”Lernfelt ondgör sig över att Nordström är juridiskt ombud för de två barnmorskor, som av samvetsskäl inte vill medverka i aborter.”
”Lernfelt ondgör sig över att Nordström är juridiskt ombud för de två barnmorskor, som av samvetsskäl inte vill medverka i aborter.” Bild: Jonas Ekströmer/TT

”Lernfelts text andas ilska över allt som Nordström står för”

Ruth Nordströms engagemang för barnmorskorna och de ofödda barnen retar Malin Lernfelt, skriver Tomas Seidal i en replik på en ledare. Ledarskribenten Malin Lernfelt svarar.

ANNONS
|

I huvudledaren i Hallandsposten den 2 november går Malin Lernfelt till storms mot Ruth Nordström, advokat och vd för Scandinavian Human Rights Lawyers (SHRL), en sammanslutning av jurister, varav flera advokater och nästan bara kvinnor.

Lernfelt ondgör sig över att Nordström är juridiskt ombud för de två barnmorskor, som av samvetsskäl inte vill medverka i aborter, att hon är med i församlingen Livets ord och att hennes bok ”Till de utsattas försvar” har lyfts fram i bland annat Svenska Dagbladet, där Nordström också medverkat i redaktionens podd och då ”dragit på sig stora offerkoftan”.

Hela Lernfelts text andas ilska över allt som Ruth Nordström står för. Det är ett personangrepp som balanserar på gränsen till det tarvliga. ”Utan tvekan är Ruth Nordström slug”, utropar Lernfelt.

ANNONS

I den artikel i SvD som åsyftas, gör ledarskribenten Mattias Svensson väldigt klart att han inte delar Nordströms syn i frågan om samvetsfrihet och abort. Men poängen med den artikeln är just detta: man kan ha olika åsikter i enskilda, även centrala frågor, utan att man för den skull underkänner allt som en person åstadkommer.

Svensson har läst, och tagit intryck av, Ruth Nordströms bok, som främst handlar om hennes arbete med rättsprocesser kring utvisningshotade offer för trafficking, konvertiter och svårt utsatta människor. Nordström och SHRL har vunnit en lång rad tvister med Migrationsverket i fall där utvisningar på felaktiga grunder har kunnat stoppas.

Det tycker Svensson är respektingivande och han markerar tydligt mot de försök till den ”deplatforming” som drabbat SHRL och advokat Nordström. Faktiskt just det som Lernfelt ägnar sig åt på ett rätt bedrövligt sätt.

Ruth Nordströms engagemang för barnmorskorna och de ofödda barnen må reta Lernfelt, men att beskriva hela SHRL:s arbete som en strategi för ett ”konservativt och misogynt mörker” är ett övertramp, ett ”guilt by association”, som utgör ett övertydligt exempel på just det som Mattias Svensson med rätta pekar på och varnar för.

Att Malin Lernfelt går igång på abortfrågan är inget nytt och det är helt ok, men att komplett underkänna kvinnor som inte delar hennes syn och avfärda deras insatser är det inte.

ANNONS

Tomas Seidal

överläkare, Hallands sjukhus, Halmstad

Svar:

Att Tomas Seidal, tidigare ordförande i antiabortorganisationen Ja till Livet (i dag Människovärde) där även Ruth Nordström varit engagerad, inte uppskattar min text och min kamp för alla människors rätt sin reproduktiva hälsa förvånar inte. Inte heller att han inte förmår skilja på personangrepp och berättigad väl underbyggd kritik mot någon som konsekvent motarbetat aborträtten under lång tid.

Att som liberal ta ställning för åsikts- och yttrandefrihet och respektera individer som intar en annan ståndpunkt än en själv är för mig både viktigt och självklart. Men det är en annan sak att bereda plats för och lyfta fram personer som står för homofobi, antisemitism eller som i det här fallet, misogyni.

Oavsett om dessa individer må ha andra mer positiva sidor. Om jag ska göra en jämförelse är det i mina ögon helt egalt om Sverigedemokraterna har en tilltalande infrastrukturpolitik, så länge som de är ett främlingsfientligt parti.

Från högerflanken pågår sedan en tid tillbaka ett omfattande arbete för att att göra såväl värdekonservatism som SD-politik mer rumsrent. Samtidigt har antiabortrörelsen insett att bilder på blodiga foster inte är en framkomlig väg och i stället tar man vägen via juridiken och använder strategier som att bunta ihop embryon med utsatta grupper i vårt samhälle som flyktingar och misshandlade kvinnor.

ANNONS

Jag som liberal vägrar dock att stå och se på när rättigheter som räddat livet på kvinnor världen över ifrågasätts, och jag kommer att fortsätta belysa de motiv som driver Nordström och hennes byrå.

Slutligen, vilket kön jag, Nordström, hennes medarbetare eller någon annan i den här debatten har är oväsentligt. Aborträtten är inte en bara en fråga om kvinnors rättigheter, det är en fråga om mänskliga rättigheter. Och ja, jag underkänner argument från människor som tar ställning emot mänskliga rättigheter och jag ser inte värdet i att såna åsikter ska ha en stor offentlig plattform. Jag vet vad det kan leda till.

Malin Lernfelt

Liberala Nyhetsbyrån

ANNONS