Intervjuoffer och intervjuare.
Intervjuoffer och intervjuare. Bild: Fredrik Larsson

Mattias Karlsson: Stefan Löfvens upprepningar knäcker inte gängkriminaliteten

Statsminister Stefan Löfven är bra på att göra besök i verkligheten, men det räcker inte. Han behöver också visa att han kan påverka samhällsutvecklingen. I frågan om den grova gängkriminaliteten saknar han konkreta svar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det var bara ett enkelt statsministerbesök på Laxbutiken utanför Falkenberg. Men det rymde så mycket mer.

När Stefan Löfven anlände till den välkända laxrestaurangen utmed E6:an strax före klockan 12 på tisdagen, hade han ett par tuffa dagar bakom sig efter den hårt kritiserade intervjun i SVT:s Agenda (17/11). I intervjun gav han en rad svävande svar på hur Sverige ska komma åt den grova gängbrottsligheten.

Med tanke på att Löfven är den politiker som faktiskt bär störst ansvar för tillståndet i landet och har mest makt att påverka utvecklingen av samhället, så var intervjun bedrövlig. Löfven presenterade inga konkreta åtgärder eller stakade ut en tydlig riktning på hur han vill komma rätta med de många fruktansvärda dödsskjutningar som drabbat landet de senaste åren.

ANNONS

Nu finns det flera sidor av verkligheten och det måste också ges utrymme för de framgångsrika berättelserna, till exempel hur Laxbutiken under ett antal decennier har vuxit till ett välbesökt besöksmål.

Efter den obligatoriska rundvisningen tog den omgivande verkligheten vid när Stefan Löfven svarade på pressens frågor. För undertecknad var det naturligt att lyfta situationen i Halmstad, som också är drabbat av gängkriminalitet.

Den nu pågående rättegången om en skjutning i somras där minst sju skott avlossades, tycks handla om en uppgörelse i den undre världen. Det utpekade offret har hittills inte medverkat i rättegången och flera att de åtalade är mycket tystlåtna under rättegången. Åklagarna menar att tystnadskulturen försvårar rättsprocessen.

Ett sätt att komma runt denna problematik är vittnesskydd, menar Stefan Löfven. Han tar också upp anonyma vittnen men säger samtidigt att ”det finns för- och nackdelar” med det.

”Vi är beredda att titta på många olika åtgärder, för vi måste komma åt det här. Det är därför vi är så systematiskt uthålliga och envetna. De här gängen ska aldrig kunna tro att det är starkare än oss”, säger Stefan Löfven.

För mig som har intervjuat Stefan Löfven vid ett par liknande tillfällen tidigare är det som att lyssna på ett eko. I samband med en trygghetsvandring i Halmstad i maj 2018 berättade Löfven att ”vi gör den största trygghetssatsningen på tjugo år i polisen”.

ANNONS

”Vi ska vara tuffa mot brottsligheten, vi ska visa att samhället alltid är starkare än brottsligheten”, sa Stefan Löfven då.

I början av juli i år besökte Löfven Gekås i Ullared och då blev det ytterligare en intervju som bland annat handlade om skjutningar, denna gång i Stockholm. Löfvens budskap var detsamma, polisen tillförs mer resurser och att man utbildar dubbelt så många poliser.

”Vi kommer inte att ge oss. Samhället är starkare än gängen”, avslutade Löfven den intervjun.

Sedan dess har det skett två uppmärksammade dödsskjutningar i Malmö. I slutet av augusti mördades en kvinna i 30-årsåldern med sitt barn i famnen och för ett par veckor sedan sköts en 15-årig pojke ihjäl utanför en pizzeria i Malmö. Den senare händelsen var droppen som fick bägaren att rinna över för högsta polisledningen som utlyste en nationell särskild händelse och inledde ”Operation Rimfrost”.

Även om det är en minimal risk för att gemene man ska drabbas av våldet är läget ändå mycket oroväckande. Men mest orolig bör man kanske vara över Stefan Löfvens upprepningar. Vad menar egentligen statsministern om att knäcka gängen?

Det finns en enkel bild av vad politik är. Beskriv verkligheten och föreslå lösningar på de problem som finns. Båda delarna är politik i sig. Politiker beskriver samhället olika och beroende på ideologisk hemvist skiljer sig deras lösningarna åt. Den som har makten har en tendens att skönmåla verkligheten medan den som är i opposition gärna svartmålar.

ANNONS

När det gäller den grova gängbrottsligheten är det uppenbart att Sverige står inför stora utmaningar. De senaste åren har alltför många unga fallit offer för dödsskjutningar, en utveckling som inte tycks avstanna. Vad beror det på och vad är lösningen? Dagens politiska debatt kretsar kring de två frågorna.

I den famösa Agenda-intervjun trampar Löfven vatten när han gång på gång hävdar att hög arbetslöshet och dåliga skolresultat i utsatta områden leder till den gängbrottslighet som vi ser i dag. Men det fungerar inte så att arbetslöshet och dåliga skolor per automatik leder till brottslighet. Därför måste Stefan Löfven och socialdemokratin ändra sin beskrivning av verkligheten.

Allt för många unga i utsatta områden ser i dag att brott lönar sig. Det är ett fundamentalt misslyckade för samhället. Lösningen borde då ligga i att med kraft rikta in sig på att svensk lag, och även svenska värderingar, är det som gäller i det svenska samhället. Utan undantag, i Halmstad, i Halland och i Sverige.

När besöket på Laxbutiken är över rullar Stefan Löfven med entourage vidare i den röda partibussen med ett tydligt budskap på utsidan: ”Ett starkare samhälle. Ett tryggare Sverige”.

Tyvärr rimmar det budskapet illa med hur Löfven och socialdemokratin i dag tar sig an den grova gängkriminaliteten. Statsministerns upprepningar om att knäcka gängen måste följas upp med verklig handling. Där finns det mycket mer att önska.

ANNONS
ANNONS