Boris Lennerhov visar runt Stefan Löfven på Gekås.
Boris Lennerhov visar runt Stefan Löfven på Gekås. Bild: Håkan Johansson

Mattias Karlsson: Klimatkris kräver en krympande konsumtion

Friheten ska inte begränsas – utan öka, säger Stefan Löfven, om möjligheten för folk att kunna köpa billiga varor på Gekås. Men med stor frihet följer också stort ansvar, och klimatkrisen kräver att konsumtionen måste minska.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Äntligen kom statsministern till Gekås. Han kom i ett regnväder med ett paraply över huvudet.

Vd:n för Gekås, Boris Lennerhov, hälsade honom välkommen och statsministern svarade:

”Det är verkligen stort här”.

Stefan Löfvens besök på lågprisvaruhuset skulle egentligen ha skett i måndags, men ett utdraget EU-toppmöte grusade hans resplaner. Efter storpolitik i Bryssels korridorer där EU:s nya ledare förhandlades fram, kunde han försenad inleda sin sommarturné med en heldag i Värmland för att därefter landa i Ullared i torsdags förmiddag.

Gekås är en annan verklighet än storpolitiken i Bryssel, eller helgens dödliga skjutningar i Stockholm. Men varför väljer Stefan Löfven att uppmärksamma lågprisvaruhuset när klimatkrisen pekar på att konsumtionen borde minska?

ANNONS

Utanför ingången till Gekås möttes Stefan Löfven av en strid ström av kundvagnar. Det är tydligt att kunderna bakom vagnarna har ett driv i sina steg, det är därinne, i den stora köpladan, som fynden finns. Konsumtionen är som en religion som lockar mycket folk till Ullared och Gekås fungerar som en modern kyrka.

Förra året besöktes varuhuset av 4,8 miljoner kunder som tillsammans handlade för 5,4 miljarder kronor. Det är faktiskt helt svindlande siffror, särskilt som tätorten Ullared har drygt 700 invånare.

Med nära fem miljoner besökare på ett år är Gekås ett av de absolut största turistmålen i hela Sverige, en destination som i grunden bygger på konsumtion. Shopping tycks alltså vara en aktivitet som kan locka mycket folk att samlas till ett och samma ställe.

Ingen vill ju missa chansen att kunna göra ett fynd, att kunna hitta strumpor, schampo eller fryspåsar till ett riktigt bra pris. Och mer därtill. Bredden av varor på Gekås är enorm, och här måste man ge en eloge till de som är ansvariga för inköpen, det är en konst att kunna hitta de alla varor som folk vill köpa.

Väl inne i varuhuset fick Stefan Löfven en rundvisning av Boris Lennerhov, tätt följd av ett mindre medieuppbåd, partifolk och statsministerns stab.

ANNONS

Det blev ett antal stopp då kunder kom fram och ville få en selfie med statsministern. Han var tillmötesgående och spred glädje genom sin blotta uppenbarelse.

”Två fina gubbar på ett och samma kort!”, säger en mamma till dottern som fotograferat Boris Lennerhov och Stefan Löfven när de passerat förbi.

Ja, två kändisar kan man säga. Och kanske av samma skrot och korn, för är det något som binder samman allt under Gekås tak så är det folkligheten. Den är verkligen Stefan Löfven en mästare på, det blev många små samtal med kunder och personal under rundvisningen.

Mitt i varuhuset stannade Boris Lennerhov till vid den nya Sportbaren, som ligger i anslutning till damavdelningen.

”Jag känner mig själv och män blir uttråkade efter en och en halv timme”, säger han och berättade att männen kan ta en paus här och dricka en öl.

”Annars blir männen gnälliga och stjäl energi”, säger Boris Lennerhov, som vet hur en slipsten ska dras.

Till sist passerade vi kassorna utan att handla, och det gavs tillfälle för media att ställa frågor till Stefan Löfven. Inför måndagens besök hade jag laddat upp med ett antal frågor, men de fick av naturliga skäl inte något svar. Det blev alltså ytterst lägligt att ta fram dem igen.

ANNONS

Varför väljer du Ullared framför Almedalen?

