Nationalekonomen Assar Lindbeck har gjort stora insatser för svensk ekonomi och är fortfarande en flitig debattör.
Nationalekonomen Assar Lindbeck har gjort stora insatser för svensk ekonomi och är fortfarande en flitig debattör. Bild: Björn Larsson Ask 30092

Mattias Karlsson: Bryt segregationen med marknadshyror

Det är hög tid att lyssna på Assar Lindbeck och på IMF.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

När nestorn i svensk politik talar lyssnar man. Det handlar om Assar Lindbeck, nationalekonomen som i början av 1990-talet ledde den så kallade Lindbeckkommissionen som under några månader tog fram en lång rad förslag på hur Sverige skulle ta sig ur den djupa ekonomiska kris som landet hamnat i.

Totalt handlade det om 113 förslag och när Hallandsposten rapporterade om kommissionens rapport hette det att ”svenska folket fick ta emot 113 rapp” (10/3-1993) och på ledarplats samma dag kallades förslagen för ”beska droppar för en sjukling”.

Många av förslagen kom sedan att bli verklighet under 1990-talets sanering av statsfinanserna som en självständig riksbank och ett finansiellt ramverk med utgiftstak och överskottsmål.

ANNONS

Assar Lindbeck har sedan dess varit en flitig debattör som kommit med fler beska droppar. För en månad kommenterade han den nya uppgörelsen mellan regeringspartierna, C och L. I en intervju i Dagens Nyheter kritiserade han förslaget om att släppa hyrorna fria för nyproducerade hyreslägenheter (18/1).

Det kan tyckas motsägelsefullt för Lindbeck har under en lång tid varit mycket kritiskt till den svenska bostadspolitiken och argumenterat för att hyresregleringen ska avvecklas. Men det nya förslaget som bara omfattar nyproduktion riskerar en politisk backlash, enligt Assar Lindbeck.

”Jag skulle som fastighetsägare inte ha förtroende för att det är långsiktigt. Det behövs inte många negativa rubriker om extrema hyreshöjningar för att en återreglering ska komma som ett brev på posten”, säger han till DN.

I stället vill Assar Lindbeck att hela hyresmarknaden ska regleras till ett fungerade system med varsamma förändringar, till exempel genom att fastighetsägare tillåts att göra hyreshöjningar med ett maximalt belopp under en längre period.

Lindbeck är inte ensam i sin kritik av dagens regleringar på bostadsmarknaden. På torsdagen presenterade Internationella valutafonden, IMF, sin årliga utvärdering av svensk ekonomi. I utvärderingen framkommer att man välkomnar marknadshyror för nyproducerade hyresrätter, men att detta inte räcker. I stället borde regeringen, enligt IMF, på sikt helt fasa ut nuvarande regleringar på hyresmarknaden.

ANNONS

”De som har en bostad har stora incitament att behålla den, medan de som ännu inte kommit in på bostadsmarknaden har svårt att komma in”, säger Craig Beaumont, chef för IMF-delegationen som gjort utvärderingen.

Det är hög tid att lyssna på nestorn i svensk politik – och på IMF. Dagens bostadsmarknad har stora problem, skillnaden mellan de som har en bostad och de som inte har en bostad, är för stor. Denna segregation måste brytas – med marknadshyror på hyreslägenheter.

ANNONS