Liberalen Lotta Edholm går direkt från friskolesektorn till att bli landets skolminister.
Liberalen Lotta Edholm går direkt från friskolesektorn till att bli landets skolminister. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Liberalerna är ett skolparti i fårakläder

Liberalerna har gått vilse i skolpolitiken. Partiet säger sig värna skolan men när det väl gäller företräder L fortfarande ett skolsystem som gynnar friskolekoncernernas rovdrift på skolpengen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Konturerna av den nya regeringens skolpolitik börjar nu bli allt tydligare. Inte minst för att en ny regering är på plats, och där Liberalerna nu intar de två viktigaste ministerposterna inom skolans värld. Det är ett uppdrag som förpliktar men lever Liberalerna egentligen upp till sitt rykte om att vara det främsta skolpartiet? Nej, tyvärr inte.

Det var förra fredagen som Tidöavtalet presenterades på en presskonferens, det vill säga uppgörelsen mellan M, KD, L och SD. Ett av de prioriterade områdena i avtalet är skolan, och det var Liberalernas partiledare Johan Perhson som presenterade den delen. Då sa han bland annat att det ska införas vinstbegränsningar för friskolor – vilket fick friskolekoncernerna att darra – men när man läste det finstilta i avtalet ska vinstförbudet bara gälla ”under de första åren efter att en skola ha startats eller köpts av en ny ägare” – vilket fick friskolekoncernerna att jubla.

ANNONS

Ett vinstförbud de första åren är i sanning ett slag i luften eftersom det inte är under uppstartstiden som skolkoncernerna gör sina stora vinster, de kommer senare. Lärdomen är kort och gott, lyssna inte på vad en liberalpartist säger, utan läs vad som står i avtalet.

I måndags valdes Ulf Kristersson av riksdagen till ny statsminister, och dagen därpå läste han upp regeringsförklaringen och presenterade den nya regeringen. Det var ingen överraskning att Liberalerna kniper de två tunga ministerposterna som rör utbildning och skola. Partiets gruppledare, Mats Persson, utsågs till utbildningsminister och Lotta Edholm blir skolminister.

Mats Persson har haft en framskjuten position i sitt parti under förhandlingarna om Tidöavtalet. En föraning om vad Persson anser viktigt i skolans värld fick man när han intervjuades av TT:

”Det måste bli mer fokus på kunskaper som matematik och svenska och att man också gör något om ordningsproblemen”, sa Mats Persson (TT 18/10).

Mer kunskap och bättre ordning i skolan, det brukar låta så från en politiker som i grunden inte vill ändra dagens marknadsstyrda skola.

Lotta Edholm är en veteran inom Liberalerna och har tidigare varit skolborgarråd i Stockholms stad. Men det som väckte mest uppmärksamhet var att Edholm kommer direkt från friskolesektorn då hon sitter i styrelsen för friskolekoncernen Tellusgruppen. Efter beskedet att Edholm utsetts till skolminister kom beskedet att hon lämnar sitt styrelseuppdrag, samt säljer sitt aktieinnehav i koncernen.

ANNONS

Men vi tar det igen, Lotta Edholm går alltså direkt från att sitta i styrelsen för en friskolekoncern till att bli skolminister. Det är inte svårt att lista ut var Lotta Edholm egentligen har sin lojalitet.

På fredagen intervjuades den nya skolministern i P1 morgon, och det var en alltigenom dyster uppenbarelse för den som har det minsta intresse för hur den svenska skolan utvecklas.

I radiointervjun fick Edholm frågan om hur väljarna ska veta vems intressen den nya skolministern företräder i och med att hon precis har suttit i styrelsen för Tellusgruppen.

”Jag företräder ju allas intressen, naturligtvis. Det är fullkomligt självklart”, svarade Edholm och förklarade att hon själv satt sig i karantän i ett år efter sitt tidigare uppdrag som skolborgarråd innan hon valde att gå in i styrelsen för Tellusgruppen.

”Jag tycker att det är väldigt viktigt att hålla isär rollerna”, sa Lotta Edholm.

Men tydligen är det inga problem för henne att gå från friskolesektorn direkt till att bli skolminister – märkligt.

Förslaget att begränsa friskolornas vinster bara de första åren har mött mycket kritik, bland annat från lärarfacken. Men Lotta Edholm ser inga större problem med att friskoleföretag tar ut vinster, tvärtom.

”Har man en skola som ger god kvalitet för eleverna ska man också kunna ta ut en vinst. Man kanske har billigare lokaler till exempel än vad man har i en kommunal skola eller en annan skola. Det är en drivkraft när man ska kunna få kapital till en friskola, det måste man ha i botten”, sa hon i P1 morgon.

ANNONS

Ett förslag som varit mycket omdebatterat de senaste åren är att differentiera skolpengen eftersom kommunala skolor har ett större ansvar än de fristående skolorna, och det ansvaret kostar pengar. Men när riksdagen röstade om att differentiera skolpengen i början av sommaren röstades det ner, bland annat av Liberalerna. Det vägvalet tycks Edholm stå fast vid.

”Det är enormt ojämlika förhållanden, inte främst mellan kommunala och fristående skolor utan mellan kommunala skolor som verkar i olika kommuner”, sa Lotta Edholm och hänvisade till förslaget i Tidöavtalet om att få till en nationell normering av skolpengen.

Den nya skolministern menade också att skolor i socioekonomiskt utsatta områden ska ha mer pengar.

En normering av skolpengen och att ge mer pengar till skolor i utsatta områden är en sak, en differentierad skolpeng något annat. Att Edholm helt förbiser förslaget att kommunala skolor ska få mer pengar än de fristående skolorna visar på var hon har sin lojalitet, och den är inte hos kommunerna.

När det kommer till skolpolitiken har Liberalerna gått vilse. Jag misstror inte det goda uppsåtet att vilja det bästa, men i praktiken vill partiets och dess företrädare i grunden inte göra några större ändringar av dagens marknadsstyrda skolor.

ANNONS

I stället har Liberalerna blivit ett skolparti i fårakläder, partiet säger sig värna skolan och eleverna men när det väl gäller företräder L fortfarande ett skolsystem som gynnar friskolekoncernernas rovdrift på skolpengen och som hela tiden är ute efter att minska kostnaderna för att på sätt öka sina egna vinster.

Givetvis finns det problem som är kopplade till att skolan i huvudsak är ett kommunalt ansvar men det fråntar inte de uppenbara felen med att dagens skolsystem, med en rörlig skolpeng och ett fritt skolval, successivt leder till allt större skillnader mellan elever och mellan skolor.

Liberalism handlar om att ge alla elever en likvärdig och bra skolgång. Det uppdraget tar inte Liberalerna på allvar när man i grunden är för dagens marknadsstyrda skola och inte vill genomföra några större skolreformer.

Det är tydligt av den skolpolitik Liberalerna stått för de senaste åren, och som man nu avser att bedriva i regeringsställning. Det är illa, mycket illa.

ANNONS