– Almedalsveckan ger en möjlighet, ett utrymme för oss politiker. När jag funderar på hur jag bäst använder det utrymmet så är jag hellre och åker runt i Sverige och träffar folk i deras vardag än i Almedalen, säger Stefan Löfven.

Vilket resultat fick Sverige i förhandlingarna på EU-toppmötet?

– Ja, vi ingår i den här helheten. För oss är det viktigt att EU måste fungera. Vi har inte tid att vänta på ett EU som inte har ledarskap. Vi står inför en Brexit, vi har nästan ett handelskrig mellan Kina och USA, vi har ett Ryssland som är aktivt, en svagare transatlantisk länk. Vi har ett Östeuropa där flera länder inte riktigt står upp för värderingarna. Vi måste ha ett ledarskap snabbt på plats. EU betyder oerhört mycket för Sverige. Vi säljer tre fjärdedelar av våra varor och tjänster till EU.

En annan brutal verklighet gjorde sig påmind i helgen med dödsskjutningarna i Stockholm . Vilken möjlighet har regeringen att bekämpa detta?

– Vi har ansvar att bekämpa det. De här skjutningarna är naturligtvis fullständigt oacceptabla för vad de här gängen gör, är att de begränsar andra människors frihet. Då måste vi vara stenhårda här och nu, och visa att det inte är acceptabelt. Det är därför vi har höjt ett 30-tal straff. Vi har höjt straffet för grovt vapenbrott så att om du nu går ut på stan med pistol och blir fasttagen så kommer du ut först tidigast om två år. Det är för att visa att vi inte accepterar det där. Vi kommer inte att ge oss, samhället är starkare än gängen.

ANNONS

Finns det en konflikt mellan lågpriskonsumtion och att bekämpa klimatförändringarna?

– Vi måste inse att vi i vårt samhälle har människor som tjänar mycket, de som tjänar hyggligt bra och så har vi de som inte tjänar så mycket. De ska också kunna konsumera. Vi ska inte begränsa deras möjligheter. Men överlag, produktion av varor, det som säljs här och transporter hit, det är det som ska bli renare.

– Vi ska inte begränsa människors frihet, vår uppgift är att öka människors frihet. Vi alla har också att tänka på hur vi ställer om klimatet. Men det måste inte innebära att man inte kan köra bil, inte kan handla. Det ska vi göra, men vi ska göra det mycket smartare.

Vad tror du personligen är de viktigaste åtgärderna för att klara klimatkrisen?

– Till exempel transportsektorn. Det är därför vi sätter ett så högt mål att vi ska sänka utsläppen från transportsektorn med 70 procent till 2030. Flytta över mer gods från lastbil till järnväg. Alla sektorer måste bidra, men transportsektorn är en viktig del.

Efter intervjun var det dags för Stefan Löfven att gå vidare och bland annat fika med den lokala fackklubben. Även om statsministern svarade på mina frågor hänger en del svar i luften. Vem är det som har makten i vårt samhälle? Har politikerna egentligen mandatet att genomföra de nödvändiga förändringarna som behövs att för att motverka klimatförändringarna? Och räcker det att göra allt mycket smartare som Stefan Löfven menar?

ANNONS

På ett år säljer Gekås 13 miljoner par strumpor och 1,7 miljoner flaskor schampo. Varje dag säljs 100 000 fryspåsar. Och varuhuset växer hela tiden.

Gekås kan symbolisera hela konsumtionssamhället, år efter år ökar den svenska konsumtionen. Här finns en enorm kraft som för klimatets skull måste betvingas.

Stefan Löfven säger att friheten för människor inte ska begränsas utan den ska öka. Det är ett liberalt budskap. Och ur ett liberalt perspektiv måste friheten vara stor även när det gäller konsumtion.

Men det saknas något här, med stor frihet följer också ett stort ansvar. Det individuella ansvaret talar politiker sällan om när det kommer till den nödvändiga omställningen till ett hållbart samhälle.

På vägen dit lär det krävas många individuella uppoffringar, inte minst måste konsumtionen minska för att motverka de skadliga, och troligen helt katastrofala, effekterna av ett förändrat klimat.

ANNONS