Sida vid sida står Finlands och Sveriges statsministrar – Sanna Marin och Magdalena Andersson.
Sida vid sida står Finlands och Sveriges statsministrar – Sanna Marin och Magdalena Andersson. Bild: Roni Rekomaa

När Nato-dörren är öppen bör Sverige ta steget in

Vladimir Putins krig mot Ukraina har fått de geopolitiska kontinentalplattorna att röra sig rejält, något som får en enorm påverkan på det svenska säkerhetsläget. Därför bör Sverige så snart som möjligt, tillsammans med Finland, ta steget in i Nato.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

På knappt två veckor har Sveriges säkerhetspolitik skakats om i sina grundvalar. Att Ryssland har inlett en storskalig invasion av ett självständigt och fredligt grannland, Ukraina, visar att vi inte kan ta freden för given i vårt närområde. Den uppenbara slutsatsen är att Sverige måste se om sitt hus och söka militärt stöd från omvärlden.

Som ett brev på posten rusar nu stödet för ett Nato-medlemskap i opinionen. I fredags presenterade SVT en Novus-mätning som visar att varannan svensk stöder ett medlemskap i försvarsalliansen medan 27 procent säger nej. Så högt har stödet för ett Natomedlemskap inte varit tidigare.

Det händer även mycket i vårt östra grannland Finland där stödet för ett medlemskap också ökar kraftigt, framför allt på grund av att landets realpolitiska förutsättningar har förändrats helt. Landets president Sauli Niinistö gjorde i fredags ett blixtbesök i Washington där han träffade USA:s president Joe Biden. Under mötet ringde de upp Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

ANNONS

”De öppna dörrarnas politik till Nato fortsätter”, sa den finske presidenten efter mötet.

Att det rör på sig i samarbetet mellan Sverige och Finland kan man även förstå av att både Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist i helgen reste till Helsingfors för samtal med sina finländska kollegor. Efteråt höll Andersson en gemensam presskonferens med Finlands statsminister Sanna Marin som för att visa upp en enighet mellan länderna, men utan några konkreta besked i Natofrågan.

Det händer mycket politiskt i Sveriges riksdag och i helgen meddelade Sverigedemokraterna att de nu öppnar för ett Natomedlemskap. Men SD:s stöd är inget man kan lita på realiteten. Det som i stället krävs är att Socialdemokraterna ändrar sin avoga inställning till ett Natomedlemskap.

Och det är just Socialdemokraterna som är av de viktigaste orsakerna till att Sverige inte redan tagit steget in i försvarsalliansen.

När statsminister Magdalena Andersson på söndagen bjöds in för en Nato-debatt i SVT:s Agenda med moderatledaren Ulf Kristersson tackade hon nej med hänvisning till att hon inte hade tid. Försvarsminister Peter Hultqvist deltog på måndagen i SVT:s Morgonstudion där han in det längsta värjde sig från spekulationer om Sverige och Finland ska ingå ett närmare samarbete med Nato.

Socialdemokraternas duckande i den här så avgörande frågan för Sveriges säkerhet kan bero på att partiet är satt under en hård press att omvärdera sin egen sedan länge allianslösa hållning.

ANNONS

En annan tolkning kan också vara att det just nu sker väldigt mycket under ytan och att det pågår många samtal och förhandlingar både mellan partierna i Sveriges riksdag och mellan Sverige och Finland, och kanske även över Atlanten med USA.

Det är mycket som behöver klaffa när väl Sverige öppnar dörren till Nato. Först och främst måste det finnas en bred uppslutning i den allmänna opinionen för ett Natomedlemskap. Därefter måste det finnas en minst lika bred uppslutning i Sveriges riksdag. Sedan måste både Sverige och Finland synka sig för att kunna gå i takt i den här frågan.

Och sist, men inte minst, behöver Sverige och Finland någon form av säkerhetsgarantier under tiden en medlemsansökan behandlas. Det läge som uppstår efter att ett land offentligt vill gå med i Nato kan vara mycket känsligt eftersom man då inte har några säkerhetsgarantier från försvarsalliansen innan man är medlem. Det behöver verkligen Sverige och Finland i det här läget.

Vladimir Putins krig mot Ukraina har fått de geopolitiska kontinentalplattorna att röra sig rejält, något som får en enorm påverkan på det svenska säkerhetsläget. I det här akuta läget är det viktigt att för Sveriges del konstatera att vi inte är en fullvärdig medlem i Nato och att vi därmed inte har några garantier om det skulle smälla på riktigt och landet blir angripet militärt av Ryssland. Låt detta faktum sjunka in.

ANNONS

Ensam är sannerligen inte stark. I stället bygger vi vår säkerhet i ett skarpt samarbete med andra. Genom att vara medlem i den transatlantiska försvarsalliansen Nato.

Därför bör Sverige så snart som möjligt, tillsammans med Finland, ta steget in i Nato.

ANNONS