är att någon eller några har gjort sig en rejäl hacka och därefter lämnat efter sig problem för ägarna av lägenheterna på Tylösandsvägen. Detta agerande innebär också att man i viss mån undergräver förtroendet för vårt gemensamma samhälle.

Halmstad ska med lag byggas, men tyvärr finns det personer som kommer undan med att tjäna pengar som leder till andras olycka. Det är inte snyggt, och direkt oansvarigt.

ANNONS