Vattnet får inte sina i våra kranar.
Vattnet får inte sina i våra kranar. Bild: Tony Gutierrez

När vattenbristen är det nya normala måste politikerna agera

När LBVA återigen i början av en sommar vädjar till allmänheten att minska på sin vattenanvändning bör politikerna fundera på hur tillgången till vatten kan säkerställas. Vattenbristen börjar bli det nya normala.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Mönstret är välbekant. När en ny sommar nalkas med sol, värme och ledighet är risken återigen stor för ett bevattningsförbud i Halmstad och Laholm. Det skulle i så fall vara den femte sommaren på totalt sex år med ett förbud att bevattna sina gräsmattor eller fylla poolen med vatten.

På måndagen larmade Laholmsbuktens VA, LBVA, om kritiska nivåer i vattenreservoarerna.

”Det har varit en extrem helg. Vi har haft en väldigt stor avsänkning på våra reservoarer och på ett antal av dem har vi inte kunnat producera tillräckligt med vatten för att fylla upp dem igen”, sa Mattias Hultin, produktionschef på LBVA, till Hallandsposten (8/6).

ANNONS

Hultin uppmanade också folk till att vara återhållsamma med vattnet och att tänka vattensmart. Det är en uppmaning som många känner igen. Men frågan är om det inte behövs mer åtgärder.

I takt med ett varmare klimat lär vattenbristen i södra Halland bli ett återkommande problem. Då räcker det inte uppmana folk till att minska på vattenanvändningen. Det behövs även en ökad tillgång till vatten, och den finns inte långt borta. Rakt genom Halmstad flyter Nissan och Lagan har sitt flöde utmed Laholm. Lägg därtill att det finns en rad insjöar.

I dag är Halmstad och Laholm några av de få kommuner i landet som enbart får sin vattenförsörjning från grundvatten, vilket är en viktig orsak till de senaste åren återkommande bevattningsförbud. Grundvattentäkter är beroende av att det finns nederbörd, och torra somrar minskar alltså tillgången av grundvatten. Tar man i stället ytvatten från sjöar och åar får man en säkrare vattenproduktion.

Långsiktigt är också planen att Halmstad och Laholm ska få vatten från sjön Bolmen, vatten som ska filtreras genom Eldsbergaåsen för att på sätt komplettera det vanliga grundvattnet som bildas genom nederbörden.

Så länge som vi har dricksvatten i våra kranar är det ingen som klagar. Men den dagen det inte kommer något vatten när man vrider på kranen är det en akut kris som inte får vara många dagar. Så viktig är tillgången till rent vatten.

ANNONS

Nu kan alltså Laholm och Halmstad vara på väg mot den femte sommaren med bevattningsförbud på totalt sex år. Vattenkrisen tycks nu vara det nya normalläget. Det visar på att det behövs handling snarare förr än senare för att säkra tillgången till vatten, året runt, i södra Halland. Här behöver politikerna kliva in och tydligt markera att LBVA:s arbete med att säkra vattentillgången går för långsamt.

Det är dags att snabba upp processen, och se till att vattensäkra både Laholms och Halmstads kommuner på lång och på kort sikt. Är det något som det senaste årets pandemi har lärt oss så är det att ett samhälle snabbt ställa om vid händelse av en kris.

Att vänta på bättre tider duger inte. Vattenkrisen finns här och nu, och lär inte försvinna förrän vattenförsörjningen är säkrad med mer tillgång till rent och friskt vatten.

ANNONS